Novice


Arhiv: Carinski postopki

Arhiv: Objavljen predlog novele Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev

Med najpomembnejšimi spremembami in dopolnitvami v predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo, je m. d., da bo vlagatelj namesto dosedanje najmanj enoletne pogodbe o zaposlitvi lahko predložil pogodbo o zaposlitvi z veljavnostjo najmanj 6 mesecev ter da bo plača imetnika modre karte EU namesto dosedanjega 1,5 kratnika povprečne letne bruto plače morala biti v višini najmanj povprečne letne bruto plače v RS, nazadnje objavljene v Uradnem listu RS. Predloge in komentarje lahko posredujete na e-naslov pravnasluzba@gzs.si do petka, 2. 2. 2024.

Arhiv: Slovensko-nemški forum o umetni inteligenci

Forum je namenjen poslovni razpravi o vplivih umetne inteligence na podjetja ter proizvodne procese. Združuje strokovnjake, vodilne odločevalce iz podjetij in inovatorje iz Nemčije in Slovenije, v namen raziskovanja transformativne moči umetne inteligence v poslovnem svetu. Hkrati spodbuja izmenjavo znanja, sodelovanje in inovativnost na področju umetne inteligence.

Javna razprava o Načrtu za podnebno nevtralno in energetsko suvereno Slovenijo: Ukrepajmo danes, kajti jutri bo lahko že prepozno!

Slovenija ima na razpolago dovolj virov, da lahko doseže energetsko samozadostnost in neodvisnost od uvoza električne energije. Zato ne ponavljajmo napak drugih držav, so se strinjali udeleženci javne razprave. Med sprejetimi zaključki so izpostavili sodelovanje vseh deležnikov pri osveščanju javnosti o potrebi po umeščanju energetske infrastrukture v prostor, nujnost zanesljive energetske oskrbe gospodarstva po konkurenčnih cenah, realistično zastavljene cilje NEPN ter njegovo dopolnitev s predlogi gospodarstva.

Arhiv: Zimski dan GZS - Kope 2024

Spoštovani člani, vabimo vas na veliko zimsko druženje zaposlenih in članov GZS. Dogodek smo izvedli tudi v lanskem letu in ostali so res čudoviti vtisi.

Arhiv: Povežite se z iskalci zaposlitve v Črni gori

Zavod RS za zaposlovanje, v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Podgorici, organizira dogodek "Življenje in delo v Sloveniji" za podjetja, kjer se bodo imela priložnost povezati z iskalci zaposlitve iz Črne gore. Sodelujočim delodajalcem bodo brezplačno zagotovili razstavni prostor, kjer se boste lahko tudi pogovorili s potencialnimi kandidati.

Arhiv: Seminar: Uporaba elektronskega sistema vlaganja vlog na področju izvoza blaga z dvojno rabo

Udeležba je za člane GZS brezplačna, ostali udeleženci plačajo kotizacijo 50,00 € + DDV. Več informacij s programom in elektronsko prijavnico objavimo v kratkem! Lokacija: Gospodarska zbornica Slovenije, Dvorana C, 1. nadstropje E-mail: vanja.bele@gzs.si, matej.rogelj@gzs.si

Primorsko gospodarstvo si želi boljšo prometno infrastrukturo, manj centralizacije in več internacionalizacije

Primorska ima, zaradi svoje geostrateške lege velik potencial, vendar jo pestijo omejitve predvsem na področju prometne infrastrukture«, je na XXVII. Srečanju gospodarstvenikov Primorske uvodoma poudaril predsednik GZS Tibor Šimonka. Izpostavil je med drugim drugi tir, ki sicer zamuja nekaj desetletij, ki pa ne bo rešil vseh težav. Modernizirati in pohitriti bi morali celotno železniško omrežje, če želimo, da bodo proge ustrezale evropskim standardom. »Dograditi bi morali cestno omrežje, s čimer bi omogočili gospodarski razvoj tudi v bolj odročnih primorskih krajih, lokalne prebivalce pa odrešiti tranzitnega prometa«, je še dodal Šimonka in pri tem opozoril predvsem na avtocestni krak do Jelšan in obalno hitro cesto. Na tradicionalnem dogodku, ki ga organizirajo tri regionalne gospodarske zbornice so gospodarstveniki opozorili tudi na potrebo po logističnih, industrijskih in obrtnih conah, na dolgotrajne postopke umeščanja v prostor, na pretirano birokratizacijo in nepotrebno centralizacijo.

Tri poti do zelenega prehoda industrije: novi procesi in tehnologije, krožno gospodarstvo in zajem ogljika

»Če se bodo cene energentov še naprej umirjale, potem lahko v prihodnjih mesecih pričakujemo večji odboj industrijske proizvodnje v Sloveniji v primerjavi s povprečjem EU,« je na seji Strateškega sveta GZS za energetski prehod nakazal glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc. Čeprav se je industrijska proizvodnja v predelovalnih dejavnostih med septembrom in novembrom lani v Sloveniji povečala, je bila v prvih enajstih mesecih lanskega leta še vedno za 4,5 % nižja kot v primerljivem obdobju predpreteklega leta. Padec pa je bil še vedno dvakrat višji kot v EU-27 (-2,3 %), kar Ivanc povezuje z visokimi cenami električne energije v lanskem letu, saj je bila Slovenija na 9. mestu v EU po ceni električne energije za negospodinjske odjemalce. V 10-letnem obdobju se je cena električne energije v Sloveniji povečala kar za 190 %, precej več kot v EU-27.

Z ATA zvezkom v Turčijo

Pri začasnem uvozu blaga v Turčijo in pri ponovnem izvozu blaga z ATA zvezkom morate podatke o postopku in blagu prijaviti na spletno stran turške carine.

Arhivi