Regionalna zbornica Gorenjska

Novice


Arhiv: Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP-A)

Spoštovani,

 

obveščamo vas, da je Državni zbor dne 10. novembra 2023 sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP-A), ki ga prilagamo. Zakon do tega trenutka še ni bil objavljen v Uradnem listu RS. Kot je določeno v zakonu, ta začne veljati naslednji dan po objavi.

V nadaljevanju povzemamo glavne rešitve oziroma ukrepe, ki jih predvideva ZIUOPZP-A.

Spremenjena določba o solidarnostni delovni soboti (10. člen)

-        Ukinja se prispevek delodajalca za delo na solidarnostno soboto. S tem sredstva za omilitev škode prispevajo delavci, ki so v delovnem razmerju pri pravnih in fizičnih osebah v RS.

-        Prispevek delavca za Sklad za obnovo Slovenije je znesek plače delavca za opravljeno delo v okviru solidarnostne delovne sobote. Od plače delavca za opravljeno delo v okviru solidarnostne delovne sobote se ne plača dohodnine in obveznih prispevkov za socialno varnost.

 

Ukinitev ukrepa obveznega solidarnostnega prispevka (11. člen)

 

Prednostno izvajanje upravnih postopkov (2. člen)

-        Zaradi izvedbe ukrepov v skladu s ZIUOPZP-A, se vsi upravni postopki, ki so potrebni za zagotovitev teh ukrepov, izvajajo prednostno

 

Plačana odsotnost prostovoljca (7. člen)

-        Prostovoljec, ki opravlja prostovoljsko delo zaradi odprave posledic poplav in plazov v okviru občine, občinskega ali regijskega štaba Civilne zaščite in prostovoljnega gasilskega društva, ima pravico do plačane odsotnosti z dela za največ sedem delovnih dni, ki jo lahko izkoristi do 31. decembra 2023.

-        Prostovoljec izkazuje upravičenost do odsotnosti na podlagi potrdila o opravljenem prostovoljskem delu občine, občinskega ali regijskega štaba Civilne zaščite, prostovoljnega gasilskega društva ali na podlagi delovnega naloga iz aplikacije Poplave 2023.

 

Povrnitev škode društvom in ustanovam (7. člen)

-        Društvom in ustanovam bodo lahko dodeljena sredstva za odpravo posledic škode zaradi poplav in plazov, in sicer največ v višini 50 % škode na strojih in opremi ter 60 % škode, nastale zaradi poškodovanja ali uničenja zalog.

 

Dopolnitev določb o povračilu izplačanih plač delavcem, ki odpravljajo posledice poplav in plazov pri delodajalcu (13. – 15. člen)

-        Nov 143.a člen omogoča vračila neupravičeno prejetih sredstev in pri tem omogoča obročno plačilo v največ šestih mesečnih obrokih v obdobju šestih mesecev.

 

Drugi ukrepi za odpravo in omilitev posledic.

-        Predplačila za obnovo stanovanj (3. člen). Določena so predplačila lastnikom stanovanj, in sicer za poškodovana ali uničena stanovanja, v katerih je na dan 31. julija 2023 imela stalno prebivališče vsaj ena oseba.

-        Nadomestilo za stroške bivanja v drugi stanovanjski enoti (5. člen). Gre za mesečna izplačila v pavšalnem znesku, katerega višina je odvisna od števila članov gospodinjstev.

 

 

Dodajamo, da v okviru MGTŠ deluje Komisija za odpravo posledic škod v gospodarstvu, v kateri s svojim predstavnikom sodeluje tudi GZS. V okviru dela Komisije je v pripravi Program za odpravo posledic škode v gospodarstvu po poplavah 4. avgusta 2023, vendar pred dokončnim sprejemom potrebuje še medresorsko usklajevanje.

Več v besedilu..

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.