Novice


Arhiv: Spremembi in dopolnitvi odloka PCT

V sredo, 29. septembra 2021, je Vlada Republike Slovenije na redni seji sprejela Odlok o spremembi in dopolnitvi odloka o načinu izvajanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 in ga objavila v Uradnem listu Republike Slovenije št. 155/2021.

Arhiv: Razvito novo orodje RADAR izvoza storitev za povečevanje uspešnosti izvoza storitev naprednih proizvajalcev v osrednji Evropi

Komercialisti, nabavniki, serviserji...vsi, ki iščete poslovne priložnosti na novih trgih izkoristite novo orodje RADAR izvoza storitev, ki s pomočjo posebnega algoritma ter “umetne inteligence” pomaga naprednim proizvajalcem v procesu odločanja glede izvoza storitev na nove, za vas ključne trge. Orodje RADAR izvoza storitev je razvito v okviru triletnega projekta ProsperAMnet za podporo naprednim proizvajalcem v različnih srednjeevropskih državah, s čimer bi vključeni deležniki izboljšali prodajo industrijskih storitev in identificirali storitve, ki jih je mogoče uspešno izvažati. Spletno orodje RADAR izvoza storitev bo predstavljeno v sredo, 13. oktobra 2021 ob 13h z možnostjo praktične uporabe aplikacije RADAR.

Arhiv: Izvoz v Egipt

Od 1. oktobra 2021 se morajo vsa podjetja, ki izvažajo v Egipt, registrirati na spletni platformi CargoX z informacijami o predvideni pošiljki.

Arhiv: Prevozi v Združeno kraljestvo

Za prevoze med Združenim kraljestvom in ne-EU državami bo od januarja 2022 potrebna dovolilnica CEMT.

Arhiv: Sporazumi o prosti trgovini

Preverite, s katerimi državami ima EU sklenjene sporazume, kjer so opredeljena tudi pravila glede porekla blaga.

Arhiv: EU Business Talks: 5. oktober 2021 ob 14.00 uri, Madžarska

Vabljeni, da se udeležite naslednjega poslovnega klepeta »EU BUSINESS TALKS«, ki se bo odvijal v torek, 5. oktobra 2021 ob 14. uri po slovenskem času. Tokratni gost bo László Bódi, izvršni direktor v podjetju Halbo mce Plc., s sedežem v Miskolcu na Madžarskem. Podjetje se ukvarja s cevovodnimi sistemi in inženirsko opremo, pri čemer njihova dejavnost sega od priprave projekta do same realizacije in končne namestitve. Njihove reference vključujejo projekte v več kot 20-ih državah po Evropi in Aziji.

Arhiv: KMALU RAZPIS ZA DIGITALIZACIJO PODJETIJ Z MOŽNOSTJO 1-2,5 MIO EUR SUBVENCIJE

V zadnjem četrtletju letošnjega leta bo objavljen težko pričakovan javni razpis za digitalno transformacijo podjetij. Na razpisu bodo lahko kandidirala velika in večja srednje velika podjetja, ki bodo V KONZORCIJIH z malimi inovativnimi ali start-up in scale-up podjetji in/ali podpornimi okolji izvedla stopenjsko ali celovito digitalno transformacijo podjetij. Za konzorcijski projekt bodo lahko prejeli med 1 mio in 2,5 mio evrov subvencije.

Arhiv: Mnenje IP v zvezi z vpogledom delodajalca v potrdilo o cepljenosti proti Covid 19

Informacijska pooblaščenka (v nadaljevanju: IP) je v petek, 24. septembra 2021 podala Mnenje glede vpogleda delodajalca v potrdilo o cepljenosti proti Covid-19. V mnenju IP ugotavlja, da mora delodajalec pri ugotavljanju pravne podlage za obdelavo zdravstvenih osebnih podatkov delavcev najprej ugotoviti, ali je izpolnjevanje pogoja PCT z zakonom ali podzakonskim aktom obvezen ali ne.

Arhiv: Potrošniki verjamejo v inflacijo, zgodovina pravi, da pretiravajo

Septembra je po anketnih podatkih 39 % slovenskih potrošnikov pričakovalo, da bodo cene rasle hitreje, 42 % pa, da bodo naraščale po enaki stopnji. Višji delež potrošnikov, ki so pričakovali naraščanje cen, je bil nazadnje le še v aprilu, maju 2020 in juniju 2021. Od leta 2008 pa je bilo takšnih potrošnikov v povprečju le petina. Naveden kazalnik je pomemben, saj vpliva tako na potencialno oblikovanje političnih programov kot tudi posredno na plačne pritiske v javnem in zasebnem sektorju. Med percepcijo in dejanskim stanjem dejansko vlada dolgotrajna diskrepanca, saj v povprečju le 2 % potrošnikov vsak mesec ocenjuje, da bodo cene padle. V obdobju 2008-2021 je bilo kar 1/3 mesecev, ko so cene upadle glede na predhodni mesec.

Arhiv: 6 namigov za boljšo organiziranost na delovnem mestu

Ne glede na to, kje je vaše delovno mesto, je pomembna dobra organiziranost tako delovnega prostora kot vsakodnevne delovne rutine. Na portalu masterclass.com smo našli nekaj namigov, ki vam lahko pomagajo bolje organizirati poklicno življenje.

Arhivi