Zapri

7 zelenih smutijev - za vsak dan v tednu


Vedno bolj priljubljeni zeleni smutiji so bogat vir vitaminov, mineralov, naravnih sladkorjev, vlaknin, esencialnih beljakovin oz. aminokislin, klorofila in drugih hranil. Enostavno jih pripravimo in popijemo ter tako v nekaj minutah organizem preskrbimo z energijo žive hrane, ki jo potrebuje za delo. Z močjo žive hrane spodbudimo naravni proces razstrupljanja in samozdravljenja našega organizma tudi v primerih, ko se morda že soočamo z boleznijo. Zeleni smuti je dober in okusen začetek dneva, je odlična izbira za malico med delovnim časom. Ponujamo 7 izbranih receptov za teden zelenih smutijev …

Priprava zelenega smutija

Priprava smutija je enostavna in hitra. Potrebujemo kakovosten blender (z močjo motorja, ki omogoča visoko število vrtljajev), nož in rezalno desko, tekočino, kakovostno sadje in zelenjavo oz. zelenje.

V blender dodamo tekočino (120-180 ml, odvisno od blenderja, ki ga uporabljamo - kakovostnejši blenderji sestavine bolj spasirajo in zato potrebujejo nekoliko več tekočine). Izberemo lahko zdravo (energizirano) vodo ali sveže iztisnjen sadni sok (industrijski sokovi so že precej osiromašeni hranil, ki jih potrebujemo), lahko pa tudi rastlinsko mleko, kot je npr. riževo ali mandljevo. Živalsko mleko zmanjšuje učinke razstrupljanja, zato ga pri pripravi zelenih smutijev ne uporabljamo.

Dodamo osnovno sadje, zaradi katerega bo imel naš zeleni smuti lepo kremasto teksturo. Uporabimo banane, mango, breskve, hruške, jabolka, papajo … Za osnovno sadje ne izbiramo vodenega sadja kot so lubenice, grozdje in pomaranče. Če želimo v svoj smuti dodati več vrst sadja, naj bo osnovnega sadja vedno več kot ostalega. Svoj smuti lahko zgostimo tudi z avokadom ali kokosom, vendar pozor - preveč maščobe v zelenih smutijih lahko povzroči črevesne pline in napenjanje.

Po želji lahko k osnovnemu sadju dodamo še drugo (sveže ali zmrznjeno) sadje, s čemer nadgradimo okus in povečamo hranilno vrednost svojega napitka. Dobre kombinacije so na primer: banana in jagode, mango in ananas, hruška in pomaranča, jabolko in borovnice, …

Najprej v blenderju zmešamo tekočino in sadje, šele nato dodamo zelenje. Začnimo s svežo mlado špinačo, ki ima blag okus, kasneje lahko izbiramo tudi med motovilcem, zeleno solato, ohrovtom, zelenjem pese, repe ali korenja, blitvo, peteršiljem, regratom, koprive … Priporočena količina je 40 % zelenja in 60 % sadja. Lahko pričnemo z manj zelenja, ki ga kasneje postopoma, po okusu, povečujemo. Okus sadja bo prevladal nad okusom zelenja, zato bo naš zeleni smuti všeč tudi najmlajšim - še posebej, če ga bomo pripravljali skupaj.

Vse sestavine zmešamo, dokler naš napitek ne postane svetlo ali temno zelen in gladek kot svila. Sadje in zelenjavo pred uporabo zrežemo na manjše kose, če ne uporabljamo blenderja, ki lahko zagotovi visoko število vrtljajev (npr. Blendtec, Omniblend, Vitamix).

Zeleni smuti za vsak dan v tednu

PONEDELJEK - zeleni smuti, bogat z antioksidanti:
1 velika hruška, 2 skodelici rdečega grozdja, 1 skodelica borovnic (svežih ali zamrznjenih), 2 skodelici sveže mlade špinače (ali drugega zelenja), 1 cel korenček, 60-120 ml vode

TOREK – zeleni smuti, bogat s kalcijem:
1 banana, 2 olupljeni pomaranči, 2 skodelici sesekljanega ohrovta, 60-120 ml vode, 3-4 ledene kocke (neobvezno)

SREDA – zeleni smuti, bogat z vitaminom C:
1 banana, 4 olupljeni kiviji, 3 skodelice sesekljane zelene solate (ali drugega zelenja, npr. ohrovt), 120-180 ml vode

ČETRTEK - zeleni smuti, bogat z OMEGA 3 maščobno kislino:
1 banana, 1 skodelica jagod, 2 skodelici sveže mlade špinače (ali drugega zelenja), 1 žlica celih lanenih semen, ki jih predhodno zmeljemo v kavnem mlinčku, par češnjevih paradižnikov (neobvezno, dodajamo po okusu), 60-120 ml vode

PETEK – zeleni smuti, bogat z vitaminom A:
2 olupljeni pomaranči, 2 velika korenčka, kos ½ do 1 cm olupljenega in naribanega svežega ingverja , 30-60 ml vode, par kock ledu (neobvezno)

SOBOTA – zeleni smuti, bogat z železom:
1 izkoščičena nektarina, 1 skodelica jagod, 1 skodelica malin, 1 skodelica sveže mlade špinače, 1 skodelica svežega peteršilja, 60-120 ml vode.

NEDELJA – zeleni smuti, bogat z beljakovinami:
1 srednje velika banana, 2 skodelici na kocke narezanega ananasa, 1 skodelica sveže mlade špinače, 1 skodelica sesekljanega ohrovta, 1 žlica celih lanenih semen, ki jih predhodno zmeljemo v kavnem mlinčku, 120-180 ml vode

Najboljši so sveži

Vnaprej pripravljeni smutiji, ki dlje časa stojijo, preden jih zaužijemo, izgubljajo svojo hranilno vrednost, še posebej tisti, ki jih ponujajo v trgovinah, saj so običajno prej pasterizirani. Sveže je najboljše! Svoje zelene smutije lahko pripravimo sami, tako doma kot v službi. Potrebujemo dober blender, kakovostne surovine in nekaj minut prostega časa. Dober tek! 


V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: Sami ustvarjamo energijo zdravja

Zdrava pisarna: Čistoča ali nevarni laboratorij?

 

Razgibajmo se!: Zakaj in kako teči?

Sprostitev: Z vrtnarjenjem proti stresu

Razstrupimo se!: Mononatrijev glutamat – okus po bolezni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov