Novice


Arhiv: Koristne informacije za gostinstvo: povzetek novega Odloka o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Spoštovane direktorice, spoštovani direktorji,

zaradi večjega števila vprašanj s strani izvajalcev gostinskih storitev ponavljamo vsebino okrožnice, v kateri smo povzeli  novi Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (v nadaljevanju: Odlok), ki je bil v  Uradnem listu RS, št. 122/2021 objavljen isti dan.  Odlok začne veljati 26. julija in velja do vključno 1. avgusta 2021. Odlok se med drugim nanaša tudi na obveznosti opravljanja gostinskih storitev, ki jih posebej navajamo v nadaljevanju.

Odlok določa, da:

·        morajo ponudniki opravljanja gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač opravljati tedensko testiranje na virus SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 s hitrimi antigenskimi testi (v nadaljnjem besedilu: test HAG) ali z metodo verižne reakcije s polimerazo (v nadaljnjem besedilu: test PCR).

Testiranje ni obvezno za gostince, v kolikor imajo:

o   dokazilo o cepljenju zoper COVID-19 z enim od cepiv, ki jih določa Odlok;

o   dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev;

o   potrdilo zdravnika, da so prebolele COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali

o   dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali potrdilo zdravnika, da so prebolele COVID-19, ki nista daljša od osmih mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov in je oseba prejela zgolj en odmerek cepiva.

·        morajo potrošniki v prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, imeti dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa v kolikor niso cepljeni ali niso preboleli bolezni COVID-19 v zadnjih 6 mesecih. Pogoj ne velja za:

o   zunanje prostore v kolikor je zagotovljena razdalja najmanj 3 metre med robovi miz in

o   osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki v prostorih iz prejšnjega odstavka.

·        morajo ponudniki opravljanja gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač pri ponujanju in prodaji blaga in storitev zagotoviti:

o   minimalni možni stik s potrošniki v skladu s sprejetimi navodili NIJZ;

o   redno prezračevanje ali ustrezno ventilacijo prostorov;

o   redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo;

o   razkuževanje rok za stranko pred vstopom in ob izstopu iz prostorov in

o   uporabo zaščitnih mask v skladu z odlokom, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Maske niso obvezne za potrošnike, če imajo dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa ali če so bolezen COVID-19 prebolele, kot tudi v primeru, da so cepljene.

·        morajo ponudniki opravljanja gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač spoštovanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) preverjati pred vstopom v gostinski prostor. Ob tem morajo gostinci na vidnem mestu s pisnim obvestilo obvestiti potrošnike, da je izpolnjevanje pogoja (PCT) obvezno v prostorih, kjer se izvaja gostinska dejavnost.

Za zagotavljanje zaščitne opreme in upoštevanje PCT pogojev so odgovorni delodajalci. Nadzor nad spoštovanjem ukrepov in pogojev izvaja pristojni inšpektorat (IRSD).

Fotogalerija





 

Arhivi