Zapri

RC SIMIT: Odstranjevanje peščenih jeder iz ulitkov


 Odstranjevanje peščenih jeder iz ulitkov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 
Naziv inovacije:

Odstranjevanje peščenih jeder iz ulitkov

Avtorji inovacije

Dejan Lorber

Podjetje/predlagatelj

RC SIMIT, Razvojni center za sodobne materiale in tehnologije, d.o.o.

Kratek opis inovacije

Na področju gravitacijskega in nizkotlačnega litja aluminijevih ulitkov, smo razvili inovativen način čiščenja peščenih jeder. Inovacija je v postopku pridobivanja mednarodnega patenta. Inovativen postopek vrtanja peščenih jeder:

  • bistveno skrajša čas obdelave ulitka, saj omogoča obdelavo vročih ulitkov (odpade faza ohlajanja ulitka v za to namenjenem skladišču) in združuje dve fazi obdelave ulitkov (čiščenja jedra in peskanje notranjosti ulitka);
  • bistveno zniža strošek obdelave ulitka; strošek čiščenja jeder se zmanjša za 75% zaradi obdelave vročih ulitkov odpade strošek skladiščenja ulitkov.

Postopek vrtanja peščenih jeder: pri vrtanju uporabljamo namensko votlo orodje, ki z vrtanjem in pomikom v notranjost ulitka drobi sredino peščenega jedra; skozi luknje na orodju priteka zrak pod tlakom in izteka skozi luknje v smeri na keramično ploščico direktno na mesto drobljenja peska; vpihan zrak odnaša presek v smeri izven ulitka, med iztekanjem mešanica zraka in peska odstrani preostanek jedra in očisti površino. 

Regijsko priznanje

zlato priznanje Štajerske gospodarske zbornice