Zapri

Novice


Arhiv: Projekt Leonardo Da Vinci VETAAL se je zaključil!

Decembra 2015 se je končal mednarodni projekt Leonardo Da Vinci VETAAL z naslovom  »Razvoj usposabljanja za evropske pohištvene  strokovnjake pri oblikovanju in proizvodnji pohištva z integracijo »Ambient Assisted Living (AAL)  sistemov za oskrbo in podporo starejših in invalidov«. Projekt je združeval 14 organizacij iz Španije, Poljske, Italije, Avstrije, Velike Britanije in Slovenije, ki jo zastopata Združenje lesne in pohištvene industrije pri GZS in Center za poklicno usposabljanje RS.


Koncept podprtega bivalnega okolja (AAL).


V svetu se starost prebivalstva vse bolj povečuje. Do leta 2050 naj bi se v EU število oseb starih več kot 65 let  povečalo za 70%, starih več kot 80 let pa naj bi bilo več kar za 170%. Vse to pa pomeni večje povpraševanje in stroške zdravstvenega varstva starostnikov in invalidnih oseb. Pohištvo podprto z AAL tehnologijo, bi omogočalo starostnikom in invalidnim osebam večjo neodvisnost, hkrati pa je tako pohištvo zasnovano tako, da imajo skrbniki na vsakem koraku in ob vsakem trenutku na razpolago vse informacije o svojih varovancih (kje se nahajajo, kakšna je telesna temperatura varovanca, …).


AAL trg predstavlja veliko priložnost za celoten pohištveni sektor. V Evropi trenutno ne obstaja posebno poklicno usposabljanje z novo vrsto pametnega pohištva. Cilj dvoletnega projekta VETAAL je bil razviti evropsko primerljivo usposabljanje z nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK), za strokovnjake iz pohištvenih podjetij za oblikovanje in izdelavo posebnega pohištva z integracijo AAL  sistemov za nego in oskrbo starejših in invalidnih oseb (podprto bivalno okolje).  V ta namen je bila na projektu VETAAL izdelana izobraževalna e-platforma, na kateri je mogoče dobiti veliko koristnih in uporabnih informacij. 

 

Več si lahko preberete na uradni spletni strani projekta VETAAL (http://www.vetaal.eu ).

Pripete datoteke

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.