Ključni dogodki

Ledinek Engineering d.o.o.: CNC spahovalka za izdelavo krivulje doge – model 3500v3
Pogovor z inovatorjem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Naziv inovacije:

CNC spahovalka za izdelavo krivulje doge – model 3500v3

Avtorji inovacije

Pavel Ledinek, Gregor Ledinek, Ivo Mihalič, Jože Podvinšek, Andrej Holc, Gregor Rihtar

Podjetje/predlagatelj

Ledinek Engineering d.o.o.

Kratek opis inovacije

Podjetje Ledinek Engineering d.o.o. je razvilo namenski CNC stroj za izdelavo stranskih lokov dog za večje lesene sode t.i. ležake. Skladiščni sodi oz. ležaki so sodi z volumnom 800 litrov ali več.

Proces izdelave stranskega loka doge velja za najpomembnejši proces izdelave soda, od natančnosti bočne krivulje je odvisno dobro tesnjenje soda. Loki dog za ležake so se do sedaj izdelovali ročno ob podpori pomožnih strojev. Novi stroj zmore obdelati doge do dolžine 350 cm in uspešno nadomešča zahtevno ročno delo, za katero so bili potrebni izredno večletno praktično znanje, izkušnje in občutek, da je takrat že sodarski mojster lahko izdelal dogo s pravilnimi stranskimi loki. Ob tem stroj izredno poveča natančnost obdelave in s tem kakovost končnega izdelka, prav tako precej pohitri celoten proces izdelave, ob tem pa še optimalno izrabi surovce in posledično prispeva k boljši ekonomski izrabi izredno dragega lesa.

Stroj je izredno prilagodljiv in ustreže zahtevam operaterja tako glede parametrov za prilagajanje stranskega loka (velikost soda, koničnost soda, dolžna trebušastega dela soda, optimizacija stranskega kota itd.) in glede same izbire stranskih lokov za različne oblike sodov (okrogli, ovalni ali pokončni sod) ob tem je enostaven za uporabo. Pri optimizaciji se stroj uspešno spoprime z raznimi nepravilnostmi, ki izhajajo iz narave sušenja lesa npr. obliko konusa ali obliko loka in omogoča naknadno odpravo skritih napak v lesu. 

Regijsko priznanje

zlato priznanje Štajerske gospodarske zbornice