Ključni dogodki

Dan inovativnosti 2018: 10 zlatih priznanj in posebno priznanje za mlado podjetje.

 
Brdo pri Kranju, 26. september 2018 – V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes že 16. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. 10 zlatih, 1 posebno priznanje, 28 srebrnih priznanj ter 3 posebna priznanja za potencialno inovacijo krožnega gospodarstva je rezultat nacionalnega finala, v katerem je na regionalni ravni sodelovalo 197 inovacij in 772 inovatorjev. Nagrajena je bila tudi najboljša inovacija leta po izboru javnosti. Priznanje GZS za najboljše inovacije na nacionalni ravni predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji.
 
Predsednik GZS Boštjan Gorjup je ob priložnosti slavnostne podelitve poudaril, da so inovatorji ljudje, ki skrbijo za našo skupno prihodnost. Politike je pozval, da naj kot ustvarjalci gospodarskega okolja poskrbijo, da bodo inovatorji lahko uspešno inovirali tudi vnaprej. »Poskrbimo zanje, da bodo oni skrbeli za nas,« je bil jasen. Tako kot v inovatorskih procesih v podjetjih sodelujejo različni ljudje, naj deluje tudi sodobna družba. Smo različni, pa vendar smo povezani. Smo odvisni drug do drugega. Pomembno je, da skrbimo za naše zaposlene, za naše državljane. Omogočiti jim moramo dostojno delo, življenje, priložnosti, da delajo tisto, kar jih veseli, za kar imajo talente. Na ta način bomo lahko napredovali kot družba, kot mednarodno konkurenčna, inovativna država z zadovoljnimi državljani in zaposlenimi, je še dodal. 
Slovenija na lestvici Innovation Union Scoreboard 2018 zaseda mesto v drugi skupini tako imenovanih »močnih inovatorjev«, kjer so tudi bolj razvite države od naše, kot je denimo Nemčija. Relativni konkurenčni prednosti naše države v primerjavi z drugimi državami EU so v kakovostnih človeških virih in v investicijah podjetij v raziskave in razvoj.
Samo letos se je za priznanja na nacionalni ravni potegovalo 42 najboljših inovacij iz vse Slovenije. GZS je nagradila tudi najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti – v letu 2018 je to inovacija podjetja TPV d.o.o. - Integriran zvezni zadrževalnik vrat, delujoč v širokem temperaturnem območju.
 
V okviru Dneva inovativnosti so svojo inovativno pot in svoje drugačne poglede na vsakdanje stvari predstavili Peter Ciuha, Mateja Benedetti in Josh Rocchio.
 

Že v dopoldanskem času je v sklopu Dneva inovativnosti potekala konferenca Resno igrivo o inoviranju.
                                      
Nacionalna partnerja

Partnerji dogodkaPartner širjenja inovativnostiZlati partner

Zlati pokrovitelj

Srebrni pokrovitelji

Bronasti pokrovitelji

Mali pokrovitelj

Projektni partnerjiDogodek sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Materialni pokrovitelj


Pokrovitelj tiska