Koroška gospodarska zbornica

Novice


Arhiv: Podelitev priznanj najboljšim inovacijam Koroške regije 2022


Podelitev priznanj najboljšim inovacijam Koroške regije 2022

 



Na Koroškem se je v podjetju SIJ Ravne Systems, 9.6. odvijala že 19. podelitev priznanj najboljšim inovacijam regije.

Kot vsa pretekla leta smo Korošci dokazali, da imamo zelo razvojno naravnana in inovativna podjetja, ter posameznike, ki se zavedajo, da lahko največ dosežejo skupaj, s sodelovanjem. Skupaj so na GZS Koroški gospodarski zbornici prejeli 20 inovacijskih predlogov, pri katerih je sodelovalo preko 170 posameznikov. Podelili so 4 bronasta, 7 srebrnih, ter kar 9 zlatih priznanj. Prav tako je bilo podeljeno priznanje za inovacijski izzivi, z naslovom ”Z inovacijami presegamo meje”.

Prireditev je potekala v inovativnem okolju enega izmed proizvodnih objektov podjetja SIJ Ravne Systems d.o.o., ki se je je udeležilo več kot 100 inovatorjev in drugih gostov. S svojo angažiranostjo, inovativnostjo in sodelovanjem so tudi na prireditvi pokazali, da na vseh področjih presegajo meje.

Zbrane je pozdravil in prijazno sprejel direktor gostujočega podjetja SIJ Ravne Systems, Viljem Pečnik, nekaj spodbudnih misli in čestitk pa so inovatorjem namenili tudi predsednik upravnega odbora Koroške gospodarske zbornice Boštjan Paradiž, Župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, izvršna direktorica GZS Vesna Nahtigal, predsednik komisije Koroške gospodarske zbornice za inovacije, Matjaž Aberšek in predstavnica partnerja projekta Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, vodja sektorja za podjetništvo, Marlen Skarlovnik. V zaključku je o temeljnih vrednotah zbrane nagovorila tudi direktorica Koroške gospodarske zbornice, Katja Pokeržnik.

Za glasbeno popestritev in spremljavo je poskrbel odličen saksofonist Gregor Šteharnik, ter učenci glasbene šole Radlje ob Dravi z igranjem na odslužene sode. Predstavili sta se tudi dijakinji Srednje šole Slovenj Gradec in Muta, ki sta z ekipo EKO Krojaček sodelovali v tekmovanju najboljših poslovnih modelov mladih POPRI.

Pri podelitvi so sodelovali uporabniki VDC Ravne, prav tako osebe, ki vsak dan presegajo me, predvsem na področju športnega udejstvovanja invalidov, kjer so se uvrstili tudi na olimpijade, ter pomembnejša mednarodna tekmovanja. Skupina SIJ z njimi sodeluje tudi v drugih projektih, tako, da je bil njihov prispevek na podelitvi za vse velika čast.  

Informacije glede zaščite intelektualne lastnine, pa so prav posebej za inovatorje nudili strokovnjaki iz Urada za intelektualno lastnino.
Na koncu dogodka je zbrane nagovorila še aktualna Miss Slovenije, ki je na sprejemu goste pozdravila na daljavo iz robota podjetja Stroka produkt d.o.o., na koncu pa smo digitalni svet pripeljali v realnost in je bila na neformalnem druženju z zbranimi tudi v živo.

Druženje inovatorjev se je v sproščenem vzdušju okusnih prigrizkov Kreativa Catering, ambientu industrijskega objekta, ki ga je s cvetjem odlično popestrila cvetličarna Narcisa iz Raven na Koroškem.

Spodaj predstavitev vseh inovacijskih predlogov in njihova priznanja. 4 zlata priznanja se potegujejo tudi za najvišja nacionalna priznanja za inovativnost, ki bodo podeljena 20.9. na nacionalnem dnevu inovativnosti na Brdu pri Kranju.

ZLATA PRIZNANJA

 

Podjetje: Ekstera d.o.o.

Za inovacijo: Obdelava visoko legiranih brusnih muljev z vakuumsko destilacijo

Inovacija je rezultat sodelovanja koroških podjetij Ekstera d.o.o., SIJ System Ravne d.o.o., Tro d.o.o. in Noriški ogenj Tilen Šumah s.p.. Predstavlja uvedbo novega tehničnega postopka v kovinsko obdelovalni industriji, s katerim vakuumsko destilirajo emulzijo iz brusnih muljev visoko legiranih zlitin  in barvnih kovin. S procesom vakuumske destilacije se iz brusnega mulja izloči emulzija, ki se lahko vrne nazaj v proces obdelave kovin. Suh kovinski prah se z briketiranjem stisne v visoko legirane brikete, ki se lahko uporabijo kot material za dolegiranje v procesu izdelave kovin. Z briketiranjem dosežemo boljše rezultate pri nadaljnjem pretapljanju in nižje transportne ter manipulacijske stroške zaradi manjšega volumna in direktne prodaje izdelkov v metalurške obrate.

Inovacija se je uvrstila na nacionalni nivo!

 

Inovator: Jan Zajamšek

Za inovacijo: Inovativni jedilni pribor

Inovacija Jana  Zajamška je inovativni jedilni pribor, ki je sestavljen iz treh vložkov, ki se med seboj povezujejo preko magnetov na vsakem vložku so ali žlice ali noži ali vilice. Vložki se med sabo na čisto drugačni ravni povezujejo in dopolnjujejo kot sedaj na globalni ravni še ni bilo možno videti. Vložki so kot sestavljanka, ki si jo vsak sestavi po svojih željah ter se dopolnjuje z novimi izdelki, ki so v teku razvoja. Jedilni pribor je tudi prenosen, potrošniku jedilni pa ponuja enostavno uporabo, shranjevanje ter čudovit dizajn, ki se zlije z vsakim prostoru v katerem je nameščen.

Inovacija se je uvrstila na nacionalni nivo!

 

Podjetje: Robeta d.o.o.

Za inovacijo: Schumacher Edition By Robeta

Projekt Schumacher Edition By Robeta predstavlja luksuzni avtodom, ki na svetovnem Caravaning trgu še ne obstaja (tehnološki, trajnostni in dizajnerski segment). Na projektu so razvijali nove tehnologije in sisteme, ki so v segmentu Camper vozil novost in predstavljajo popolnoma novo dimenzijo udobja v avtodomarstvu. Avtodom, narejen na šasiji Mercedes s 4x4 pogonom, omogoča popotovanja po urbanih mestih in odkriva skrivne kotičke neokrnjene narave v planinah ali na morju. Omogoča popolni elektro nadzor nad vsemi elektro napravami v vozilu. Omenjeni avtodom je poleg svoje elegance in prestižnosti tudi okolju prijazen in trajnostno naravnan.

Inovacija se je uvrstila na nacionalni nivo!

 

Podjetje: Viptronik d.o.o.

Za inovacijo: Avtonomni transportni sistem za bolnišnice GoCart

Cilj inovacije je obvladovanje celovite notranje logistike materialno tehničnih sredstev v bolnišnici. Ponuja rešitev za razbremenitev osebja ter s tem zmanjša možnosti prenosa bolnišničnih okužb z uporabo Avtonomnega Transportnega Sistema. Robot potuje med etažami in objekti. V primeru požara se umakne. Uporabljena tehnologija omogoča, da se robot varno izogiba oviram. Upoštevali so najvišje standarde, da je zavedanje robota svoje okolice na najvišjem nivoju. Sistem uvrščajo v Slovensko strategijo pametne specializacije.

Inovacija se je uvrstila na nacionalni nivo!

 

Podjetje: 2UNA, Urban Kert s.p.

Za inovacijo: Dvocevni lokalni prezračevalni sistem REO2 z rekuperacijo

V podjetju 2UNA so razvili, izdelali in patentirali  dvocevni lokalni prezračevalni sistem z rekuperacijo, ki je skoraj v celoti izdelan iz površinsko utrjenega stiropora, toplotno prevodne folije in lepila. S temeljitim in varčnim zračenjem bivalnih prostorov,  sistem uporabnikom zagotavlja prijetno in zdravo bivalno okolje brez vlage, slabih vonjav ali plesni ter več kot 60% prihrankov pri ogrevanju. Sistem se razlikuje od drugih po učinkoviti tehnologiji delovanja, nizkih proizvodnih stroških, trajnosti brez servisiranja in popravil ter izredno dolgi življenjski dobi.

Podjetje: Ekstera d.o.o.

Za inovacijo: Material iz ostanka proizvodnje, primeren za tri dimenzionalno tiskanje novih kovinskih izdelkov in za navarjanje

Prebojen produkt sodelovanja podjetij Ekstera d.o.o., Tro d.o.o., SIJ System Ravne d.o.o.,  Noriški ogenj Tilen Šumah s.p. in NPPower d.o.o. REpowder print je inovacija - material primeren za tri dimenzionalno  tiskanje novih kovinskih izdelkov in REpowder weld - material primeren za navarjanje, pridobljena iz ostanka od brušenja visoko legiranih zlitin in barvnih kovin. Inovativna izdelka nastaneta z uvedbo dveh novih tehničnih postopkov v kovinsko obdelovalni industriji, s katerim del ostanka od brušenja visoko legiranih zlitin in barvnih kovin spremenimo v zelo dragoceno vhodno surovino.

Podjetje: SIJ Metal Ravne d.o.o.

Za inovacijo: Letalska industrija v SIJ Metal Ravne - Razvoj trga in izdelkov

Od kar pomnimo, se v Mežiški dolini proizvaja jeklo. Iz nekdanje uporabe jeklenih izdelkov za konjske vprege in železniške lokomotive natanko 400 let kasneje naše jeklo leti po zraku. Marca 2020 smo v SIJ Metalu Ravne s pridobitvijo standarda EN 9100 dobili vstopnico za začetek razvoja trga in izdelkov ene izmed najzahtevnejših industrij: letalske industrije. Z vidika podjetja in z vidika slovenske jeklarske industrije smo se lotili pionirskega dela: z našimi visokokakovostnimi jeklenimi izdelki vstopiti na globalni trg letalske industrije. Razvoj aktivnosti je potekal hkrati na dveh med sabo povezanih področjih: produktnem in trženjskem delu.

 

Podjetje: SIJ Ravne Systems d.o.o.

Za inovacijo: Naprava za testiranje vzdržljivosti rezine na različne impulzne obremenitve v kontaktu z realnimi materiali

SIJ Ravne Systems d.o.o. so razvili napravo za testiranje vzdržljivosti rezine, ki je prva takšnega tipa v svetovnem merilu. Naprava služi testiranju vzdržljivosti rezin, raznih industrijskih nožev proti obremenitvam, ki simulirajo realne pogoje nenadnih obremenitev v stiku z dejanskimi materiali, ki jih noži režejo. Na podlagi opravljenih testov, bo podjetje SIJ Ravne Systems lahko optimiziralo materialne aplikativne izbire in specifike mehanske in toplotne obdelave pred samo prvo vgradnjo in obratovanjem testnih materialov in aplikacijskih izbir ter specifik posamičnih nožev oziroma materialov.

 

Podjetje: Tushek d.o.o

Za inovacijo: Digitaliziran električni hyper avtomobil TUSHEK v računalniški igrici GRID LEGENDS

Slovenski proizvajalec športnih vozil Tushek je v sodelovanju z podjetjema EA sports, ki je globalno največji ponudnik računalniških igric in Code Masters predstavilo svoje vozilo v računalniški igrici GRID LEGENDS, ki ima skupaj 14 mio uporabnikov. EA sports in njihov digitalni studio Code Masters so v sodelovanju z inženirji podjetja Tushek vozilo TS 900 digitalizirali in ga postavili v  okolje igrice. Vozilo TS 900 RacerPro v igrici predstavlja NetFlix zvezda Ncuti Gatwa (Valentino).

 

Inovacija je prejela posebno priznanje za inovacijski izziv; »Z inovacijami presegamo meje«

 

 

SREBRNA PRIZNANJA

 

Podjetje: Baltić d.o.o.

Za inovacijo: Postopek za izdelavo gradbene plošče z recikliranjem ostankov stiropora

Inovacija uvaja nov postopek, s katerim v podjetju reciklirajo neuporabne odpadne ostanke stiropora. Neuporabni ostanki  stiropora nastajajo v gradbeni dejavnosti ali drugi podobni dejavnosti. Rezultat je nov gradbeni izdelek, primeren za namestitev v industrijske objekte, bivalne zgradbe ali objekte, ki zahtevajo toplotno izolativnost. Gre za področje kemijske tehnologije.

inovacija rešuje problem kopičenja gradbenih odpadkov na komunalnih odlagališčih, porabe osnovne surovine in jo vrača reciklirano v nadaljnjo uporabo v gradbeništvu ter zmanjšuje stroške odlaganja gradbenih odpadkov.

 

Podjetje: Nieros Metal d.o.o.

Za inovacijo: Postaja za higieno in dezinfekcijo  (2550-256-009+2016-934)

Postaja za higieno in dezinfekcijo je namenjena higieni, dezinfekciji in kontroli dostopa oseb v določeno okolje. Pri prehodu čez postajo se izvede: kontrola telesne temperature s termo kamero, avtorizacija prehoda s RFID čitalnikom, dezinfekcija oblačil, pranje, sušenje in razkuževanje rok ter čiščenje in razkuževanje obutve. Postaja je tudi povezljiva na daljavo, ta da je možno spremljati njeno uporabo in delovanje s pametnim telefonom, tablico ipd.

 

Podjetje: O.P.S. Breznik d.o.o.

Za inovacijo: Sestavljena modulna virocidna obrazna maska

Maska 100 je naziv za inovativno zasnovan sistem maske, ki je bil razvit za potrebe boja proti Covidu – 19, uporablja pa se lahko tudi mnogo širše - povsod, kjer je potrebno zaščititi človeška dihala. Maska 100 je sestavljena iz silikonskega dela (telesa), ki služi za večkratno uporabo in ga lahko po uporabi tudi razkužimo in pripravimo za ponovno uporabo.  Poleg tega ima telo maske tudi izmenljiv filter, ki ima 100% virocidno zaščito in delno tudi biocidno. Masko 100 odlikuje inovativni nanos nano cinkovega oksida (nZnO) na filtrno površino ki poskrbi, da virusi ne morejo prodreti v dihalne poti.

 

Podjetje: SIJ Metal Ravne d.o.o.

Za inovacijo: Optimizacija procesa izdelave jekla

V SIJ Metal Ravne d.o.o. lahko le s stalnimi izboljšavami vseh procesov ostanejo konkurenčni na trgu. Izplene legur, predvsem V in Cr, pa tudi Mo in Mn, so izboljšali z uporabo večje količine cenejših legur z višjo afiniteto do kisika, kot ga imajo drage legure (V, Cr). Dodatno pa so izplene povečali tudi s spremembo tehnologije izdelave jekla z uporabo VOD-tehnologije, pri kateri se ogljik dokončno odpravi v vakuumskih pogojih,  na zato namenjeni napravi in ne več na EOP. S tem so prispevali svoj delež k nižanju obremenjevanja okolja.

 

Podjetje: SIJ Metal Ravne d.o.o.

Za inovacijo: Etekina - Tehnologija toplotnih cevi za izkoriščenje odvečne toplote v industrijski uporabi

Zaveza SIJ Metal je aktivno podpiranje uvajanja najsodobnejših in najčistejših tehnologij. Ta zaveza je odprla vrata za pilotne projekte, kot je ETEKINA, s posebnim poudarkom na najsodobnejših rešitvah, zasnovanih za zagotavljanje učinkovitosti pri porabi goriva in zmanjšanju emisij. Uspešna implementacija projekta omogoča ustvarjanje novega znanja, ki je ključna prednost pri ohranjanju konkurenčnosti podjetij. Projekt ima velik potencial za ponovljivost na drugih pečeh znotraj skupine SIJ. Dodana vrednost projekta je v predvidenem zgodnjem doseganju vidnih rezultatov, kar je potrebno za krepitev zaupanja zaposlenih in vodstva.

 

Podjetje: SIJ Ravne Systems d.o.o.

Za inovacijo: Lasersko navarjanje abrazivno odpornih materialov na industrijske nože za različne reciklažno plastike, proizvodno papirja, industrijo izdelave in reciklaže avtomobilskih pnevmatik

SIJ Ravne Systems je v sodelovanju z tujim partnerjem izdelal lasersko navarjene nože. Noži so optimalna kombinacija vzdržljivih, obrabo odpornih materialov v kombinaciji s nosilnim materialom iz orodnega jekla ki zagotavlja trajnost in žilavost. Postopek združitve so v podjetju izvedli na inovativen način z inovativno obliko osnovnega materiala oziroma utora za navarjanje, optimiziranega postopka in konstrukcijske rešitve, ki v kombinaciji predstavljata optimalno rešitev iz vidika življenjske dobe – performansa in stroškovno učinkovite izdelave, ter odpravljata pomanjkljivosti drugih postopkov združevanja, ki trenutno prevladujejo v industriji izdelave industrijskih nožev.

 

Podjetje: TAB d.d.

Za inovacijo: Baterijski Hranilnik električne energije

Zeleni prihod in večja neodvisnost od energentov zahteva prehod na obnovljive vire energije, kar za sabo potegne svojevrstne izzive na področju elektro energetske infrastrukture in ravno rešitve tega izziva so se lotili v  podjetju TAB d.d.  Inovacija rešuje težave, ki so se pojavile na elektro energetskih omrežjih zaradi prehoda na obnovljive vire energije, ki zaradi slabe kakovosti infrastrukture niso sposobna prenesti velikega števila malih sončnih elektrarn. Hkrati uporabnikom zagotavlja večjo neodvisnost od električnega omrežja in višjo stopnjo samooskrbe.

BRONASTA PRIZNANJA

 

Podjetje: GRAMMER Automotive Slovenija d.o.o.

Za inovacijo: Povečanje kapacitete INSITU linije

Na liniji INSITU v podjetju proizvajajo  direktno penjene vzglavnike za produktne skupine vozil Toyota Yaris in Fiat 500L. Penjenje s poliuretansko peno v pripravljeno prevleko z vstavkom izvajajo z robotom, vstavljanje prevleke z vstavkom v orodje in jemanje izdelkov po penjenju pa poteka ročno.  S pridobitvijo novega projekta za izdelavo vzglavnikov vozil PSA so potrebovali dodatne kapacitete, ki jih obstoječa linija ni omogočala. Namesto investicije v novo napravo so s tehnično izboljšavo dvignili kapaciteto obstoječe linije INSITU za cca 20 % .

 

Podjetje: Grta studio s.p.

Za inovacijo: Dezinfektor plezalnikov

Plezanje je šport, ki je trenutno v svetovnem merilu v največjem porastu. Vsak plezalec ima svoje plezalne copate, ali pa si jih sposodi v plezalnem centru. Ker se plezalni copati obujejo na boso nogo se hitro osmradijo in so neprijetnega vonja in polni glivic in ostalih bakterij. Ekipa Grta studio je prišla do edinstvene rešitve z dezinfekcijsko komoro za plezalne copate. To je komora v kateri se copati hkrati odišavijo in dezinficirajo. Copate enostavno položimo v komoro, kjer se z pomočjo eteričnih olj odišavijo in z UV svetlobo dezinficirajo.

 

Podjetje: Kopa d.d.

Za inovacijo: Kopa Utrip.net - Power BI

Na Kopi so prenovili in nadgradili programsko rešitev za monitoring proizvodnje. Proizvodni proces so z rešitvijo UTRIP digitalizirali do te mere, da ne glede na tip, znamko, letnico in proizvajalca stroja, te podatke povežejo s poslovnimi in kadrovskimi podatki ter jih prikažejo na način, da postanejo orodje za odločanje. Posamezni proizvodni parametri se sproti osvežujejo in se prikazujejo na nadzorni tabli, hkrati pa se zbirajo v časovni vrsti za analitiko in eskalacije. Največjo dodano vrednost prinašata izboljšana uporabniška izkušnja ter nadgrajena poslovna analitika, dostopna tudi z mobilnih naprav.

 

Podjetje: Nieros Metal d.o.o.

Za inovacijo: Linija za tretiranje pene s CaCl  (4520-081)

Linija za tretiranje pene s CaCl je namenjena tretiranju odrezkov iz pene ali traku pene s 36% raztopino CaCl soli. Linija je sestavljena iz podajalnika, enote za tretiranje, izhodnega transporterja in pralnega sistema. Izdelana je iz nerjavečega jekla, ki je korozijsko obstojno na soli. Sistem je primeren za obdelavo odrezkov pene različnih dimenzij in traku pene do širine 1000mm.




 

 

 

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.