Novice


Arhiv: GZS prejela državno odlikovanje zlati red za zasluge

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor je 6. julija 2021 na slovesnosti ob 170-letnici delovanja GZS in podelitvi 53. Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke Gospodarski zbornici Slovenije vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge za 170 let povezovanja in spodbujanja slovenskega gospodarstva doma in v svetu.

Arhiv: Nagrade GZS: podeljeni štirje gospodarski oskarji

Nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2020 so prejeli: • mag. Zdenko Zanoški, direktor, Frutarom Etol d. o. o., Škofja vas, Celje • Marta Kelvišar, direktorica, ADRIA DOM d. o. o., Črnomelj • Marko Lukić, direktor, Lumar IG d. o. o., Maribor • Jasna Dominko Baloh, direktorica, DOBA fakulteta, Maribor

Arhiv: ZAKON O INTERVENTNIH UKREPIH ZA POMOČ GOSPODARSTVU IN TURIZMU PRI OMILITVI POSLEDIC EPIDEMIJE COVID-19 (ZIUPGT)

Državni zbor Republike Slovenije je v sredo, 7. julija 2021, sprejel Zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 (v nadaljevanju: ZIUPGT). ZIUPGT začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Pravna služba GZS je pripravila kratek pregled in povzetek ukrepov.

Arhiv: 3 namigi za izboljšanje mentalne agilnosti

Nekatere življenjske navade so odlične, nekatere pa so zgolj znane, udobne in varne in nas silijo vztrajati pri zmeraj istem načinu delovanja, kar pa ni vedno v redu in bi jih veljalo spremeniti. Zato je pomembno, da smo mentalno agilni, torej odprti in prilagodljivi, in se ne pustimo ujeti v negativne miselne vzorce. Na portalu forbes.com smo našli nekaj namigov za izboljšanje mentalne agilnosti.

Arhiv: Eurochambres - končana druga faza projekta Consumer Law Ready (clr)

Združenje evropskih gospodarski zbornic (EUROCHAMBRES), katerega članica je tudi GZS, je v sodelovanju z Evropskim združenjem obrti in MSP (SMEunited) in Evropsko komisijo 28. junija letos organiziralo konferenco o rezultatih druge faze EU projekta Consumer Law Ready (CLR), ki je namenjen izobraževanju malih in srednje velikih podjetij o potrošniškem pravu. Na konferenci je bil poudarjen velik pomen tega projekta, ki bo na zadovoljstvo udeležencev podaljšan do konca leta 2022. To izobraževanje bo pomagalo MSP pri obravnavi pritožb potrošnikov, izognitvi dragim sodnim postopkom in splošnemu izboljšanju storitev za potrošnike.

Arhiv: Izšla panožna edicija revije Glas gospodarstva: Gradnje

Slovensko gradbeništvo je bila ena redkih gospodarskih panog, ki je v letu 2020 delovala brez večjih administrativnih omejitev. Začeli so se tudi nekateri večji projekti (o tretji razvojni osi preberite v intervjuju z novim predsednikom uprave Dars Valentinom Hajdinjakom). Slovenska gradbena podjetja so imela med pandemijo oziroma imajo tudi sedaj veliko dela, največ preglavic pa jim povzročajo visoke cene surovin. Ni pa to edini izziv, tu so še drugi, s katerimi se bo treba spopasti: dvig ugleda panoge, povečanje vpisa perspektivnih mladih v izobraževalne programe na področju gradbeništva, predvsem pa je tu digitalizacija. Temelj razvoja gradbeništva je tehnologija tehnologija informacijskega modeliranja zgradb (Building Information Modeling – BIM). O vsem tem pišemo v posebni izdaji revije Glas gospodarstva GRADNJE, nismo pa pozabili niti na gradnjo stanovanj in trg nepremičnin, industrijske objekte, industrijo gradbenega materiala, nove trende v gradbeništvu, pa tudi ne na socialni dialog, zeleno in globalno gradbeništvo …

Arhiv: EU Business Talks - Hrvaška, 13. julij 2021

Gost bo Berislav Čižmek, ustanovitelj in direktor podjetja CBBS d.o.o. s sedežem v Zagrebu na Hrvaškem. Podjetje se ukvarja s poslovnim svetovanjem, M&A, internacionalizacijo in lobiranjem, tako na nacionalnem kot tudi na EU nivoju. Berislav Čižmek je podjetnik, akreditirani lobist pri EU parlamentu, povezovalec in predavatelj podjetništva, z več kot 25 let izkušenj pri mednarodnem poslovanju. Pogovor bo trajal 30 minut in bo potekal v angleškem jeziku.

Arhiv: Digitalizacija MSP kot pospešek za oživitev gospodarstva – kaj še moramo storiti?

Na dogodku, ki bo potekal v obliki digitalnega sestanka preko aplikacije Zoom, bomo preučili možnosti za »digitalni pospešek« malih in srednjih podjetij v Sloveniji. Na začetku bomo predstavili študijo "European SMEs - Transformation, Innovation and Resilience in the COVID-19 Pandemic", sledila pa bo okrogla miza, kjer bodo strokovnjaki osvetlili ključne vidike digitalizacije podjetij, potrebne ukrepe ter storitve poslovnega okolja, ki so pomembne za MSP.

Arhiv: Podnebni sklad: GZS kritična do razporeditve porabe sredstev

Na GZS pozdravljamo program porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe, ki uvaja nove ukrepe za podjetja. Hkrati pa izražamo veliko zaskrbljenost nad slabim gospodarjenjem s sredstvi podnebnega sklada, saj ostajajo do sedaj zbrana sredstva iz leta v leto neporabljena. Ob tem opozarjamo, da Slovenija zamuja s pripravo podpornih podlag za izplačila sredstev iz sklada. Predlagamo tako enotno platformo, ki bo zajemala vse objavljene razpise, ki se črpajo iz sklada, kot takojšnjo pripravo razpisov za koriščenje teh sredstev.

Arhiv: B2B srečanja s katarskimi proizvajalci

Vljudno vabljeni na virtualna B2B srečanja s katarskimi podjetji, ki bodo v organizaciji Enterprise Europe Network – Qatar Development Bank, Tasdeer potekala potekala med 13. in 15. julijem 2021.

Arhivi