Novice


Arhiv: Digitalizacija ATA zvezka: eATA

ATA zvezek (ATA Carnet) na poti v digitalno dobo z novim pilotnim projektom

 

Digitalizirani ATA zvezek oz. eATA, carinski dokument, ki omogoča prost pretok blaga med državami za obdobje enega leta, je v fazi razvoja.

Zbornice v okviru Mednarodne trgovinske zbornice (ICC) se že dlje časa pripravljamo na digitalizacijo postopkov začasnega uvoza s ATA zvezki. Vse zbornice smo že vključene v prvo fazo projekta Mercury I, ki je pomenil poenotenje nekaterih postopkov, izmenjavo informacij, analize, ipd.

Rezultat projekta Mercury II pa bo digitaliziran ATA zvezek, tako da bodo transakcije in potovanja lažja in učinkovitejša za podjetja in carinske organe.

Pilotni projekt Mercury II je potrdila Svetovna carinska organizacija (WCO), države članice Evropske unije in več kot 15 drugih držav.  Predvidoma bo med oktobrom 2018 in marcem 2019 potekalo testiranje digitaliziranega ATA zvezka med štirimi državami, to pomeni zbornicami, carinskimi organi in podjetji, ki uporabljajo ATA zvezke.  

Sistem ATA zvezkov trenutno velja v 78 državah. V letu 2017 je bilo izdano okoli 185.000 ATA zvezkov, za blago vredno 26 milijard ameriških dolarjev. Digitalizirani ATA zvezki oziroma eATA bodo olajšali transakcije, povečali varnost podatkov, poenotili postopke in izboljšali upravljanje sistema. Zaradi raznolikosti držav pa bo še vedno v veljavi papirnata različica ATA zvezkov.


Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.