Novice


Arhiv: HIDRIA Z NAGRADO ZA NAJBOLJ INOVATIVEN IZDELEK V EVROPI DO ZELENE TRAJNOSTNE MOBILNOSTI IN NOVIH DELOVNIH MEST

Združenje evropskih avtomobilskih dobaviteljev - CLEPA je slovenski globalni korporaciji Hidria, pred francosko korporacijo Valeo na drugem in nemško korporacijo Bosch na tretjem mestu, podelilo prvo in najvišje priznanje za prebojno inovacijo v ključni kategoriji »Zelene tehnologije« za sistem za hladen zagon dizelskega motorja s senzorjem tlaka, Hidria Optymus Pressure Sensing System. Hidriin sistem ima izjemen pomen tako za evropsko kot tudi globalno avtomobilsko industrijo, saj se bodo zaradi njega izpusti strupenih plinov in poraba goriva v sodobnih dizelskih motorjih po letu 2018 zmanjšali tudi za do 30 odstotkov.

 

CLEPA je Hidrii podelila zlato priznanje za najboljšo inovacijo, ker Optymus Pressure Sensing Systempredstavlja nov mejnik v razvoju sodobnih dizelskih motorjev. Prav tako inovacija izraža najboljšo kakovost, ambicije, ima tržno vrednost in močan vpliv na avtomobilsko industrijo. Zaradi sistema Optymus se bo radikalno zmanjšala poraba dizelskega goriva, pomembno pa bo prispeval tudi k varovanju zdravja in okolja. Nivo emisij škodljivih plinov se bo namreč zaradi njega zmanjšal za kar do 30 odstotkov. Sodobna dizelska vozila, ki bodo na trgu od leta 2018 naprej pa bodo porabila za prav toliko manj goriva.

 

Hidrii je ob prejeti nagradi čestitala tudi evropska komisarka za mobilnost in promet Violeta Bulc, ki je ob tem izjemnem trenutku za slovensko, evropsko in globalno avtomobilsko industrijo povedala:»Dekarbonizacijo evropskega prometa umeščamo med prednostne naloge. Iskreno čestitam podjetju Hidria za izjemen dosežek na tem področju in za prejeto nagrado CLEPA EU Innovation Award 2016. Promet nujno potrebuje tovrstne inovativne tehnologije. Današnji nagrajenec bo pripomogel k pomembnemu zniževanju emisij CO2. Ponosna sem, da bo inovacija slovenskega podjetja odločilno prispevala k še večji konkurenčnosti evropske avtomobilske industrije in nadaljnjim prizadevanjem za dekarbonizacijo okolja.« 

Hidria je z največjimi svetovnimi avtomobilskimi proizvajalci že podpisala pomembne strateške pogodbe za dobave sistema Optymus, vredne več kot 110 milijonov evrov. Po letu 2018 bo imel Hidriin sistem vgrajen najmanj vsak tretji dizelski avtomobil. V Hidrii AET v Tolminu, kjer se bo Optymus PSG proizvajal, bo zato v naslednjih 5 letih delo dobilo novih 50 zaposlenih. Prav tako bo korporacija Hidria v tem obdobju tja za razvoj in nove rešitve vložila 26 milijonov evrov. »Izredno pomembno je, da poleg vrhunskih športnih rezultatov dosegamo tudi primerljive evropske in svetovne uspehe v gospodarstvu, kar ta globalno prebojna inovacija za slovensko avtomobilsko industrijo in posledično Slovenijo zagotovo je,« pa je ob uspehu Hidrie odločen predsednik poslovodnega odbora korporacije dr. Iztok Seljak.

Hidria je leta 2013 že postala najbolj inovativno podjetje v Evropi, sistem Optymus pa je lani dobil tudi zlato priznanje za najboljšo inovacijo v Sloveniji, ki ga podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije. Z nagrado CLEPE in podpisanimi strateškimi pogodbami sta Hidria in Tolmin postala globalni epicenter za inovativne rešitve na hladnem zagonu sodobnih dizelskih motorjev. S tem je Hidria dobila jasno priznanje vseh evropskih avtomobilskih dobaviteljev, da je na čelu prebojnih inovativnih rešitev v Evropi in v svetu. V združenju CLEPA je namreč zbranih več kot 130 največjih evropskih in svetovnih avtomobilskih dobaviteljev, med katerimi so Bosch, Continental, Denso, Faurecia, Johnson Controls, Magna, Mahle, Valeo in mnogi drugi. Ti globalno proizvedejo daleč največ tehnoloških rešitev. Letno v raziskave in razvoj vložijo 18 milijard evrov in ustvarijo kar 600 milijard evrov letnega prihodka. Njihove rešitve pa sestavljajo kar 75 odstotkov celotnega avtomobila in 80 odstotkov dodane vrednosti proizvedenega vozila.

Dodatne informacije

 

Erik BLATNIK                                                                         

vodja področja za stike z javnostmi, Hidria                

M: 031/611 – 450

E: erik.blatnik@hidria.com

 

Pierre THIBAUDAT

direktor za komunikacije in pravne zadeve, CLEPA

M: 0032 492 97 91 97

E: p.thibaudat@clepa.be

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Arhivi