Novice


Obvestilo Severno Primorske gospodarske zbornice vsem poslovnim subjektom v regiji

Spoštovani predstavniki poslovnih subjektov,

mnogi se obračate na Severno Primorsko gospodarsko zbornico s vprašanji glede poslovanja in ukrepanja v situaciji, ki smo ji priča glede na epidemijo koronavirusa COVID-19. Posebej vas zanima upravljanje poslovne situacije in posledic, ki jim bomo nedvomno priča. Sporočate nam tudi svoje načrte in rešitve v tej zvezi, ki jih želite preveriti ali deliti z drugimi.

Epidemija, ki nas je doletela, je resnično izjemna krizna situacija in zato velja, da jo je treba tudi reševati po načelih kriznega upravljanja in komuniciranja.

Na GZS in Severno Primorski gospodarski zbornici zelo pozorno spremljamo razmere in objavljamo aktualne informacije in nasvete. Preko mreže GZS smo dnevno v kontaktu z različnimi ministrstvi in institucijami. Ključna cilja sta ohranitev pretočnosti mej za tovor in dogovor o pomoči podjetjem, ki bo omogočil gospodarsko preživetje v teh razmerah. Konkretno:

-        preverjamo informacije in pridobivamo pojasnila, kako razumeti in izvajati nove ukrepe, kot npr.: kakšno je stanje na mejah; ali je do varovanja otrok upravičen en ali oba starša; do katerega leta starosti otroka je varovanje nujno; ali se bo podaljšal rok za oddajo letnih poročil; ali je mogoče uveljaviti pojem višje sile …

-        sodelujemo pri nastajanju interventne zakonodaje, namenjene trgu dela, in zahtevamo dopolnitve, ki bi podjetjem olajšale prilagajanje na krizne razmere.

-        blizu 600 podjetij se je odzvalo na anketo o prvih učinkih krize zaradi koronavirusa: v tem tednu je upad prihodkov za več kot 10 % občutilo že 65 % anketiranih, težave pa zaznavajo na vseh področjih – od motenj v logistiki, financiranju in zaposlenosti.

-        v naslednjem tednu bomo objavili analitske scenarije vpliva koronavirusa na slovenski BDP.

Odgovore na vaša najpogostejša vprašanja s področja delovne zakonodaje, likvidnosti in financ, pa tudi splošne poslovne nasvete objavljamo vse na enem mestu ... Kdo plača karanteno oz. izolacijo zaposlenega, kateri ukrepi na davčnem področju so za blažitev posledic že sedaj na razpolago, kaj se dodaja na področju prevoza blaga in potnikov?

Severno Primorska gospodarska zbornica vam želi pri vaših problemih priskočiti na pomoč, zato vas pozivamo, da:

-          nas seznanjate z vaši največji problemi, o tem, kakšno pomoč pričakujete in od koga; poskušali bomo poiskati rešitev oziroma vas bomo usmerili k nekomu, ki vam bo pri tem lahko svetoval;

-          nam sporočite vaše rešitve, ki bi lahko prišle prav drugim članom zbornice. Vaše rešitve bomo posredovali in tako vzpodbudili solidarno pomoč in svetovanje. V teh razmerah ni podjetja, ki ne bi bilo prizadeto, zato tudi deljenje vaše prakse ne bo negativno vplivalo na podobo podjetja. Prej obratno;

-          če imate kakšne predloge za reševanje razmer, ki bi jih želeli posredovati ministrstvom ali drugim državnim organom, nam jih posredujte in poskrbeli bomo, da bodo prišli na pravi naslov.

Na razpolago smo vam na tel.: 05 330 60 30 ali na emailu: oz.sev-primorska@gzs.si. Na razpolago vam je tudi INFO CENTER GZS na tel:  01 5898 000  (vsak dan do 20.00 ure) ali preko emaila:  info@gzs.si 

PRIPOROČAMO redno spremljanje informacij na spletni strani GZS (dostopno na: https://www.gzs.si/koronavirus)  in spletni strani Vlade RS (dostopno na: https://www.gov.si/teme/koronavirus/koronavirus-pripravljenost-in-ukrepanje-slovenije/).

Tako lahko pregledate ukrepe na področju zdravstva, ukrepe ob vstopu v državo, ukrepe v upravnih enotah in pravosodju, ukrepe v delovnih okoljih in podobno. Informacije se pogosto spreminjajo in dopolnjujejo, prav tako sprejeti ukrepi. Z novostmi vas bomo ažurno seznanjali.

Na Severno Primorski gospodarski zbornici se zavedamo resnosti situacije, ki smo ji priča. Nihče nima točnih receptov ravnanja, saj se situacija nenehno spreminja. Ker se zavedamo, kako zelo so za vse podjetnike pomembne ažurne informacije, smo se odločili, da tudi nečlanom posredujemo pojasnila in povezave, ki vam bodo mogoče v pomoč.

Ne prezrimo, le v povezanosti je moč!

Ostanite zdravi, vam v imenu ekipe GZS SPGZ želi

mag. Nevenka Volk Rožič, direktorica GZS SPGZ

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.