Zbornica računovodskih servisov

Z vrtnarjenjem proti stresu


Delo na vrtu deluje na človeka podobno kot skrb za domačo žival. Dokazano učinkuje terapevtsko na vsakogar. Osnovno delo na in z zemljo je zdravo že samo po sebi, saj smo ob tem na zraku, soncu, v stiku z naravo. Takoj za tem šteje gibanje, ki je pri vrtnarjenju povsem drugačno kot pri športu. Ko pa se pridruži še skrb za živa bitja, opazovanje rasti ter na koncu veselje, ko se narava odzove v polnem razcvetu in jo lahko celo vonjamo ali okusimo, je terapija popolna.

Narobe svet

Pravzaprav se moramo zamisliti, zakaj smo resnično pustili, da nas ujame nori ritem našega časa. Med 8 in 10 ur dnevno preživimo na delu, običajno v zaprtem prostoru, se ukvarjamo z nečim izven nas, potem divjamo po otroke v šole in vrtce ter komaj ujamemo čas, da skočimo v trgovino po hrano, ki jo potrebujemo. In šele nato, po vseh naporih, pridemo do tistega, kar je bistvo življenja: pripravimo obrok, se posvetimo najbližjim in sebi … in že je dneva konec.

Vsakokrat, ko po naši predanosti na vrtu zraste nov fižolček ali pokuka prva vejica korenja, se lahko vprašamo, zakaj pravzaprav obračamo življenje na glavo in delamo v nasprotju z vrednotami?

Proti-stresna terapija

Že preprost sprehod po dvorišču, parku ali zeleni ulici lahko izboljša razpoloženje, prežene utrujenost in sprošča. Pri delu na vrtu pa k temu prištejemo še užitek opazovanja.

Kdor zaseje vrt, zaseje ljubezen, pravi stari ljudski rek. Škarje, grablje, drobni vrtni pripomočki ali pa le bosa stopala na zemlji in roke, polne rjave prsti, dajejo občutek neverjetne svobode. Ni naključje, da najbolj zaposleni ljudje svojega počitka ne iščejo v brezdelju, pač pa aktivno z rokami na zemlji. To, kar nam zemlja daje, daleč presega samo hrano ali vizualni užitek na cvetoče grede.

Že pol ure aktivnega vrtnarjenja dnevno zniža nakopičen stres za več kot petino. Naravni gibi, ki so del obdelovanja zemlje, so odlični za krepitev odpornosti in krvnega obtoka. Pospeši se presnova, s tem pa zmanjšajo številna tveganja za bolezni. Sonce, ki je običajno vedno sopotnik vrtnarjev, seveda dodaja pozitivne lastnosti tako za kožo, kot za nastanek vitamina D in melatonina.

Barva zelenja umirja in zdravi človekovo psiho, vonjave rastlin in zelenja delujejo po načelih aromaterapije, tako za spodbujanje čutil, kot za rast hormona sreče. Ljubezen, ki jo razvijamo ob delu z rastlinami in živalmi, je najbližje univerzalnemu občutenju prave ljubezni - zato zmanjšuje egoizem in dviguje zavest človeka.

Vrtni fitnes

Gibanje pri vrtnih opravilih pomaga k splošnemu zdravju. Noben fitnes namreč ne more biti tako učinkovit kot domača zelena telovadnica pod milim nebom. Ko primerjamo uteži in naprave v fitnesu s posameznimi gibi ob vrtnih delih – lahko sklepamo, da so se naprave v fitnesih zgledovale po starih obredih dela na vrtu ali polju.

Ne le pridobivanja kondicije in izboljšanja gibalnih organov, tudi hujšanja se lahko lotimo z delom na vrtu, saj zajema pomembne sestavine športne vadbe: gibljivost, vztrajnost in pridobivanje moči, pa tudi razvijanje spretnosti in ravnotežja.

Pri vrtnarjenju moramo paziti le na ponavljajoče se gibe, ki jih ne smemo pretirano ali predolgo ponavljati, saj lahko dosežemo obremenitve, ki niso prijetne, pa tudi zdrave ne. Pri tem je smiselno uporabiti podlogo za kolena, saj nam omogoča lažje vstajanje.

Izogibajmo se sunkovitim gibom in upogibom, priporočljivo pa je občasno raztezanje in ravnanje telesa. Pazimo na dvigovanje bremen: ob spuščanju upognimo kolena v čepeč položaj, breme primemo in počasi dvignemo težo telesa skupaj z bremenom. Nikakor ne dvigujmo bremen z iztegnjenimi nogami in upognjenim hrbtom. Če sicer pretežno sedimo, bo to prehuda obtežitev za našo hrbtenico.

Vrtna terapija

Vrtnarjenje se po svetu že vrsto let uspešno predpisuje kot zdravljenje pri depresiji, demenci in rehabilitaciji po poškodbah ali po srčnem infarktu. V ZDA ima takšna terapija celo svoje ime: vrtna terapija, uporabljajo pa jo tudi v evropskih klinikah. Ustvarjalno delo z rastlinami ne le sprošča, ampak prežene skrbi, rezultati dela pa ponujajo občutek uspeha, ki so ga mnogi ljudje z oropanim življenjskim stilom nujno potrebni.

Celo hrana, ki jo pridelamo z lastnimi rokami, je za naše telo zanesljivo bolj zdrava kot katerakoli druga. Predvsem je popolnoma sveža, vemo pa tudi, v kakšnem okolju je zrasla in koliko kemikalij jo je obdajalo. Da je celo okus doma pridelane zelenjave boljši od vseh drugih, ne potrebujemo dokazov …

Vrt je tudi odličen učitelj potrpljenja in sprejemanja naravnih danosti. Ko je dež, je pač dež. Pa če si še tako želimo sonca … V ritmu narave vsak človek lažje najde svoj lasten ritem. 


 V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: Sami ustvarjamo energijo zdravja

Hrana zdravi: 7 zelenih smutijev - za vsak dan v tednu

Zdrava pisarna: Čistoča ali nevarni laboratorij?

Razgibajmo se!: Zakaj in kako teči?

Razstrupimo se!: Mononatrijev glutamat – okus po bolezni

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov