Zbornica računovodskih servisov

Čistoča ali nevarni laboratorij?


Kemikalijam se v današnjem življenju ne moremo izogniti, razen če pobegnemo nekam daleč, globoko v gozd. Povsod okrog nas so, ker smo jih tja zanesli sami. V uporabi je približno sto tisoč kemičnih snovi. Seveda nas proizvajalci prepričujejo, kako so koristne in neškodljive. Pa je to res? Koliko o tem sploh vemo? Po podatkih opravljenih testov, kot jih poroča Zveza potrošnikov Slovenije, se v telesu odraslega človeka nahaja izjemno veliko strupenih kemikalij – celo tistih, ki so v Evropi prepovedane že več kot dvajset let! Kako se jim lahko izognemo?

Nevarnosti kemije v prostorih

Kemikalije lahko povzročijo alergije, vnetja, opekline, poškodbe organov, motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem (nevrološke, vedenjske, razvojne ali reproduktivne poškodbe). Zaradi njihovega delovanja v organizmu prihaja do nastanka novotvorb, razvijejo se rakasta obolenja, nastanejo genetske okvare. Ker so obstojne in se ne razgradijo, se nalagajo v telesu in okolju. Na naše zdravje lahko vplivajo še dolgo po tem, ko smo prišli v stik z njimi. Vplivajo tudi na sposobnost reprodukcije, celo na naše potomce. Pot do cilja, ki je zastavljen že dolgo in naj bi zakonsko uredil zmedo na tržišču, je še dolga, zato je prav, da se o tem poučimo sami in vzamemo skrb za svoje zdravje v svoje roke.

Nevarne kemikalije lahko najdemo povsod v bivalnem okolju: v čistilih, v kozmetičnih sredstvih, tekstilu, igračah, stanovanjski opremi, gospodinjskih in drugih aparatih, barvah … Prva na udaru so zagotovo čistila. Teh imamo ogromno – tako doma kot v pisarni. Prav tu pa lahko tudi najhitreje in najbolj enostavno uvedemo spremembe. Poučimo se – več, ko bomo vedeli o kemikalijah, lažje se bomo varovali pred njihovimi škodljivimi učinki!

Kemikalije v čistilih

V običajnih prodajnih čistilih, pralnih in pomivalnih sredstvih najdemo več strupenih kemikalij:

 • Biocidi so dezinfekcijska sredstva, ki dražijo kožo in sluznico. Nalagajo se v človeškem telesu in slabijo imunski sistem.
 • Hlapne organske spojine dražijo oči, grlo in pljuča. Povzročajo različne zdravstvene težave, celo poškodbe možganov.
 • Triklorsan je antibakterijsko sredstvo, ki se kopiči v telesu. Prekomerna uporaba povzroči, da se poveča odpornost bakterij na zdravila. Uničuje tudi koristne bakterije, ki razkrajajo umazanijo.
 • Fosfati dražijo kožo.
 • Fenoli rušijo hormonsko ravnovesje v telesu in zmanjšujejo reproduktivne sposobnosti.
 • Nekatere sintetične dišave povzročajo alergije – znano nevarnih je kar 24 dišav.

Tudi z osvežilci prostorov vnašamo v prostor vrsto strupenih kemikalij: bencen, formaldehid, stiren, toluen, klorbencen, glikol eter, ftalate in alergene dišave. Predvsem bencen je zelo strupena, genotoksična in rakotvorna kemikalija.

Kaj lahko storimo sami?

 • Prvi korak do zdravega prostora je zagotovo vsakodnevno temeljito zračenje. Predvsem v pisarnah, kjer se zadržujemo več kot polovico dneva, je čistoča zraka zelo pomembna. O tem lahko več preberemo tudi v članku Kaj dihamo). Prostor, ki smo ga očistili (tudi če smo ga čistili z domačimi ali ekološkimi čistili) ali smo vanj postavili nov aparat, kos pohištva oz. je na sveže prebeljen, zahteva včasih tudi več dnevno zračenje.
   
 • Ne uporabljajmo umetnih osvežilcev in dišav! Za nevtralizacijo neprijetnih vonjav v prostoru lahko uporabimo sodo, za dodatek dišav pa v prostor postavimo sadje, cvetje ali začimbe.
   
 • Pred nakupom preverimo, kaj vsebujejo izdelki. Podatki o tem zapisani na etiketah, sicer zahtevajmo podatek od trgovca. Najpomembnejša je odločitev, da ne bomo več kupovali izdelkov, ki vsebujejo zdravju nevarne ali domnevno nevarne kemikalije, oziroma jih uporabljajmo čim manj.
   
 • Bodimo razumni in skromni pri uporabi čistil. Pripravimo si svoje preparate, s katerimi bomo zlahka očistili vse površine, pa kljub temu ne bomo posegali v svoje zdravje. Morda vsi še ne vedo, da s sodo bikarbono, limoninim sokom in alkoholnim kisom lahko očistimo skoraj vse, kar sicer čistimo s strupenimi kemičnimi sredstvi.

Več o pripravi popolnoma nenevarnih, naravnih sredstev za čiščenje si je moč prebrati v priročniku Naravno, zdravo, čisto, ki ga najdemo na povezavi: http://ekoci.si/wp-content/uploads/2012/05/Domaca_cistila.pdf.


V tej številki preberite še:

Zdravje meseca: Sami ustvarjamo energijo zdravja

Hrana zdravi: 7 zelenih smutijev - za vsak dan v tednu

Razgibajmo se!: Zakaj in kako teči?

Sprostitev: Z vrtnarjenjem proti stresu

 

Razstrupimo se!: Mononatrijev glutamat – okus po bolezni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

Zdrave novice za vas pripravlja

 


Projekt Celosten pristop k sistematični promociji in izboljšanju zdravstvene ozaveščenosti zaposlenih (zavarovanih oseb) v računovodskih servisih in zmanjšanju absentizma v dejavnosti je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2013 in 2014 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


Avtor: Zbornica računovodskih servisov