Združenje za tekstilno, oblačilno in usnjarsko predelovalno industrijo

Novice


Arhiv: Usklajevanje najnižje osnovne plače po Kolektivni pogodbi za tekstilne, oblačilne, usnjarske in usnjarsko-predelovalne dejavnosti Slovenije

Spoštovani,

Kolektivna pogodba za tekstilne, oblačilne, usnjarske in usnjarsko-predelovalne dejavnosti Slovenije (Ur. l. RS 55/09) v IV. točki (uskladitev najnižjih osnovnih plač za leto 2009) Tarifne priloge določa, da se najnižje osnovne plače po tej kolektivni pogodbi za avgust 2009 povečajo za 1,9%. Če bo povprečna letna inflacija v obdobju januar-december 2009 v primerjavi s povprečno letno inflacijo v obdobju januar-december 2008 presegla 1,9%, se najnižje osnovne plače po tej kolektivni pogodbi za januar 2010 dodatno povečajo za 70% razlike med dejansko doseženo povprečno letno inflacijo in 1,9% v primeru, da dejanska povprečna letna inflacija ne bo presegla 3,2%.

Če bo dejanska povprečna letna inflacija presegla 3,2%, se najnižje osnovne plače po tej kolektivni pogodbi povečajo v skladu s prejšnjim stavkom in še dodatno za celotno razliko med 3,2% in dejansko doseženo povprečno letno inflacijo.

Po podatkih Statističnega urada RS znaša povprečna letna inflacija januar-december 2009 v primerjavi z obdobjem januar-december 2008 0,9%, zato se najnižje osnovne plače s 1.1.2010 po Kolektivni pogodbi za tekstilne, oblačilne, usnjarske in usnjarsko-predelovalne dejavnosti Slovenije ne povečajo.

Fotogalerija