Novice


Arhiv: Nujna trdna koalicija z resnim gospodarskim programom

"Na Gospodarski zbornici Slovenije čestitamo stranki Gibanje Svoboda kot zmagovalcu letošnjih državnozborskih volitev, pa tudi vsem drugim strankam, ki so dobile dovolj glasov za vstop v parlament. Verjamemo, da se bo zelo hitro izoblikovala stabilna, trdna koalicija, ki bo zagotovila pogoje za prehod v socialno-ekološko tržno naravnano gospodarstvo. To je edino zagotovilo za doseganje trajnostne gospodarske rasti v luči vseh strukturnih, pa tudi geopolitičnih izzivov, hkrati pa prispeva k dvigu blagostanja naših državljanov in državljank,« pravi generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti.

Od koalicije, ki se bo izoblikovala, GZS pričakuje posluh za gospodarstvo in vključitev opredeljenih ukrepov za izboljšanje poslovnega okolja v koalicijsko pogodbo. Pri tem lahko kot nabor vsebinskih izboljšav predlaga ukrepe iz Horizontov prihodnosti. Gre za strateški dokument za razvojni preboj Slovenije, ki ga je GZS oblikovala skupaj z več kot 130 vodilnimi slovenskimi gospodarstveniki in zajema več kot 150 konkretnih ukrepov, da bi Sloveniji hitreje uspel razvojni prehod in bi naše gospodarstvo postalo bolj konkurenčno.

GZS vidi prihodnji razvoj Slovenije v luči zelenega prehoda, digitalizacije in avtomatizacije, e-mobilnosti ter trdne vpetosti v mednarodne verige vrednosti, ki se zaradi aktualnih varnostnih izzivov preoblikujejo. Zato med ključnimi pogoji razvojnega preboja navaja izobraževanje kadrov, vlaganja v raziskave in razvoj, stabilne vire financiranja in tesnejši socialni dialog. To so, kot dodaja, teme, ki jih mora nagovoriti in zanje najti rešitve nova koalicija.

Nova vlada se mora resno lotiti najpomembnejših strukturnih vprašanj, hkrati pa biti sposobna usklajevati tudi interese različnih skupin ob čimprejšnji oživitvi socialnega dialog in zagotavljanju javno-finančne vzdržnosti. »Smo v situaciji, ko se bo odločalo, ali bo Slovenija še naprej zmanjševala zaostanek za najrazvitejšimi državami EU ali pa bomo pozitivni zagon izgubili in se bomo morali soočati z izzivi zagotavljanja fiskalne in socialne stabilnosti,« še dodaja Cantarutti.

Fotogalerija





 

Arhivi