Zbornica računovodskih servisov

Zakaj in kako teči?


Tek je res neverjetno koristen za telo, um in duha. Celo kratek tek povzroči boljše počutje, boljšo energijo in osredotočenost. Z rednim rekreativnim tekom si lahko izboljšamo splošno zdravstveno stanje organizma, saj nam pomaga uravnati raven t.i. dobrega in slabega holesterola, izboljšuje imunski sistem, povečuje kapaciteto pljuč, zmanjšuje tveganje za nastanek krvnih strdkov, zmanjšuje tveganja za mnoge bolezni - tudi možgansko kap, visok pritisk, sladkorno bolezen, osteoporozo in celo različne oblike raka.


Zakaj bi tekli?

Tek dokazano pomaga zmanjšati tveganje za srčni napad, saj s tekom arterije obdržijo svojo elastičnost in krepijo srce. Tek je tudi ena najboljših oblik vadbe za izgubo odvečne teže. Sicer pa redno tekanje lahko ustvari dvig naše samozavesti in samospoštovanja. Z usmerjanjem k cilju in z doseganjem le-tega utrjujemo občutek svoje sposobnosti, kar nas zagotovi pripelje do zadovoljstva.

Tek dviguje razpoloženje in odpravlja tesnobna stanja. Res, da je težko v trenutku slabe volje sprejeti odločitev in se odpraviti na tek, vendar že po nekaj minutah občutimo spremembo.

Tek je tudi ena najboljših oblik gibanja proti stresu. Ko tečemo, svojemu telesu ponudimo način odvajanja odvečne energije in sprostitev nakopičenih hormonov. Tek mnogokrat prispeva tudi k zmanjšanju glavobolov, ki so tenzijske narave.

Tek naj bo užitek

Tek tekačem navadno pomeni predvsem sprostitev in dovod nove energije, mnogim tudi druženje na skupinskih tekih ali v dvoje, troje. Izkušeni tekači vedo, da se je teku potrebno postopoma privaditi. Mnogi, ki so se teka lotili prehitro, so kmalu obupali in odnehali. Zato je priporočljivo, da se teka lotimo postopoma, s pripravami, ki nam bodo dovolile, da tečemo sproščeno in začnemo v tem zares uživati. Tek je namreč enostaven le navidez, še zdaleč pa ni lahek, sploh če pred začetkom tekanja nekaj let svojemu telesu nismo nudili nobenega pravega gibanja.

Začetek teka naj vodi eno samo pravilo: postopnost. Vzemimo si toliko časa, kot ga naše telo potrebuje. Ne pričakujmo od sebe več, kot je prav. Optimalen čas za pripravnike pri teku je 12 do 13 tednov. Šele po tem obdobju je mogoče reči, da smo začeli teči.

Kako se lotimo teka?

Če smo si torej zadali, da želimo čez tri mesece brez težav in hujših posledic neprekinjeno teči 20 minut, potem bo najbolje, da si ogledamo korake in pravila, ki nas do tega pripeljejo.

  1. Oblačila za tek naj bodo lahka in udobna. Pri teku je bolj kot oblačilo pomembna obutev. Pri tem si pustimo svetovati. Zagotovo ne potrebujemo najdražjih športnih copatov, paziti pa moramo, da ustrezajo našim nogam in da nas ustrezno zaščitijo.
  2. Na začetku vsakega treninga se obvezno ogrejmo. Ogrejemo se s petminutno hitro hojo in tremi minutami vaj za raztezanje nog, rok in hrbtenice.
  3. Tečemo lahko, kadarkoli nam ustreza. Najprimernejši čas za tek je sicer zjutraj, pred začetkom delovnih obveznosti. Ne le zaradi temperatur in energij dneva, ki so zjutraj najbolj ugodne (glede na to, da se tek običajno začne izvajati v toplejših mesecih, so jutra bolj sveža). Jutro je pomembno tudi zaradi naravnega ritma našega organizma – zjutraj telo za svoje procese najbolj potrebuje gibanje.
  4. Preden postanemo tekači, najprej izmenjujmo kratke (minutne) etape teka s hojo. Najmanj en mesec naj bo hoja sestavni del vadbe. Vsak teden si vzemimo najmanj tri dneve proste teka. Najbolje je en dan trenirati, naslednji dan pa počivati. Pri tem poslušajmo svoje telo.
  5. Ne ujemimo se v past hitrosti ali merjenja razdalje. Na začetku je pomembno, da se odločimo, koliko časa bomo posvetili treningu. Vse ostalo odmislimo. Nikakor se ne pustimo zapeljati prijateljem ali vzornikom, ki med seboj tekmujejo. Naš cilj naj bo popolnoma osnoven: v nekaj mesecih pridobiti kondicijo, s katero bomo morda lahko pretekli pet, šest kilometrov.
  6. Če imamo možnost, je tek v družbi prijetnejši, na začetku pa lahko pomeni tudi vzajemno vzpodbudo. Tek naj bo vedno v užitek, nikakor ga ne izvajajmo kot novo nujnost. Zavedajmo se, da je lahkoten tek človeku dan kot naravna oblika gibanja. Bodimo kot otroci, ki se gibljejo s tekom povsem samoumevno.
  7. Poskrbimo za oskrbo z vodo. Pitje naj bo sestaven del treninga. Vodo pijmo pred tekom in po njem. Dokler ne začnemo s tekom, ki bo trajal dlje od ene ure, je povsem dovolj, če pijemo čisto vodo.

Poučimo se o teku!

Med knjigami morebitnim novim navdušencem nad tekom priporočamo dva priročnika:

  • Tek za začetnike (Ian MacNeill) je knjiga, ki podrobno opisuje 13 tedenski program za različne starostne skupine in nasvete, s katerimi postopoma osvojimo tekaško znanje in pridobimo začetne izkušnje . knjiga vsebuje tudi dodatek o Ljubljanskem maratonu.
  • Sproščeni tek je knjiga dveh različnih tekačev (Wim Luijpers in Rudolf Nagiller), ki se dopolnjujeta – druži pa ju isto mišljenje o teku. Osnova temu teku so spoznanja Feldenkraisove metode gibanja.

O teku najdemo mnoge napotke tudi na spletu, med njimi je zanimiv osrednji slovenski portal, ki se posveča tematiki teka, www.tek.si. Prinaša mnoga priporočila, izkušnje, povezave, za začetnike pa je predvsem zanimiv razdelek, ki je posvečen prav njim. 


V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: Sami ustvarjamo energijo zdravja

Hrana zdravi: 7 zelenih smutijev - za vsak dan v tednu

Zdrava pisarna: Čistoča ali nevarni laboratorij?

Sprostitev: Z vrtnarjenjem proti stresu

Razstrupimo se!: Mononatrijev glutamat – okus po bolezni

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov