Novice


Arhiv: Sprememba in dopolnitev odloka PCT in pojasnilo MDDSZ glede upoštevanja PCT pogoja za opravljanje dela ter odgovor MDDSZ glede časa testiranja

Spoštovani,

1. V četrtek, 23. septembra 2021, je Vlada Republike Slovenije na dopisni seji sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o načinu izvajanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (v nadaljevanju: spremembe in dopolnitve odloka) in ga objavila v Uradnem listu Republike Slovenije št. 152/2021. Spremembe in dopolnitve odloka lahko najdete na naslednji povezavi: https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-2913/odlok-o-spremembah-in-dopolnitvah-odloka-o-nacinu-izpolnjevanja-pogoja-prebolevnosti-cepljenja-in-testiranja-za-zajezitev-sirjenja-okuzb-z-virusom-sars-cov-2.

Novost, ki jih prinaša sprememba in dopolnitev odloka, so naslednje:

  • izpolnjevanje PCT pogoja za zaposlenega ne velja v času opravljanja dela na domu,
  • dodana je nova izjema za uporabnike storitev, in sicer, ti potrebujejo izpolnjevati PCT pogoj pri oskrbi na bencinskih servisih v primeru oskrbe v zaprtih prostorih bencinskega servisa in
  • športniki ne potrebujejo uporabo zaščitne maske oziroma ta ni obvezna kadar izvajajo športno vadbo ne glede na medsebojno razdaljo.

Spremembe in dopolnitve odloka začnejo veljati v petek, 24. septembra 2021.

2. V zvezi z Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 147/21, 149/21 in 152/2021) Vas obveščamo, da je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (v nadaljevanju: MDDSZ) v objavilo pojasnila na najpogostejša vprašanja, ki se nanašajo na izpolnjevanje PCT pogoja oziroma samotestiranje delavcev na delovnem mestu. Pojasnila glede upoštevanja PCT pogoja za opravljanje dela lahko najdete na naslednji povezavi: https://www.gov.si/assets/ministrstva/MDDSZ/PCT-pogoj_-pojasnila-16-9-2021.pdf.

3. Na MDDSZ smo pred časom naslovili vprašanje, ali se čas testiranja zaposlenih v tistih storitvah, kjer velja obvezno tedensko testiranje s testi HAG ali PCR, v kolikor ti zaposleni niso prebolevniki ali cepljeni proti COVID-19, šteje v delovni čas. V četrtek, 23. septembra 2021 na Gospodarski zbornici Slovenije prejeli odgovor MDDSZ glede časa tesitranja, ki ga pošiljamo v prilogi.

Odgovor MDDSZ glede časa testiranja.pdf

4.  Vse novosti glede odlokov lahko najdete na spletni strani: https://www.gzs.si/koronavirus/vsebina/Za%C4%8Dasne-prepovedi-in-drugi-odloki pod zavihkoma: »Q&A glede vladnih odlokov! in »Dodatne informacije glede vladnih Odlokov«.

Lep pozdrav ekipa GZS SPGZ

Fotogalerija





 

Arhivi