Tržne storitve

Novice


Arhiv: Skupaj lahko zasejemo uspeh!

  

V organizaciji SPIRIT Slovenija, javne agencije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, je potekal 12. in 13. novembra 2013, v Ljubljani, v Cankarjevem domu, že 8.  Slovenski forum inovacij.  Poslovni dogodek je prvi dan spremljal tudi Evropski dan, namenjen predstavitvi finančnih virov za mala in srednja podjetja, po programih Evropske komisije predvidenih v novem finančnem obdobju do 2020.

Vzporedna podjetniška dogodka sta prinesla številne sinergije, ki jih sedaj želimo deliti z vami. Na forumu se enkrat letno zbere inovativni potencial Slovenije, ki sprede nove poslovne mreže. Najboljše inovacije  ocenjene s strani komisije se predstavijo na razstavi inovacij, vsem, ki ste zamudili predstavitev v živo pa ponujamo ogled video predstavitve, na naslednji povezavi: http://www.foruminovacij.si/sfi/o-slovenskem-forumu-inovacij/video-vsebine.  Na voljo je tudi ogled Kataloga inovacij najboljših 45 finalnih inovacij, preko spleta, kjer so inovacije podrobneje opisane, na voljo pa so tudi kontaktni podatki podjetij in posameznikov, ki so z inovacijo uspeli v finalu izbora. Ogledate si ga lahko tu: http://www.foruminovacij.si/sfi/seznam-inovacij/katalog-inovacij-8-slovenskega-foruma-inovacij-

Vse o razpoložljivih finančnih sredstvih Evropske komisije,  v obdobju do 2020, smo izvedeli na Evropskem dnevu. Predstavitve vseh govornikov so dostopne tu: http://ec.europa.eu/slovenija/hp/2013-1112-evropski-dan-za-msp_sl.htm.

Katere spodbude imajo podjetja na voljo?

V obdobju 2014-2020 bodo podjetjem na voljo programi COSME, OBZORJE 2020, strukturni in investicijski skladi (v okviru teh tudi finančni instrumenti, ne le nepovratna sredstva) in sredstva Evropske investicijske banke (EIB). 

Daniel Calleja Crespo, generalni direktor Generalnega direktorata za podjetništvo in industrijo pri Evropski komisiji, je poudaril, da Evropa nujno potrebuje več malih in srednje velikih podjetij in da mora spodbujati njihovo konkurenčnost, da bodo zaposlovala in uspešno tekmovala v globalnem okolju. Evropska komisija se tega zaveda, zato je v naslednjem  finančnem obdobju malim podjetjem prvič namenjen program COSME za spodbujanje konkurenčnosti MSP. COSME bo pomagal premostiti tržno vrzel v dostopu do financiranja, internacionalizaciji poslovanja in dostopu do trgov.

V programu COSME je predvidenih 2,3 milijarde evrov.  60 % teh sredstev bo namenjenih za finančne instrumente, za podjetja v obliki jamstev in tveganega kapitala ter za spodbujanje kreditnega in investicijskega toka v sektor MSP. Podjetja bodo do sredstev COSME dostopala preko zanesljivih finančnih posrednikov v sodelujočih državah. Program se bo začel izvajati v prvi polovici 2014.

Program Obzorje 2020 je osrednji okvirni program EU za raziskave in inovacije. V novem finančnem obdobju bo med drugim spodbujal naložbe v ključne tehnologije, boljši dostop do kapitala in podporo malim in srednje velikim podjetjem (do 30% sredstev), da bi inovativni produkti in procesi lažje prišli na trg. Prvič  bo v okviru programa uveden instrument za MSP (SME facility), prav tako preko dolžniškega in lastniškega financiranja. Obzorje 2020 bo komplementaren programu COSME. Prvi razpisi so že objavljeni.

Evropska komisija obenem spodbuja države članice, da izkoristijo finančne instrumente v okviru strukturnih skladov. Poleg poenostavitev za prijavitelje je novost tudi možnost kombiniranja sredstev med programi.

Izkušnje s črpanjem in finančne produkte EU in Evropske investicijske banke, ki so  voljo med 2007 in 2013, ter načrte za obdobje 2014-2020 sta predstavila Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada, in Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke.  Predstavili so se tudi štirje skladi tveganega kapitala, ki z vložkom strukturnih skladov EU lastniško vstopajo v izbrana podjetja.  Dogodek je povezovala Edita Cetinski Malnar.

Ste Evropski dan zamudili? Zdaj si lahko povzetek predavanj in okrogle mize ogledate v eni šolski uri!

Kliknite na spletno povezavo: http://www.foruminovacij.si/sfi/o-slovenskem-forumu-inovacij/video-vsebine.

 

     

Fotogalerija