Novice


Arhiv: Izšla je majska številka revije Glas gospodarstva

V središče smo postavili izzive prostorskega načrtovanja. Vabljeni k branju!

Arhiv: Razpis Evropske vesoljske agencije, namenjen izključno slovenskim deležnikom

RPA razpis v skupni vrednosti 1,5 mio evrov je namenjen samo podjetjem in akademskim ter raziskovalnim organizacijam s sedežem v Sloveniji. Razpis je odprt do 21. junija do 13. ure.

Vavčerji za patente, modele, znamke

Slovenski podjetniški sklad je razpisal vavčerje, s katerimi lahko MSP hitro in enostavno pridobijo do največ 60-odstotno sofinanciranje upravičenih stroškov oz. min. 500,00 EUR in največ 5.000,00 EUR nepovratnih sredstev za zaščito patentov, modelov, znamk. Oddaja vloge je možna kadarkoli, skrajni rok za oddajo vlog je 31. 3. 2028 oz. do porabe sredstev.

Arhiv: Kako učinkovito digitalizirati proizvodne procese s pomočjo visokozmogljivega računalništva in AI?- 6.6.2024

V sklopu promocije uporabe HPCja in naprednih tehnologij v sklopu projekta DIHa DIGI-SI in EUROCC2 bodo partnerji Arctur in IJS v sodelovanju z GZS-Regionalna zbornica Postojna izvedli v četrtek 6. junija webinar namenjen predvsem (proizvodnim) podjetjem.

Arhiv: Predstavitev priložnosti za vključevanje gospodarstva v projektu Evropska prestolnica kulture

Zavod GO!25 v sodelovanju z GZS Severno Primorsko gospodarsko zbornico, OOZ Nova Gorica, Zavodom za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina ter Hit d.d. organizira v ponedeljek, 10. 6. 2024 ob 14. uri v Obrtnem domu Nova Gorica predstavitev programa Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica - Gorica in primere dobrih praks drugih evropskih prestolnic kulture, predvsem s poudarkom na priložnostih vključevanja gospodarstva in turizma v projekt.

Arhiv: Nacionalni program športa 2024 - 2033 - pripombe do 14.6.2024

Obveščamo vas, da je v pripravi znotraj Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport predlog Nacionalnega programa športa 2024 – 2033. Nacionalni program je strateški dokument razvojnega načrtovanja športne politike, ki se sprejme za obdobje 10 let. Vsebina programa je opredeljena v Zakonu o športu in med drugim določa javni interes na področju športa ter cilje in prednostne naloge.

Pojasnilo glede vsebine zapisnika sveta Agencije za energijo

V medijih smo zasledili več prispevkov, ki enostransko povzemajo zapisnik 112. redne seje sveta Agencije za energijo, ki je bila 23. aprila 2024. Na GZS ocenjujemo, da je potrebno na nekatere navedbe iz zapisnika, dostopnega širši javnosti, odgovoriti, predvsem na očitke zbornici, da ni želela posredovati podatkov.

Arhiv: Spremembe Direktive EU o skupnih pravilih za spodbujanje popravila blaga-zadnji osnutek z dne 23.4.2024- prosimo vaš komentar do 7. junija 2024

Skladno s predhodnimi aktivnostmi v okviru Stebra konkurenčno poslovno okolje ter predhodnim obvestilom vas obveščamo, da je Evropski parlament dne 23.4.2024 sprejel dopolnjeno verzijo Direktive EU o skupnih pravilih za spodbujanje popravila blaga ( v nadaljevanju: predlog direktive), ki ga mora potrditi še Svet EU.

Generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal: Vajeništvo je naložba v prihodnost

"Vajeništvo je veliko več kot le oblika izobraževanja; je naložba v našo skupno prihodnost. Ko vlagamo v mlade, vlagamo v inovativnost, trajnost in konkurenčnost našega gospodarstva. S tem gradimo temelje za trajnostni razvoj in dolgoročno uspešnost ter oblikujemo svetlejšo prihodnost za vse nas,« je izpostavila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal na petkovem Festivalu vajeništva. Ta je pod sloganom »Vajen*c bo mojster in mojster bo kralj« združil prek 200 gostov iz vrst vajencev, mentorjev, koordinatorjev vajeništva, predstavnikov šol in podjetij.

Nasledstvo v podjetju je čustveno izredno naporen proces — GZS Podkasti: Poslovni nasveti #6

Marko Lotrič je danes v javnosti bolj znan kot predsednik Državnega sveta. Vendar je hkrati ustanovitelj, solastnik in do nastopa sedanje funkcije tudi direktor družinskega podjetja Lotrič Meroslovje. Z njim smo se pogovarjali o nasledstvu. Družina Lotrič je namreč šla skozi dolg proces, ki je trajal dobro leto. Gospod Lotrič pravi, da je bil to čustveno izredno naporen proces, v katerem niso manjkale niti solze. Družina je na koncu podpisala družinsko ustavo.

Arhivi