Novice


Arhiv: GZS Severno Primorska gospodarska zbornica podala na Vlado RS pobudo za preveritev višine gospodarske škode pri poslovnih subjektih, ki delujejo na območju, ki ga je prizadel požar


GZS Severno Primorska gospodarska zbornica je na Vlado Republike Slovenije v torek, 26. julija 2022 naslovila pobudo za preveritev višine gospodarske škode pri poslovnih subjektih, ki opravljajo gospodarsko dejavnost na območju občin Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Ajdovščina in Nova Gorica zaradi posledic največjega požara v državi.

Na področju, ki ga je zajel največji požar v zgodovini Slovenije, delujejo tudi gospodarski subjekti. Na GZS Severno Primorski gospodarski zbornici smo zaskrbljeno spremljali celotno dogajanje in bili v rednih kontaktih s člani in tudi drugimi poslovnimi subjekti, ki delujejo na območju občin Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Ajdovščina in Nova Gorica.

Informacije podjetij, ki jih prejemamo, se sicer razlikujejo z vidika nastale škode kot posledice ognja, dima in nujne evakuacije. Nekateri poslovni subjekti ne prepoznavajo občutnih negativnih posledic, pri drugih, predvsem tistih, ki delujejo na območju občin Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba,  pa je prišlo do dejanske gospodarske škode, ki se je odrazila v obliki prekinitev dela, nezmožnosti pravočasne odpreme izdelkov, pomankanju vhodnega materiala, ipd.

Treba je poudariti, da so delodajalci ob tem izkazali visoko mero solidarnosti in zaposlene, katerih premoženje je bilo ogroženo iz istega razloga, napotili domov z namenom varovanja imetja. Prav tako so podjetja nudila pomoč gasilskim enotam pri dostopu do vode, pripravljala obroke ipd.

Vlada Republike Slovenije se je nemudoma odzvala in že naznanila izvajanje celovitega popisa škode tako na osebnem in javnem premoženju, kot na zemljiščih in gozdovih.

Področje gospodarske škode, ki je nedvomno nastala, po našem vedenju ostaja brez namere o popisu in priprave morebitnih ukrepov za pomoč podjetjem, zato smo naslovili  na Vlado RS pobudo, da se preveri posledice požara tudi pri gospodarskih subjektih, ki delujejo na prizadetem področju.

 

EKIPA GZS SPGZ

Fotogalerija





 

Arhivi