Novice


Arhiv: 10. maj 2016, Novinarske konfrenca: Številke navdajajo z optimizmom

Številke navdajajo z optimizmom

sreda, 11. maj 2016, 06:05

Če gre verjeti podatkom območnih enot Ajpesa in zavoda za zaposlovanje ter območne gospodarske zbornice, je bilo leto 2015 v vseh pogledih uspešno. Tudi za naprej se napovedujejo boljši časi. Upati je, da to čutijo ali bodo čim prej občutili tudi navadni ljudje, ne le podjetja in organizacije.

NOVA GORICA > “Že v letu 2014 se je neto dobiček v regiji podvojil. Lani se je še dodatno povečal za več kot tretjino, za 37 odstotkov, tako da znaša neto dobiček v vseh prihodkih kar pet odstotkov. To je največ v zadnjih desetih letih,” je povedala Mara Kos Maver, vodja novogoriške izpostave Ajpes na včerajšnji novinarski konferenci na sedežu območne gospodarske zbornice za severno Primorsko. Na njej so predstavili gospodarske rezultate v regiji v minulem letu.

“Tudi vsi drugi pomembnejši kazalci gospodarjenja, finančne stabilnosti in likvidnosti so se izboljšali in kažejo najvišje vrednosti v zadnjih petih letih,” je še povedala. Izboljšala se je tudi plačilna disciplina. Izboljšanje gre pripisati predvsem povečanim prihodkom od izvoza, ki so se na ravni regije povečali za osem odstotkov. Prodaja na domačem trgu je ostala nespremenjena.

“Tudi letos si lahko nadejamo podobnih rezultatov. Trendi ne gredo navzdol, ampak navzgor,” je še pojasnila. Največ dobička so ustvarile družbe na področju predelovalne dejavnosti. Dobiček se je glede na predhodno leto povečal za kar 45 odstotkov. Gre predvsem za izdelke za motorna vozila in proizvodnjo električnih naprav.

Brezposelnost pada

“Kar se tiče zaposlenosti, smo lahko letos zelo optimistični, saj stopnja brezposelnosti, ki je v goriški regiji desetodstotna in je nižja od slovenskega povprečja, že nekaj časa pada. Konec aprila je bilo na Goriškem 4453 registriranih brezposelnih oseb,” je povedala Vesna Petric Uran, direktorica novogoriške območne službe Zavoda za zaposlovanje.

Dodala je, de je bil glede na lanski april padec registrirane brezposelnosti na Goriškem največji v Sloveniji, in sicer 13,4-odstoten. Kot problematično je omenila veliko število visoko izobraženih brezposelnih. Delež teh je na Goriškem višji od državnega povprečja. Gre predvsem za družboslovne profile.

“Trg pa potrebuje strojne inženirje, elektrotehnike, razvijalce programske opreme, analitike, dobre tržnike, ekonomiste,” je še povedala in sklenila, da so zadovoljni, ker je v zadnjem času več ljudi zapustilo zavod in se zaposlilo, kot je bilo priliva v brezposelnost.

Spodbudno na področju turizma

“Blagovni izvoz regije je že drugo leto večji kot je bil v predkriznem letu 2008. Lani je izvoz na ravni regije znašal dvanajst odstotkov več kot v letu 2008,” je povedala Nevenka Volk Rožič, direktorica območne gospodarske zbornice za severno Primorsko.

Tudi ona je poudarila, da je k temu največ prispevala predelovalna industrija. Med najboljšimi izvoznimi partnericami goriške regije je naštela Italijo, Nemčijo in Francijo. Med top uvoznimi partnericami pa na prvem in drugem mestu prav tako Italijo in Nemčijo, na tretjem pa Avstrijo.

“Tudi na področju turizma so gibanja spodbudna. V naši regiji se je lani povečalo število namestitev oziroma kapacitet in obiskov gostov. Zelo se je povečalo število domačih gostov, povečuje pa se tudi število nočitev,” je sklenila.

NACE NOVAK

Vir: Primorske novice, 10. 5. 2016, dostopno na:  http://www.primorske.si/Novice/Goriska/Stevilke-navdajajo-z-optimizmom

Fotogalerija





 

Arhivi