Novice


Javni razpis P1 plus 2024 – Garancije Sklada za bančne kredite s subvencijo obrestne mere

Slovenski podjetniški sklad je objavil razpis P1 plus 2024, katerega namen je zagotavljati ugodno financiranje mikro, malih in srednje velikih podjetij (MSP) ter s tem omogočiti hitrejše, lažje in ugodnejše pridobivanje bančnih kreditov MSP za izvedbo tehnološko zahtevnejših in/ali manj zahtevnejših projektov s poudarkom na podpori projektom na področju digitalizacije / zelenega / krožnega gospodarstva.

Arhiv: EXPO 2027 Belgrade in poslovanje v Srbiji

V sodelovanju s Srbskim poslovnim klubom Slovenija in Javno agencijo SPIRIT Slovenija organiziramo tradicionalno poslovno-informativno srečanje na temo priložnosti in pogojev za poslovno investiranje slovenskih podjetij v izbranih srbskih mestih in občinah. Tokrat dogodek dopolnjujemo s predstavitvijo poslovnih priložnosti za slovenska izvajalska in storitvena podjetja, ki jih nudi vključitev v pripravo in izvedbo EXPO 2027 v Beogradu.

Generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal: Vztrajanje Agencije za energijo je zgrešeno

»Na GZS obžalujemo, da Agencija za energijo kljub pozivom Ministrstva za okolje, podnebje in prostor in analizi GZS glede novega sistema omrežnin v gospodarskih subjektih vztraja pri svoji odločitvi. Verjamem, da sta na potezi sedaj Vlada in ministrstvo, da določita dvoletno prehodno obdobje, kot ga je ministrstvo predlagalo,« je poudarila Vesna Nahtigal.

Arhiv: Pospeševanje inovacij za obrambno industrijo (dvojna uporaba)

Na dogodku bo predstavljen NATO pospeševalnik inovacij na področju obrambe za Severni Atlantik ter razpis za EUDIS Hackathon.

Povežite se z iskalci zaposlitve v Srbiji

Zaradi velikega zanimanja tudi v letu 2024 Zavod RS za zaposlovanje nadaljuje zaposlitvene dogodke v tujini z naslovom Življenje in delo v Sloveniji. Na dveh dogodkih (10. junija v Beogradu in predvidoma 11. junija v Nišu), ki ju organizirajo v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Beogradu, se boste imeli priložnost povezati z iskalci zaposlitve iz Srbije.

Arhiv: Oblikovanja vseevropske opredelitve srednje velikih podjetij - pripombe do 30. 4. 2024

Evropska komisija ocenjuje možnost oblikovanja vseevropske opredelitve srednje velikih podjetij. Trenutno se pripravlja dokument o stališču v podporo novi kategoriji srednje velikih podjetij v EU.

Izšla je aprilska revija Glas gospodarstva

V središče aprilskega Glasa gospodarstva smo postavili priložnosti in primere inovativnih rešitev za uporabo sekundarnih materialov. V intervjuju z Andrejo Hlišč, direktorico GZS – Zbornice elektroindustrije, predstavljamo bazo sekundarnih odpadkov, nastalo v okviru projekta CIRCI. Predstavljamo pa tudi inovativne rešitve za uporabo sekundarnih materialov, ki jih je v okviru tega projekta izoblikovalo sedem podjetij. Mag. Petra Prebil Bašin, direktorica Združenja kovinskih materialov in nekovin, je v intervjuju osvetlile izzive in priložnosti te dejavnosti, o izzivih koroške regije in vlogi zbornice pri njihovem naslavljanju pa je beseda tekla v pogovoru z direktorico Koroške gospodarske zbornice Katjo Pokeržnik. Glas gospodarstva prinaša še veliko drugih zanimivih vsebin. Lepo vabljeni k branju tudi na spletu!

Vesna Nahtigal: Zelo sem vesela, da je minister prisluhnil našim pripombam in predlaga zamik uvedbe novega sistema omrežnine

"Anketa, ki smo jo na GZS izvedli med podjetji, je pokazala, da je strošek dviga omrežnine za moč in omrežnine za odjem ter posledično skupni strošek omrežnine v neposredni korelaciji z dvigom tarifnih postavk glede na uporabniško skupino ter bi bile nekatere uporabniške skupine izpostavljene izrazitemu, tudi več sto odstotnemu povišanju omrežnin," poudarja Nahtigal in izraža zadovoljstvo, da naj bi se po predlogu ministra uvedba na nov sistem zamaknila za dve leti. Pri tem pa izpostavlja, da naše gospodarstvo poleg tega potrebuje tudi druge spremembe.

Ključna industrija mora ostati v Evropi.

Evropa mora poskrbeti sama zase, predvsem ker zaostaja tako za Kitajsko in ZDA. V Evropi je treba zadržati strateško pomembno industrijo, ki pa se ji mora omogočiti zeleni prehod. Za vse to so potrebni vsi razpoložljivi nizkoogljični vire, ki vključujejo tudi jedrsko energijo. Ob tem je še kako pomembna zagotovitev stabilnosti in cenovne konkurenčnosti virov energije, so se strinjali kandidati za evroposlance oz. predstavniki političnih strank na soočenju, ki ga je organizirala GZS.

Arhiv: Predlog Zakona o digitalizaciji zdravstva - pripombe do 26. 4. 2024

12.4.2024 je Ministrstvo za zdravje na svoji spletni strani objavilo predlog Zakona o digitalizaciji zdravstva.

Arhivi