Novice


Arhiv: Vabimo vas k udeležbi na EU BUSINESS TALKS 2021/4, 27. julij 2021 ob 14.00 uri

Gost bo Rumen Iliev, partner v podjetju LAUNCHUB Ventures, s sedežem v Sofiji v Bolgariji. Podjetje ima naložbeni sklad tveganega kapitala v vrednosti 70 milijonov EUR, ki se od leta 2021 usmerja na naložbe v tehnološka podjetja v jugovzhodni Evropi. V njihovem portfelju so že podjetja iz področja programske opreme, finančnih storitev, nepremičnin, zdravstva, industrije zabave in drugih.

Arhiv: Pogoji za vstop ali tranzit Republike Slovenije - SPREMEMBA: Do 15. avgusta 2021 se za tranzit in mednarodni transport ne zahteva pogoj PCT

Spoštovani, Na pobudo obeh prevozniških združenj je Vlada Republike Slovenije ponovno obravnavala Odlok, ki določa pogoje za vstop v RS. Na zbornici smo zadovoljni, da so se v zadnjem trenutku spremenili pogoji vstopa v državo, ne moremo pa biti zadovoljni, da ukrep izjeme velja le za določeno obdobje (do 15. avgusta 2021), zato se bomo še naprej trudili, da ostane prehajanje meje pri opravljanju dejavnosti cestnega transporta brez dodatnih omejitev.

Arhiv: POZOR - sprememba pri prehajanju meje s 15.julijem 2021

Spoštovani, obveščamo vas, da je Vlada RS sprejela Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Od četrtka, 15. julija 2021 morajo vse osebe, ki prehajajo mejo v RS izpolnjevati enega od pogojev: P (preboleli), C (cepljeni), T (Testirani). Pogoj za vstop v državo velja tudi za vse poklicne voznike (vozniki tovornih vozil in avtobusov). Ukrep velja tudi v primeru tranzita države.

Arhiv: Izobraževanje poslovnih subjektov o novih in starih turističnih bonih

Finančna uprava Republike Slovenije organizira v sredo, 14.7.2021 ob 13:00 spletno izobraževanje na temo novih bonov (BON21) in lanskoletnih turističnih bonov (TB). Na omenjeno izobraževanje so vabljeni vsi poslovni subjekti, ki bodo imeli na dan unovčitve bona v Poslovnem registru Slovenije kot glavno dejavnost po SKD vpisano eno izmed zakonsko določenih dejavnosti (šesti odstavek 43. člena ZIUPGT), ki so pogoj za ponudnika storitev. Na izobraževanju bo predstavljena vsebinska tematika, povezana s TB in BON21, in praktično predstavljen tehnični vidik unovčevanja bonov v sistemu eDavki.

Arhiv: Ocene rasti BDP v 2021 se nižajo

Evropska komisija (EK) je v sredo, 7. julija, objavila svojo poletno napoved, kjer je zvišala oceno za rast BDP v območju evra za leto 2021 s 4,3 % na 4,8 % (za leto 2022 s 4,4 % na 4,5 %) ter za inflacijo (z 1,7 % na 1,9 % v 2021 in z 1,3 % na 1,4 % za leto 2022). Pri Sloveniji je bil pozitiven popravek rasti med večjimi. Namesto prej predvidenih 4,9-odstotne rasti v 2021 naj bi ta bila celo 5,7-odstotna, za leto 2022 pa se je napoved rahlo znižala (s 5,1 na 5 %). Konsenz neodvisnih institucij je pri 4,7-odstotni rasti BDP v 2021 in 4,4-odstotni v letu 2022, kar dejansko pomeni, da je optimistični pogled oddelka ECFIN na EK med najvišjimi.

Arhiv: 5 namigov Elona Muska za poslovni uspeh

Elon Musk, soustanovitelj družb Tesla Motors, SpaceX in PayPal, je na svoji poslovni poti doživel že številne vzpone in padce. Na portalu forbes.com smo našli 5 njegovih namigov za poslovni uspeh.

Arhiv: Sprememba Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja

V četrtek, 1.7.2021 je bila v Uradnem listu RS objavljena Sprememba Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Po novem se povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 0,13 evra za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela za vsak dan prisotnosti na delu, če je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča. Ne glede na splošno pravilo pa se povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja najmanj v višini 30 evrov mesečno ali v višini imenske neprenosne mesečne vozovnice (javni prevoz), če delojemalec delodajalcu predloži dokazilo o nakupu te vozovnice. Na Gospodarski zbornici Slovenije smo kritični do načina spreminjanja Uredbe, saj je bila sprememba sprejeta brez podpore socialnega dialoga. Tudi finančni učinki spremembe za gospodarstvo niso jasni.

Arhiv: Sprejeti interventni zakon za pomoč gospodarstvu in turizmu premalo prilagojen potrebam najbolj prizadetih delov gospodarstva

Na GZS sicer pozdravljamo sprejem interventnega zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu. Vendar pa ob tem opozarjamo, da sprejet zakon ne vključuje ukrepov, ki smo jih reprezentativne delodajalske organizacije predlagale v obliki amandmajev. Ravno ti ukrepi bi namreč nadgradili zakon v smeri njegove večje koristnosti za prizadeta podjetja, kar bi nedvomno prispevalo k nujnemu okrevanju in nadaljnji oživitvi slovenskega gospodarstva.

Arhiv: EU Business Talks: Bolgarija, 27. julij 2021

Gost bo Rumen Iliev, partner v podjetju LAUNCHUB Ventures, s sedežem v Sofiji v Bolgariji. Podjetje ima naložbeni sklad tveganega kapitala v vrednosti 70 mio EUR, ki se od leta 2021 usmerja na naložbe v tehnološka podjetja v JVE. V njihovem portfelju so že podjetja s področja programske opreme, finančnih storitev, nepremičnin, zdravstva, industrije zabave in drugih. Rumen Iliev je generalist, ki se osredotoča na naložbe, sodeluje s portfeljskimi podjetji pri rasti, financiranju in izstopih. Pogovor bo trajal 30 minut in bo potekal v angleškem jeziku.

Arhiv: EU Business Talks: Malta, 20. julij 2021

Gost bo Hugh Arrigo, direktor podjetja Attard & Co Group Ltd s sedežem v Valetti na Malti. Podjetje je zasebno družinsko podjetje, ustanovljeno pred 100 leti, ki se ukvarja s prehransko in vinarsko industrijo, logistiko, forenzično opremo in rešitvami, finančnim svetovanjem, gradbenimi materiali, opremo za energetsko učinkovitost, farmacevtsko, laboratorijsko in medicinsko opremo, itd. Hugh Arrigo je v podjetju zaposlen zadnjih petintrideset let. Bil je član mnogih odborov, nazadnje je bil izvoljen za podpredsednika malteške gospodarske zbornice. Aktiven je tudi v okviru Libijske malteške gospodarske zbornice. Prav tako je ustanovni član Malteško kitajske gospodarske zbornice. Pogovor bo trajal 30 minut in bo potekal v angleškem jeziku.

Arhivi