Združenje za tekstilno, oblačilno in usnjarsko predelovalno industrijo

Novice


Arhiv: Pripravimo se na novo Uredbo o imenih tekstilnih vlaken in s tem povezanim etiketiranjem in označevanjem surovinske sestave tekstilnih izdelkov

18. oktobra 2011 je bila v UL EU št. 272 objavljena nova Uredba št. 1007/2011 Evropskega parlamenta in Sveta o imenih tekstilnih vlaken in s tem povezanim etiketiranjem in označevanjem surovinske sestave tekstilnih izdelkov. Uredba je začela veljati 7. novembra 2011, uporabljati pa se bo začela 8. maja 2012, kar pomeni da bo s tem dnem "razveljavila" Direktive 73/44/EGS, 96/73/ES in 2008/121/ES ter posledično tudi pravilnike, ki so bili sprejeti za uveljavitev teh direktiv v RS (Pravilnik o navajanju surovinske sestave in o tekstilnih izdelkih ter  pravilnik oz. odredbo o metodah kvantitativne analize dvo- in tri komponentnih mešanic tekstilnih vlaken). 

Z 8. majem 2012 bo potrebno obvezno označevati skladno z novo uredbo.  Tekstilni izdelki, ki bodo dani na trg do 8. maja 2012 in bodo skladni z zahtevami sedaj veljavnih predpisov, bodo lahko ostali na trgu še do 9. novembra 2014.

Več o novostih, ki se uvajajo z novo uredbo,  lahko prebrete na spletni strani

http://www.oznake-tekstila.si/index.php?option=com_content&view=article&id=90&Itemid=1&lang=sl.

V okviru Odbora za spremljanje zakonodaje na področju tekstila in usnja  pri Ministrstvu za gospodarstvo se dogovarjamo o izvedbi seminarja za seznanitev proizvajalcev in trgovcev  z novostmi, ki jih prinaša uredba.

 

Fotogalerija