Ključni dogodki

Domel, d.o.o. in Nela razvojni center, d.o.o.: Sesalna enota v kapsulizlato priznanje GZS za inovativnostPogovor z inovatorjem

Sesalna enota v kapsuli

 

 
 
 

 
Naziv inovacije:

Sesalna enota v kapsuli

Avtorji inovacije

dr. Janez Rihtaršič, dr. Jožica Rejec, David Koblar, Domen Vrhunc, Teja Bertoncelj, Tadeja Bergant (Domel), Matej Tadina, mag. Matjaž Čemažar, Andrej Biček, Igor Markič (NELA razvojni center)

Podjetje/predlagatelj

 DOMEL, d.o.o. in NELA razvojni center d.o.o.

Kratek opis inovacije

Proizvajalci sesalnikov želijo izdelati cim tišji sesalnik, pri čemer sesalno enoto zadušijo s filtri in oblogami do te mere, da se z vgradnjo izgubijo glavne kvalitete visoko učinkovitih enot. Tako postane sesalnik z vidika energetske učinkovitosti slab, poleg tega pa se z uporabo kakovost in učinkovitost sesanja še dodatno zmanjša zaradi nabiranja prahu v filtrih in oblogah.

Realizirana rešitev temelji na vgradnji sesalne enote v posebno oblikovano ohišje  - kapsulo preko mehkih vpenjalnih gum tako, da vodi zrak okoli sesalne enote po ohišju proti izstopu. Pri tem se pot zraka obcutno podaljša. S tem se obdrži visok izkoristek sistema, hrup pa učinkovito zaduši. Pomembna lastnost rešitve je tudi cenovna učinkovitost, saj za realizacijo te ideje niso potrebni dragi in zahtevni sestavni deli, prav tako pa je montaža razmeroma enostavna.

Regijsko priznanje

zlato priznanje Območne zbornice za Gorenjsko, Kranj