Novice


Arhiv: Javni poziv podjetjem_FORUM AGENTI MILANO 2023 – 9. in 10. november 2023

Skupaj z italijanskimi partnerji praznujemo deset let od začetkov sodelovanja slovenskih in italijanskih organizatorjev poslovnih dogodkov, ki potekaj pod imenom FORUM AGENTI in so namenjeni ustvarjanju poslovnih stikov z lokalnimi agenti v Italiji. Vabimo vas, da se čimprej prijavite, saj boste le tako lahko pravočasno pridobili čim več primernih sogovornikov, ki vam bodo lahko pomagali pri vašem poslovanju na italijanskem trgu.

Arhiv: Spletna anketa Gospodarska pričakovanja 2024 – vabljeni k sodelovanju

Nižji obseg industrijske proizvodnje, ohlajanje storitvenega sektorja, višje obrestne mere in visoka inflacija pomembno vplivajo na poslovanje slovenskih podjetij. Zato vas naprošamo, da z nami delite svoj pogled na spremembe pri nekaterih ključnih poslovnih kategorijah v letu 2024. Elektronska anketa je dosegljiva na povezavi: http://gzs.1ka.si/a/b8a0b50f (geslo za dostop je 7-mestna matična številka podjetja). V kolikor imate tehnične težave ali tako želite, lahko anketo izpolnite in vrnete tudi v papirni obliki. Anketa v obliki za printanje je dostopna na povezavi. S sodelovanjem lahko pridobite tudi poročilo o pričakovanjih z drugih evropskih trgov.

Arhiv: Proti spremembam ZVO-2 po hitrem postopku

»Z vodstvom Državnega sveta smo imeli zelo konstruktiven dialog. Strinjamo se, da si vsi želimo živeti v lepšem in čistejšem okolju in da bo slovensko gospodarstvo naredilo vse v svoji moči, da pripomore k temu cilju. Vendar predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu okolja, za katerega so nevladne organizacije zbrale potrebno število podpisov za vložitev v Državni zbor, ni prava pot,« je uvodoma poudarila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal in povzela mnenje gospodarskih organizacij, ki so pristopile k temu pozivu.

Arhiv: Posvet - Gospodarski strateški svet za digitalizacijo

Gospodarski strateški svet za digitalizacijo (GSSD) pri GZS organizira posvet na temo digitalnih kompetenc in kadrovske problematike na tem področju. Glavna tema razprave bodo digitalne kompetence s fokusom na pomembnosti in koristih digitalnih vsebin RIN (računalništva in informatike) že v osnovnih in srednjih šolah.

Arhiv: Upravni odbor GZS s finančnim ministrom Boštjančičem o mini davčni reformi

UO GZS je na četrtkovi seji gostil ministra za finance Klemna Boštjančiča, osrednja vsebina pa so bila izhodišča predloga GZS za mini davčno reformo, ki jih je predstavil glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc. Člani UO so se seznanili tudi z glavnimi aktivnostmi GZS v tretjem kvartalu leta 2023 in z akcijskim načrtom GZS – Novi horizonti prihodnosti, ki je podlaga za pripravo Plana dela GZS za 2024. UO GZS se je strinjal z izhodišči za uvedbo multimedijskega središča GZS in naložil vodstvu GZS, da projekt izvede do konca leta 2023.

Arhiv: WEBINAR: Porekla blaga – 20. 11. 2023

Na seminarju bodo predstavljene osnove glede porekla blaga: kako se določa, kdaj je to pomembno in kakšne posledice ima v mednarodni trgovini. Predstavljeno bo preferencialno in nepreferencialno poreklo. Izvedeli boste, kje dobite pomembne informacije za določitev porekla in s kakšnimi dokumenti se dokazuje.

Arhiv: Analitika GZS: Kratka spletna anketa Gospodarska pričakovanja 2024 – vabljeni k sodelovanju

Nižji obseg industrijske proizvodnje, ohlajanje storitvenega sektorja, višje obrestne mere in visoka inflacija pomembno vplivajo na poslovanje slovenskih podjetij. Zato vas naprošamo, da z nami delite svoj pogled na spremembe pri nekaterih ključnih poslovnih kategorijah v letu 2024. Anketa bo vključena v mednarodno poročilo Eurochambres, evropskega združenja zbornic. S sodelovanjem lahko pridobite tudi poročilo o pričakovanjih na drugih evropskih trgov.

Arhiv: Bera nagrajencev GZS za inovacije bogatejša še za 10 zlatih, 22 srebrnih priznanj in 2 posebni priznanji za inovacijski izziv

Včeraj smo v okviru Dneva inovativnosti že enaindvajsetič podelili nacionalna priznanja GZS za najbolj inovativne inovacije podjetji in drugih organizacijah. Podeljenih je bilo 10 zlatih, 22 srebrnih, 11 bronastih priznanj, 2 posebni priznanji za inovacijski izziv ter 1 priznanje za prebojno invencijo. Dan inovativnosti 2023 je obogatila strokovna konferenca, ki se je letos osredotočala na povezovanje in sodelovanje vseh deležnikov v ekosistemu kot ključ za napredovanje Slovenije od zmerne inovatorke do inovacijske voditeljice. Vse čestitke inovatorjem iz podjetji Mahle Electric Drives Slovenija d.o.o. ter Hidria d.o.o., ki so letos na nacionalnem nivoju zastopali barve svernoprimorske regije. Prejeli smo dve srebrni nacionalni priznanji in sicer za inovacijo Kompakten visokonapetostni avtomobilski pogonski električni motor podjetja Mahle Electric Drives Slovenija d.o.o. ter za inovacijo Visoko temperaturno zaznavalo izpušnih plinov podjetja Hidria d.o.o. Podjetje Hidria d.o.o. se lahko pohvali tudi z zlatim priznanjem, ki ga je prejelo za inovacijo Električni priključek sistema izpušnih plinov. Še enkrat iskrene čestitke! Več informaciji in katalog prejemnikov nacionalnih inovaciji najdete tukaj.

Arhiv: Hitrejše zaposlovanje tujih delavcev za odpravo posledic poplav in plazov

Od sobote, 16. septembra, velja odredba o določitvi poklicev in dejavnosti, ki so nujni za odpravo posledic poplav in plazov in v katerih se lahko zaposlujejo tuji delavci. Odredbo je izdal minister za delo v skladu z Zakonom o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov (ZIUOPZP), ki je začel veljati 2. septembra

Arhiv: Javni poziv MORS zainteresiranim subjektom za sodelovanje pri izvajanju 22 razvojno-raziskovalnih in inovacijskih projektov

Ministrstvo za obrambo je objavilo Javni poziv zainteresiranim subjektom za sodelovanje pri izvajanju 22 razvojno-raziskovalnih in inovacijskih projektov za povečanje tehničnih in tehnoloških zmogljivosti obrambnega sistema Republike Slovenije.

Arhivi