Novice


Arhiv: Vaša vprašanja in odgovori MEGA KORONA ZAKON – ODGOVORI NA NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA (6.4.2020)

Pravna služba GZS je pripravila odgovore na najpogostejša vprašanja, povezana z Zakonom o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) po posameznih vsebinskih sklopih: veljavnost zakona in splošna vprašanja, čakanje na delo, višja sila, izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka, oprostitev plačila prispevkov za samozaposlene, verske uslužbence, družbenike in kmete, mesečni krizni dodatek, dividende in nagrade, obračun plač …

Arhiv: Delodajalci: katere ukrepe v zvezi z delom in plačevanjem prispevkov za socialno varnost za vaše zaposlene lahko izkoristite in kako?

Spoštovani, posredujemo vam novico FURSA; katere ukrepe lahko koristijo delodajalci in kako?

Arhiv: GZS: #PKP1 – rešilni obroč s pomanjkljivostmi

Na Gospodarski zbornici Slovenije pozdravljamo sprejem prvega paketa interventne zakonodaje, ki je bil težko pričakovan in prinaša nekatere nujne rešitve. To bo v določeni meri olajšalo skoraj nevzdržno situacijo, v kateri se je znašla večina mikro, malih, srednjih in velikih podjetij ter samostojnih podjetnikov. Obžalujemo, da #PKP1 ni bil dopolnjen s predlogi iz gospodarstva, saj bodo nekatere odločitve gospodarstvu po nepotrebnem povzročile nove probleme. Pričakujemo, da bo Vlada RS, kot je potrdil premier na zadnjem srečanju s predstavniki gospodarskih organizacij, te predloge gospodarstva upoštevala v naslednjem koraku v drugem velikem zakonodajnem paketu.

Arhiv: Pomambno obvestilo v zvezi z zahtevki po ZUIPPP

Na podlagi 108. člena MEGA zakona se zahtevki, vloženi po ZUIPPP, obravnavajo in odobrijo po MEGA corona zakonu. Torej iz tega smiselno izhaja, da tudi pogoji po ZUIPPP ne štejejo več. Svetujemo Vam, da vlogo vložite. Po neuradnih informacijah bodo vložene vloge veljale tudi za novi zakon, po katerem se bodo obravnavale. V tem času, do uveljavitve MEGA zakona, bomo pridobili tolmačenje Zavoda za zaposlovanje, ki je izvajalec tega zakona in MDDSZ, ki je pristojen za pojasnila kot pristojno ministrstvo. Vse spremembe bomo tekoče objavljali tudi na napi spletni strani še naprej. https://www.gzs.si/koronavirus/

Arhiv: Vpliv korona virusa na ATA ZVEZKE

Imetnikom ATA zvezkov, ki jim veljavnost poteče med 24. 1. 2020 in 31. 5. 2020, svetujemo, da pred potekom veljavnosti zvezka pri izdajatelju pridobijo nadomestni ATA zvezek, s katerim bodo podaljšali rok za ponovni izvoz blaga na nadaljnje eno leto. Nato se za zaključek prvotnega zvezka in odprtje nadomestnega zvezka obrnite na najbližji carinski urad v Sloveniji.

Arhiv: Trojni šok Covid-19 na svetovno gospodarstvo

Izkoristite priložnost in si oglejte webinar v angleškem jeziku, v katerem glavni ekonomist za celotno družbo Coface Julien Marcilly predstavlja potencialne posledice pandemije COVID-19 na svetovno gospodarstvo in prihodnjo gospodarsko rast. Med dolgoročnimi posledicami na poslovanje izpostavlja nevarnost večjih političnih in dolžniških tveganj v razvijajočih se gospodarstvih, hitrejšo »japonizacijo« svetovnega gospodarstva ter bolj diverzificirano dobavo.

Arhiv: Izkoristite platformo BORZA za izdelke, surovine, storitve ali pa izdelke, ki jih prodajate ali kupujete!

BORZA - Mednarodna borza ponudb in povpraševanja je virtualno poslovno stičišče za podjetja, kjer lahko najdete poslovne priložnosti in nove poslovne stike med partnerji, ki iščejo sodelovanje, želijo prodati ali kupiti izdelke in storitve. Portal, za katerega skrbi GZS, je odprt tako za slovenska podjetja kot tudi za podjetja po vsem svetu. Omogoča iskanje med že obstoječimi ponudbami in povpraševanji, naročilo na e-novice, objavo v Sloveniji in v tujini ter povezave na sorodne spletne strani. Objavljene so tudi ponudbe Enterprise Europe Network–a, to je največje podporne mreže za majhna in srednja velika podjetja na področju mednarodnega poslovnega sodelovanja, inovacij, prenosa znanja in tehnologije, kot tudi sodelovanje v programih Evropske unije.

Arhiv: Dogodki Centra za mednarodno poslovanje

Spoštovani, Center za mednarodno poslovanje pri GZS obnavlja svojo osnovno dejavnost na področju spodbujanja in podpore internacionalizaciji slovenskih podjetij na način kot se zdi najbolj primeren v časih, ko je poslovanje kot smo ga vajeni ovirano. V četrtek, 9.april 2020 ob 10.00 uri vas vabimo na video konferenco s preverjenimi dobavitelji medicinske in zaščitne opreme iz LR Kitajske

Arhiv: WEBINAR: Kako preživeti samo-izolacijo … in svet po njej … in ostati pozitiven

Samo-izolacijo in svet po njej boste veliko lažje sprejeli in preživeli tisti, ki ste in boste trenirali svoje možgane. Izkoristite priložnost in se udeležite webinarja z Nastjo Mulej o tem, kako vplivati na svojo inteligentnost, na svoje razmišljanje, svojo kreativnost, osredotočenost in celovitost! Petek, 3. april 2020 / 11.00 - 12.30

Arhiv: Oddaja vloge za povračilo nadomestila plače delavcev na začasnem čakanju na delo preko spleta

Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) je na podlagi Zakona o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov pristojen za izvajanje dela zakona, ki se nanaša na delno povračilo izplačanih nadomestil plače zaposlenim, ki jim začasno ne morete zagotavljati dela zaradi posledic epidemije in izpolnjujete v zakonu navedene pogoje ter za povračilo nadomestil plače zaposlenim, ki ne morejo opravljati dela zaradi odrejene karantene zaradi epidemije (po zakonu o preprečevanju in obvladovanju nalezljivih bolezni).

Arhivi