Novice


Arhiv: 224 severnoprimorskih učencev v živo spoznavalo poklice

GZS tudi v šolskem letu 2021/2022 bogati aktivnosti karierne orientacije mladine z izvedbo obiskov osnovnošolcev v podjetjih. Ta prizadevanja je podprlo MIZŠ in Center za poklicno izobraževanje. Na Severno Primorski gospodarski zbornici (GZS SPGZ) smo pretekli teden zaključili vse načrtovane obiske podjetij. Zadovoljni so tako otroci kot gostitelji v podjetjih in organizatorji. Vsi so enotni, da tovrstno spoznavanje poklicev v živo prispeva k lažjim odločitvam otrok za nadaljnje šolanje.

Arhiv: 29 ukrepov s področja povezljivosti za razvojni preboj Slovenije

»Vzpostavitev projektnih, prodajnih in nabavnih konzorcijev slovenskih podjetij na tujih trgih, uvedba predstavništev slovenskega gospodarstva na novih trgih, spodbujanje izvoznih investicij/poslov preko posojil in garancij, dokončna umestitev v prostor, projektiranje in izgradnja 3. razvojne osi, poenostavitev in hitrejše pridobivanje potrebnih dovoljenj za gradnjo, nujna podpora usmeritvi v posodabljanje plačnih modelov z namenom vzpostavljanja ustreznih razmerij znotraj plačnih razredov v podjetjih in v dejavnosti, je zgolj nekaj ključnih ukrepov na področju povezljivosti, s katerimi bo Slovenija dosegla razvojni preboj,« meni generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti. Pričakuje, da bodo politične stranke prihodnje koalicije navedene ukrepe uvrstile tudi v koalicijsko pogodbo. »Brez uspešnega in mednarodno konkurenčnega gospodarstva namreč ne moremo dosegati vzdržne gospodarske rasti, razvoja in posledično krepitve blaginje državljank in državljanov,« je jasen Cantarutti.

Arhiv: Kdo bodo prejemniki letošnjih nagrad Gospodarske zbornice Slovenije?

Odgovor na vprašanje bomo dobili v sredo, 8. junija, ob 18. uri na slavnostni podelitvi 54. Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, ki bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Rezervirajte si čas in se tudi vi udeležite tega odmevnega dogodka GZS! Udeležbo je potrebno potrditi po telefonu 01 5898 000 ali na info@gzs.si. Prijave zbiramo do zapolnitve mest oz. najkasneje do 26. maja 2022. Po potrditvi vam bomo po pošti poslali vstopnico. Lepo vabljeni!

Arhiv: Nujna trdna koalicija z resnim gospodarskim programom

"Na Gospodarski zbornici Slovenije čestitamo stranki Gibanje Svoboda kot zmagovalcu letošnjih državnozborskih volitev, pa tudi vsem drugim strankam, ki so dobile dovolj glasov za vstop v parlament. Verjamemo, da se bo zelo hitro izoblikovala stabilna, trdna koalicija, ki bo zagotovila pogoje za prehod v socialno-ekološko tržno naravnano gospodarstvo. To je edino zagotovilo za doseganje trajnostne gospodarske rasti v luči vseh strukturnih, pa tudi geopolitičnih izzivov, hkrati pa prispeva k dvigu blagostanja naših državljanov in državljank,« pravi generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti.

Arhiv: FORUM AGENTI Napoli EXPO, 12. maj 2022

Čeprav poteka vsako leto srečanje Forum Agenti v Milanu, kot največjem industrijskem in poslovnem središču naše sosednje države, pa predstavlja jug Italije zanimivo področje za gospodarsko trgovinsko sodelovanje tudi za naša podjetja. Napoli s svojo širšo okolico predstavlja najbolj na gosto poseljeno območje v celotni državi, širša pokrajina pa je poznana predvsem po farmacevtski, kemični, strojni ter agroživilski industriji v povezavi s kmetijstvom. Posebno mesto zavzema tudi turizem, ki je pomemben gospodarski dejavnik dežele Kampanija.

Arhiv: Upravljavec prevozov

Kandidati za upravljavca prevozov morajo opravljati izpit v državi članici, v kateri imajo običajno prebivališče, ali v državi članici, v kateri delajo.

Arhiv: Webinar o dovolilnicah in CEMP dovolilnicah - 10. 5. 2022

Seminar je namenjen podjetjem, katerim prevozniki iz tretjih držav dostavljajo blago in morajo pri prevzemu blaga rokovati z dovolilnicami in ne toliko prevoznikom.

Arhiv: Elektronski podpis

Predlagamo vam, da oddajate elektronsko podpisane vloge.

Arhiv: Potrdilo o obstoju okoliščin višje sile

Na Gospodarski zbornici Slovenije (v nadaljevanju: GZS) članom GZS, katerih komercialne pogodbe s tujimi poslovnimi partnerji vsebujejo klavzulo, da se višja sila dokazuje s potrdilom Gospodarske zbornice Slovenije oz. lokalne zbornice po sedežu podjetja, izdajamo potrdilo, da je bilo dne 24. februarja 2022 z predsedniškim odlokom št. 64/2022 razglašeno vojno stanje v Ukrajini ter, da je Evropska Komisija objavila v Uradnem listu Evropske Unije omejevalne ukrepe v zvezi z ukrepi, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine s strani Ruske federacije. Slovenijo kot polnopravno članico Evropske unije, v celoti zavezujejo sprejeti ukrepi Evropske Komisije.

Arhivi