Regionalna zbornica Gorenjska

 

 

 

Vajeništvo

Nagrajene najboljše inovacije Gorenjske

 

Sporočilo medijem


Nagrajene najboljše inovacije na Gorenjskem 

Zavarovalnica Triglav, Kranj, 24. september 2020 – Gorenjska je danes bogatejša za 4 zlate, 5 srebrnih, 3 bronasta priznanja in prispevek na področju inovativnosti, ki jih je GZS – Regionalna zbornica Gorenjska ob boku s podporniki INOvativnosti in v partnerstvu z MGRT in SPIRIT podelila najboljšim inovacijam v regiji. Najbolje ocenjene inovacije - zlate bodo kandidirale za priznanja na nacionalni ravni, ki bodo podeljena v okviru Dneva inovativnosti, novembra na Brdu.

Letošnje leto je posebno v vseh pogledih - tako imenovana nova realnost. Ukrepom epidemije se tudi inovatorji niso mogli izogniti, pa vendar je bila velika večina inovacijskih projektov odlično pripravljenih, kar je bistvenega pomena za dobro in jasno predstavitev ter ocenjevanje. Na razpis za podelitev priznanj najboljšim inovacijam Gorenjske za leto 2020, se je odzvalo 12 organizacij, od tega 11 podjetij in 1 razvojni center, s skupaj 13 prijavljenimi inovacijskimi projekti. Za podelitev priznanj so se upoštevali projekti, ki so vsebovali kriterij odličnosti in učinkovitosti, ter so obenem uspešno uporabljeni v praksi. V nagrajenih inovacijskih projektih je sodelovalo kar 141 inovatork in inovatorjev.

Zbrane inovatorje sta nagovorila gostiteljica Janka Planinc, direktorica Zavarovalnice Triglav, Območne enote Kranj in predsednica Upravnega odbora pri Regionalni zbornici Gorenjska ter Stanislav Jakelj, član ocenjevalne komisije. Kot je povedala mag. Vesna Sodnik, poslovna trenerka komunikacije in javnega nastopanja, pa poleg ideje, inteligence in znanja, uspešnega inovatorja odlikujejo tudi dobre komunikacijske veščine, s katerimi zna na pravi način predstaviti svojo idejo.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Regionalna zbornica Gorenjska že 18 let spodbuja, išče in nagrajuje uspešne zgodbe inovativnih gorenjskih podjetij in njihovih zaposlenih. ZLATA PRIZNANJA 

Podjetje: SIJ Acroni d.o.o. in RC Jesenice d.o.o.

SIJ ACRONI je proizvajalec ploščato valjanih izdelkov iz jekla različnih vrst. Sodi med vodilne svetovne proizvajalce nerjavne debele pločevine ter debele pločevine iz visokotrdnostnih, obraboodpornih, orodnih in ostalih specialnih jekel, program neorientirane elektro pločevine ter toplo in hladno valjanih trakov iz specialnih jekel.

Razvojni center za nove materiale Jesenice je projekt, ki predstavlja inovacijsko podjetniško okolje, katero spodbuja razvoj inovativnih tehnologij, izdelkov in storitev ter omogoča razvoj mladih visokotehnoloških podjetij na področju novih materialov.


Inovacija: S tehnološkim razvojem dosegli inovacijski preboj na lastni blagovni znamki Sinoxx

Ekipa: Robert Robič, mag. Boštjan Pirnar, Ema Alukić, Marjan Kunšič, Esmir Mustedanagić, Friderika Vidic, Stanislav Jakelj, Sonja Gnamuš, Vojislav Đorđeski, Blaž Kolman, Damir Trako, Anel Kljunič, Damir Bakonić 

Inovacija temelji na tehnološkem razvoju toplotne obdelave dupleksnih in super dupleksnih nerjavnih jekel lastne blagovne znamke Sinoxx 4462 in Sinoxx 4410. Razvoj so izvedli na novi liniji za toplotno in površinsko obdelavo - HTL (ang. Heat treatment line). Razvojni preboj jim je uspel na dvigu kakovosti in produktivnosti ter obenem znižanju proizvodnih stroškov in zmanjšanju obremenitve na okolje.Podjetje: Alpina d.o.o.

Razvojno naravnano podjetje za proizvodnjo in trženje obutve, z dolgoletno, navdihujočo tradicijo. Poslanstvo podjetja je razvoj, izdelava in prodaja visokokakovostnih izdelkov, ki zagotavljajo popolno izkušnjo gibanja, hkrati pa presežejo pričakovanja uporabnikov. Kot strokovnjak za obutev svoje poslovne enote podpira na področju proizvodnje, prodaje ter distribucije obutve.

Inovacija: Čevlji za tek na smučeh »ELITE 3.0«

Ekipa: Boštjan Lukančič, Janez Novak, Vasja Rupnik, Gašper Eniko, Robert Križnar, Mitja Modic, Mojca Krvina, Branko Mlakar, Irena Gluhodedov, Tomaž Kokalj, Emil Filipič, Tatjana Kosmač, Lili Treven, Matejka Oblak, Andreja Ušeničnik, Irena Možina, Irma Meglič, Joži Oblak, Matevž Reven Studio Miklavc: Jure Miklavc, Andrej Šenk, Silva Vitez, Jože Carli 

Alpina Elite 3.0 je najlažji in najbolj odziven nordijski smučarski čevelj za tekmovalce na najvišji ravni. Prvič je v svetu nordijskih smučarskih tekmovanj omogočeno kroženje zraka v čevlju, ki omogoča, da stopalo ostaja suho in ohranja močan odriv na maksimumu. Čevlji so tudi okolju prijaznejši, saj gre za prve čevlje, izdelane brez uporabe PVC materialov, ki so se nadomestili z okolju bolj prijaznimi rešitvami. Modele Elite 3.0 odlikuje izjemno prileganje stopalu, stabilnost in lahkotnost, kar omogoča športnikom, da optimizirajo uporabo energije in hitrosti smučanja.Podjetje: Iskratel, d.o.o., Kranj

Podjetje je z več kot 70 leti izkušenj vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno transformacijo telekomunikacij, transporta, javne varnosti in energetike. Z lastnimi razvojnimi in proizvodnimi centri, več kot 900 zaposlenimi in lokalno prisotnostjo v več kot 50 državah, združuje izkušnje in strokovnost z ustvarjalnostjo in inovativnostjo. 

Inovacija: Innbox Mesh operaterska rešitev razprostrtega omrežja

Ekipa: Gašper Berčič, Uroš Habič, Sebastjan Lipovšek, Gašper Perušek, Tomaž Glavan, Rok Okorn, JieShin Okorn, Gregor Smolej, Tomo Bogataj, Aleš Udir, Mitja Golja, Ivana Olenik Žolgar, Andrej Jesenovec, Petr Panov, Gorazd Penko (T-2 d.o.o.)

Z novo rešitvijo mesh Wi-Fi, ki deluje na način 'priključi in uporabljaj', je mogoče preprosto in hitro namestiti nove dostopovne točke in zagotoviti enako pokritost z manjšim številom dostopovnih točk. Poleg samodejne namestitve omogoča upravljanje, omogočanje storitev in diagnostiko, vse to pa je mogoče integrirati v domače prehode in sistem TR-069 za avtomatsko konfiguriranje. Tako je mogoče optimizirati delovanje omrežja, zmanjšati operativne stroške in ves čas spremljati stanje opreme, težave z omrežjem pa lahko odpravijo še preden stranka to opazi (in se pritoži). Poleg tega lahko končni uporabniki delovanje svojega omrežja Wi-Fi spremljajo prek mobilne aplikacije.Podjetje: Domel d.o.o. in Podkrižnik d.o.o.

Domel d.o.o. - globalni razvojni dobavitelj EC-sistemov in komponent za trg sesalnih enot. Je družbeno odgovorno podjetje, saj kot globalni razvojni dobavitelj dovršenih rešitev elektromotornih pogonov in komponent, zasnovanih na lastnih inovativnih tehnologijah, omogočajo rast in trajnostni razvoj skupine Domel.

V podjetju Podkrižnik d.o.o. gradijo znanje za prihodnost - so srednje veliko podjetje, ki se nahaja v Zgornji Savinjski dolini. Cilj podjetja je ponuditi kupcem popolne rešitve za zahtevne sisteme.

Inovacija: Razvoj centralnega pogona za e-kolo

Ekipa: Boris Benedičič, Aleš Eržen, Primož Kafol, Andraž Štefanič, Neža Ravnihar, Urška Čmigo, Gregor Vidmar, Miha Benedik, Žiga Gjuran, Žan Brežan, mag. Matjaž Čemažar, Tomaž Kastelic, Matej Bregar, Matej Kramer, Andrej Rihter, Aljaž Forštner, Andrej Štok, Jure Podkrižnik, Simon Kulovec, FS Lecad: Damijan Zorko, Borut Černe, Jože Tavčar, EMSISO: Martin Pec, Borut Barbarič

Inovacija je plod sodelovanja Domela in Fakultete za strojništvo ter tehnoloških iskalcev meje zmožnega, ki se s svojim znanjem uveljavljajo na najzahtevnejših nišnih tržiščih. Tako so podjetja Domel, Podkrižnik in EMSISO v sodelovanju s fakulteto za strojništvo razvili enega najmočnejših hibridnih pogonov za centralni pogon e-kolesa. Prvi odzivi testov na nemškem tržišču so obetavni, s tem na področju e-mobilnosti dobivajo tudi mednarodne kompetence razvojnih dobaviteljev.Vse štiri inovacije, prejemnice zlatih priznanj, se potegujejo tudi za priznanje na nacionalnem nivoju.


SREBRNA PRIZNANJA


Podjetje: Alpineon d.o.o.

Inovacija: eBralecMobile 

Ekipa: dr. Jerneja Žganec Gros, dr. Žiga Golob, dr. Boštjan Vesnicer, dr. Aleš Mihelič, dr. Mario Žganec, Miroslav Romih (Amebis d.o.o.), dr. Tanja Mirtič (Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU), dr. Kozma Ahačič (Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU), dr. Tomaž Šef (Institut Jožef Stefan), dr. Simon Dobrišek (Fakulteta za elekrotehniko Univerze v Ljubljani) 

eBralecMobile omogoča samodejno prebiranje slovenskih vhodnih besedil. Deluje kot samostojna aplikacija na mobilnih telefonih, dostopna je preko standardnih glasovnih uporabniških vmesnikov. V okviru interdisciplinarnih raziskav so raziskali možnost uporabe novih končnih super pretvornikov za prostorsko in časovno učinkovito predstavitev slovarjev izgovarjav v jezikovnih modelih sintetizatorja govora. Njihova integracija je omogočila učinkovito implementacijo sintetizatorja govora na prenosnih telefonih, ki je hitro odzivna in deluje v stvarnem času.Podjetje: SIJ Acroni d.o.o. in RC Jesenice d.o.o.

Inovacija: Razvoj specialne elektropločevine SIWATT NO35-24 HP za hibridna vozila

Ekipa: Aleš Čop, Ermina Pašić, Janko Kokošar, dr. Anton Jaklič, Tanja Košir, Branko Polanc, Blaže Banko, Stanislav Jakelj, Janez Katnik, Anica Pesjak, Martin Jeram, Matjaž Muhič, Zmago Jeraj, Mojca Smolej, Florijan Frelih, Omer Čulić  

Nova specialna elektro pločevina SIWATT NO35-21 HP je izdelana namensko za jedro novega pogonskega električnega motorja za novo hibridno vozilo. Izdelek je razvit namensko po izjemno ostrih zahtevah končnega uporabnika iz avtomobilske industrije. Metalurški razvoj so izvedli v več različnih fazah. Sledil je sklop zaporednih industrijskih razvojnih testov. Pod natančno določenimi procesnimi pogoji so z izbrano tehnologijo dosegli 100% ponovljivost vseh ključnih končnih lastnosti izdelka v proizvodnji in za naročnika izdelali prvo vzorčno pošiljko.Podjetje: SRC Infonet d.o.o.

Inovacija: Celovito brezpapirno poslovanje zdravstvenih ustanov DMS + eHramba

Ekipa: Lado Modic, Tomaž Gorenšek (Logitus d.o.o.), Petra Kodrun (Bolnišnica Topolščica) 

Konzorcij podjetij SRC Infonet d.o.o. in Logitus d.o.o. je razvil rešitev za uvedbo celovitega brezpapirnega poslovanja v zdravstvene ustanove. Inovacija je v osnovi informacijska rešitev, ki vključuje širok nabor znanj s področja upravljanja dokumentacije ter organizacijskih in delovnih procesov v zdravstvu. Z uvedbo rešitve zdravstvena ustanova izvaja svoje delovne procese bistveno hitreje, učinkoviteje in predvsem ceneje, hkrati pa pacientom ponuja številne elektronske zdravstvene storitve brez prekinitve digitalne poti.Podjetje: Coaching4me, Maša Ribnikar Kajtner s.p.

Inovacija: Spletni portal za promocijo zdravja na delovnem mestu

Ekipa: Maša Ribnikar Kajtner

Razvili so najbolj celosten program promocije zdravja na delovnem mestu. Poleg fizičnega zdravja so naredili poudarek na duševnem zdravju, katerega zaposlenih večina delodajalcev močno zanemarja, predstavlja pa velik faktor pri zagotavljanju uspešnosti podjetja. Program vsem zaposlenim v podjetju omogoča dostop do izbranih vsebin 24 ur na dan. Delodajalcem pa omogoča spremljanje napredka na področju promocije zdravja pri delu in jim pomaga do bolj zdravih in bolj učinkovitih zaposlenih. Portal je dostopen na domači spletni strani.Podjetje: ResEvo d.o.o.

Inovacija: Napredna analitična platforma ASK.BI

Ekipa: Anže Roblek, Klemen Kovačič, Mirko Teran Ravnikar, Tomaž Bergant 

Omogoča nadzor nad poslovanjem podjetja in sprejemanjem odločitev, s katerimi boste dosegli zastavljene cilje. Želja vsakega podjetja je popoln nadzor nad poslovanjem in sprejemanjem odločitev. Ene izmed ključnih zadev pri uspešnem poslu so analitika, dostop do podatkov in ažurnost. S pomočjo analitike sprejemate boljše odločitve v krajšem času, kar se odraža tudi v dobičku podjetja. Izziv je torej, iz vseh podatkov, ki so na voljo, dobiti informacije, ki so pomembne za sklepanje nadaljnjih odločitev. Dostopajte do vseh podatkov kadarkoli, kjerkoli in s katerekoli naprave! Varno in enostavno!BRONASTA PRIZNANJA

Podjetje: Iskratel, d.o.o., Kranj

Inovacija: Testna komora za testiranje LED plošč

Ekipa: Marko Poje, Tomislav Žunek, Leopold Uranič, Jurij Purkat, Luka Janc, Milan Rupar, Ivo Petek, Dejan Jeraj, Jernej Polič 

V Iskratelu so razvili avtomatiziran sistem za testiranje elektronskih izdelkov z večjim številom svetlobnih virov. Testna komora jim omogoča testiranje dveh LED panelov hkrati. Celoten proces testiranja je po vstavitvi izdelkov popolnoma avtomatiziran. Testni program je narejen v LabView programskem jeziku. Komora vsebuje kamero za zajem slike, testno vpenjalo s testnimi pini in čitalce datamatrix kode za sledljivost.Podjetje: SIJ Acroni d.o.o.

Inovacija: Modeliranje zakladalnih načrtov na EOP 

Ekipa: Marko Bistrović, Emil Šubelj, Mojca Kanalec

Charging model optimizacije stroškov taline na elektroobločni peči za podjetje predstavlja bistveno izboljšanje procesa, saj omogoča nadzor stroška taline na EOP*in boljše planiranje tako za pripravo jeklenega odpadka v hali vložka, kot za nabavno službo. Osnova ideja je bila, da bi model nastavili v MES* sistem, da bi bil to čisti avtomatizem. Model je sprogramiran na način, da upošteva parametre: izplene, vsebnost Cu, nasipna teža, ciljan Cu in cena odpadka. Model prilagajajo po potrebi (če so spremembe pri jeklenih odpadkih,…). Ravno tako se model prilagaja glede na tržno situacijo.Podjetje: Iskratel, d.o.o., Kranj

Inovacija: Kardex THT Vertikalno skladišče 

Ekipa: Borut Kuhar, Peter Kastelec, Andrej Svetina, Srečko Čebela, Matjaž Zelič, Milan Jeler, Peter Korbar, Anton Kavčič, Robert Krajnc, Boštjan Košir, Tomaž Kalan, Edo Plevel, Iztok Vidmar, Zdenka Kokalj, Dragan Mermolja, Luka Pikovnik, Roman Škerjanec 

V dokaj klasičnem regalnem skladišču, opremljenem s 4 ročnimi električnimi dvigali in ustrezno označenostjo posameznih polic, niso mogli več zagotavljati potreb po ustreznem sledenju materiala. Količinska priprava materiala, zagotavljanje FIFO in vzdrževanje čistoče so zahtevali povsem drugačen pristop. Avtomatizirano vertikalno skladišče ustreznih dimenzij in z ustreznim informacijskim sistemom, ki bi ga lahko ustrezno povezali z centralnim informacijskim sistemom, pa skoraj v celoti predstavlja možno rešitev. Zaradi omejitve z višino prostora so se odločili, da zgradijo vertikalno skladišče na način, da nekaj metrov skladišča vkopljejo.PRISPEVEK NA PODROČJU INOVATIVNOSTI

Podjetje: IGMAR d.o.o.

Inovacija: Avtomatizacija sistema za učinkovito rabo vode 

Ekipa: Jan Vidmar, Igor Vidmar, Domen Kepic

Z namenom zmanjšanja porabe vode v industrijskem procesu so razvili avtomatiziran sistem za učinkovito rabo vode. Njihov sistem je s pomočjo različnih ventilov, cistern, senzorjev in PLC krmilnika uspel zmanjšati porabo vode za 50%. To odlično vpliva na stroške delovanja proizvodnega proces kot tudi pomaga okolju z manjšo porabo vode.


***

Priznanja najboljšim inovacijam na regionalni ravni predstavljajo najvišje priznanje inovativnim dosežkom podjetij in organizacijam zasebnega in javnega sektorja.

***
Posebna zahvala podpornikoma Zavarovalnici Triglav Kranj in podjetju Iskratel d.o.o., Kranj
Lepa hvala strokovnjakom v Ocenjevalni komisiji, ki so opravili zahtevno in visoko strokovno delo!

Vsem inovatorjem iskreno čestitamo, zlatim, ki bodo tekmovala na državnem nivoju, pa kar največ uspeha! Prepričani smo, da bomo tudi letos pobrali najžlahtnejša priznanja! 

Video reportaža: GZS.TV

PP gradivo