Novice


Arhiv: Kampanja #LaptopsForUkraine

Kot član DIGITALEUROPE je Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS pristopilo h kampanji #LaptopsForUkraine, k zbiranju računalniške opreme za ukrajinske otroke, študente, bolnišnice, lokalne oblasti. Vabimo vas, da pomagate in podarite staro ali novo tehnično opremo, ki je ne potrebujete več. Kampanja je osredotočena na zbiranje prenosnih računalnikov, tabličnih računalnikov in pametnih telefonov.

Arhiv: Stalna arbitraža pri GZS praznuje 95 let

»Misel 'bogastvo preteklosti za izzive sedanjosti' je idealna popotnica za ta izjemen jubilej, ki vsebuje dve pomembni sporočili. Po eni strani smo lahko upravičeno ponosni na bogastvo, ki smo ga ustvarili v preteklosti, po drugi strani pa v preteklosti ne smemo zastati. Dolgoletna tradicija, uveljavljena blagovna znamka, samostojno in strokovno neodvisno delovanje ter zaupanje uporabnikov so kapital Stalne arbitraže pri GZS, ki smo ga z našimi predhodniki soustvarili v preteklih devetdesetih letih. Vendar nam prav to nalaga posebno odgovornost, da bomo znali dolgoletno zaupanje upravičiti tudi pri spoprijemanju z izzivi sedanjosti in prihodnosti in da bomo še uspešnejši kot doslej.« Tako je ob častitljivem jubileju Stalne arbitraže pri GZS zapisal mag. Marko Djinović, njen generalni sekretar.

Arhiv: V veljavi se ohranjajo določbe Sporazuma SAZOR

Urad za intelektualno lastnino je 27. decembra 2022 objavil mnenje glede Skupnega sporazuma, sklenjenega med SAZOR GIZ k.o. in Gospodarsko zbornico Slovenije (Sporazum SAZOR), v katerem je tolmačil, da obveznost plačila nadomestila za fotokopiranje nastane z dejansko uporabo (fotokopiranjem) avtorskopravno varovanega dela in zgolj posedovanje fotokopirne naprave ne zavezuje k plačilu nadomestila. Z omenjenim mnenjem je bila povzročena zmeda med podjetij, saj nasprotuje jasnim določilom Skupnega sporazuma Sklenjenega med SAZOR GIS k. o. in Gospodarsko zbornico Slovenije. Naknadno je Urad 27. januarja 2023 objavil dodatno mnenje glede Skupnega sporazuma, sklenjenega med SAZOR GIZ k. o. in Gospodarsko zbornico Slovenije. V mnenju so pritrdili stališčem GZS, da mnenje Urada ni pravno zavezujoče, saj Urad ni pristojen za preverjanje, ali je objavljen skupni sporazum, ki sta ga sklenili kolektivna organizacija in reprezentativno združenje uporabnikov, v skladu z določbami Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP), in tudi ne za reševanje sporov med kolektivno organizacijo in posameznim uporabnikom. Mnenje Urada torej ne vpliva na vsebino in veljavnost Skupnega sporazuma. S tem se ohranjajo v veljavi določbe Sporazuma SAZOR, kot so bile do sedaj, kar se nanaša tudi na določbe o tarifah in pogojih za pridobitev status zavezanca.

Arhiv: Slavnostna podelitev 55. Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke

V soju žarometov bomo počastili odlične gospodarstvenike in njihove izjemne rezultate in ob tem sledili zlati niti letošnje podelitve – odličnosti.

Arhiv: Vodik postaja energent prihodnosti

»Geostrateške razmere od nas zahtevajo, da se še odločneje in hitreje podamo na pot nizkoogljičnega krožnega gospodarstva oziroma v zeleni prehod. Da bi to dosegli, potrebujemo energetsko samozadostnost in večji delež zelene energije, med katere sodi tudi zeleni vodik,« je poudarila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal na Slovensko-nemškem dnevu vodika.

Arhiv: Ponudbe član članu februar 2023

Spoštovani, člani GZS so za vas pripravili posebno akcijo popustov! Prijazno vas vabimo, da si ogledate ponudnike, saj se za vsakogar nekaj najde.

Arhiv: Gospodarska delegacija v Španijo (Baskija)

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v partnerstvu z Agencijo SPIRIT, Gospodarsko zbornico v Bilbao ter Gospodarsko zbornico v Gipuzkiji, vabi k udeležbi v poslovni delegaciji v avtonomno regijo Baskija.

Arhiv: Zaposlovanje filipinske delovne sile

Se tudi vaše podjetje sooča z vse večjim pomakanjem kvalificirane delovne sile in išče učinkovite rešitve za odpravo tega izziva? Vas zanimajo dobre prakse in izkušnje izbranega slovenskega podjetja, ki tovrstne izzive uspešno rešuje z zaposlovanjem kvalificirane filipinske delovne sile za delo v proizvodnji, turizmu, trgovini, zdravstveni negi in oskrbi…? Če je odgovor na zgornji vprašanji pritrdilen, vas vljudno vabimo na predstavitev primera dobre prakse zaposlovanja filipinske delovne sile in individualnih pogovorov s strokovnjaki na tem področju.

Arhiv: Vabilo na Zimsko srečanje članov GZS

Člane GZS vabimo na Zimsko druženje in kulinarični večer na Kopah, 16.2.2023 od 16. ure dalje.

Arhiv: Dovolilnice za Belorusijo

Veljavnost dovolilnic za Belorusijo je podaljšana do 28. 2. 2023.

Arhivi