Novice


Objavljen je prvi FFplus Open Call za podjetja in startupe!

Obveščamo vas, da je bil v petek javno objavljen prvi FFplus Open Call za podjetja (MSP) in startupe, ki bodo s pomočjo superračunalništva (HPC), umetne intelligence (AI) strojnega učenja (ML) ter generativne AI razvijali svoje inovativne ideje. Webinar za POSLOVNE EKSPERIMENTE: 8. julija ob 10:00 ter webinar za INOVACIJSKE ŠTUDIJE: 8. julija ob 14:00

Ob osamosvojitvi so nekateri razmišljali o zaprtju JE Krško in energetsko intenzivne industrije — GZS Podkasti: Ozadja #7

Ta podkast je dobesedno ABC energetike. V njem boste izvedeli veliko zanimivih anekdot iz preteklosti, pomagal vam bo razumeti, zakaj je tako pomembna samozadostnost Slovenije z električno energijo, kako je slovenski elektroenergetski sistem povezan z evropskim in kaj to pomeni za stanovitno oskrbo z elektriko. Naš gost Vekoslav Korošec, ki je celo svojo poklicno pot posvetil energetiki, nam na poljuben način razloži, zakaj so črpalne elektrarne pomembne za shranjevanje elektrike, dokler ne bo tehnologija prinesla nove, primerljive rešitve.

Stavka na upravnih enotah podjetjem povzroča vse večje težave

Generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal: »Podjetja poročajo o vse več težavah zaradi stavke zaposlenih na upravnih enotah. Težave so tako pri zaposlovanju tujih delavcev kot zaradi zamud pri izdaji gradbenih dovoljenj. V gospodarstvu bi si želeli razširitve nabora bistvenih nalog, ki bi jih upravne enote izvajale tudi v času stavke.«

V NEPN pogrešamo oceno potrebnih investicij

»Čeprav sedanji NEPN obravnava obdobje do leta 2030, bi bilo s strani vseh nas neodgovorno do prihodnjih generacij, v kolikor se ne bi v tem dokumentu opredelili tudi do potreb in projekcij, ki presegajo trenutno desetletje. Strateške odločitve in investicije, ki jih snujemo danes, bodo imele dolgoročen učinek, česar ne moremo opravičevati z birokratsko določenimi roki. Res je, tehnologija hitro napreduje in težko je napovedati rešitve, ki bodo na voljo čez deset let, lahko pa na podlagi dosedanjih izkušenj, znanja in vedenja izberemo pot, ki na področju energetike temelji na diverzifikaciji tveganj,« je zapisala generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal v dopisu, ki je spremljal dokumentacijo, s katero se je GZS v roku, ki ga predvideva postopek posvetovanja z javnostjo, odzvala na zadnjo verzijo posodobitve NEPN.

Izšla posebna izdaja revije Glas gospodarstva - Trajnostnost

V posebni izdaji revije Glas gospodarstva Trajnostnost iščemo odgovor na vprašanje, ali smo na pravi poti k trajnostni preobrazbi gospodarstva in celotne družbe. Predstavljamo trajnostne dosežke in spodbudne primere dobrih praks naših podjetij ter izzive, s katerimi se soočajo na tej poti. Na pot lastne trajnostne preobrazbe stopa tudi Gospodarska zbornica Slovenije, svojemu članstvu pa bo v partnerstvu s strokovno usposobljenimi izvajalci pomagala pri trajnostno naravnanih izzivih. V reviji GG Trajnostnost predstavljamo tudi letošnjo prejemnico priznanja Okoljska trajnostna menedžerka leta 2024 mag. Justino Šepetavc, skrbnico varstva okolja v podjetju Vipap Videm Krško d.d.

Švicarski trkalnik vabi slovenska podjetja — GZS Podkasti: Poslovni nasveti #8

Tokrat v podkastu Poslovni nasveti gostimo Taro Brus, vodjo prodaje in solastnico podjetja ŽustAL iz Žirov. Podjetje se že od leta 1996 uspešno ukvarja z obdelavo kovin in posluje na mednarodnih trgih. Glavna tema pogovora je sodelovanje s CERN-om. V pogovoru deli dragocene izkušnje svojega podjetja pri sodelovanju s CERN-om in ponuja praktične nasvete za podjetja, ki želijo izkoristiti te nove možnosti.

Arhiv: Poziv k predložitvi predlogov za sofinanciranje v okviru programa Digitalna Evropa

EU bo podprla projekte na 5 ključnih področjih: superračunalništvo, umetna inteligenca, kibernetska varnost, napredne digitalne spretnosti ter zagotavljanje široke uporabe digitalnih tehnologij v gospodarstvu in družbi, tudi prek centrov za digitalne inovacije (DIH). Skupna višina predvidenih sredstev je 7,5 mrd EUR, pozivi bodo odprti do 4. julija 2024.

Arhiv: IZZIVI IN REŠITVE PRI IMPLEMEMNTACIJI PRAVILNIKA O VAROVANJU DELAVCEV PRI ROČNEM PREMIKANJU BREMEN

Do 1. 8. 2024 ste številni delodajalci dolžni implementirati novi Pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu pri ročnem premeščanju bremen. Na webinarju bo izkušen strokovnjak s področja varnosti in zdravja pri delu prikazal, kakšne izzive v praksi to predstavlja, in s kakšnimi preventivnimi ukrepi naj bi se zadostilo predpisanim vsebinam pravilnika.

Prehodno obdobje uvedbe reforme omrežnine ni dovolj

Na Gospodarski zbornici Slovenije pozdravljamo odločitev Sveta Agencije za energijo, da se začetek uporabe prenove obračuna omrežnine prestavi s 1. julija na 1. oktober 2024. To smo svetu agencije predlagali že pred meseci, potem ko smo na podlagi lastne analize ugotovili, da bi bile nekatere uporabniške skupine izpostavljene izrazitemu, tudi več stoodstotnemu povišanju omrežnin. Vendar trimesečni zamik nikakor ni dovolj.

Priznanja za najboljše inovacije 2024 podelili tudi severnoprimorskim inovatorjem

Tudi na GZS Severno Primorski gospodarski zbornici, Nova Gorica so podelil priznanja najboljšim inovatorjem v regiji. Podelili so 11 srebrnih in 5 zlatih priznanj. Štiri, z zlatim priznanjem nagrajene regionalne inovacije, so se uvrstile v tekmovanje za najvišje nagrade na nacionalni ravni, ki bodo podeljene na Dnevu inovativnosti 10. septembra.

Arhivi