Ključni dogodki

BELIMED, pomivalni sistemi d.o.o.: Vstavek s turbinsko šobo in notranjim delovanjem za čiščenje DaVinci instrumentov serije IS4000 in IS3000
Pogovor z inovatorjem

 

 Vstavek s turbinsko šobo in notranjim delovanjem za čiščenje DaVinci instrumentov serije IS4000 in IS3000 

 
Naziv inovacije:

Vstavek s turbinsko šobo in notranjim delovanjem za čiščenje DaVinci instrumentov serije IS4000 in IS3000

Avtorji inovacije

Samo Petrič, Matej Kedmenec , Jan Jenko, Matej Ahlin

Podjetje/predlagatelj

BELIMED, pomivalni sistemi d.o.o.

Kratek opis inovacije

DaVinci sistem, katerega proizvaja ameriška firma IntuitiveSurgical, je visoko tehnološki robotiziran sistem za mikro invazivno kirurgijo. Po svetu je v uporabi cca 3000 takšnih sistemov. Sistem uporablja 3D endoskop ter 3 robotske roke. Robotske roke imajo različne kirurške inštrumente in se po potrebi lahko zamenjujejo tudi med samo operacijo. Inštrumenti so predvideni za 10-kratno uporabo, kar pomeni, da jih je potrebno po uporabi ustrezno očistiti.

Turbinska šoba, ki jo je razvilo podjetje Belimed, instrumente očisti z več strani in vodo pripelje na točno tisto mesto, kjer je to najbolj potrebno. Rotacijski valj ima 24 lukenj, katere so nanizane v treh vrstah ter medsebojno zamaknjene za 120°. Same izvrtine so postavljene za 3mm izven osi valja, s čimer ob pritisku vode, poskrbijo za rotacijo valja. Na ta način dobimo tri linije vodnih curkov, ki neprestano krožijo okrog inštrumenta in s tem poskrbijo za prvovrstno pranje.

 

Nova turbinska šoba predstavlja novo smer v področju pranja inštrumentov. Na podlagi testov, ki so bili izvedeni, je nova turbinska šoba z notranjim delovanjem daleč najbolj učinkovit sistem reprocesiranja inštrumentov. Primerjave s testerji TOSI so pokazale, da z novo turbinsko šobo operemo testerje v 30x krajšem času kot s klasičnimi rotorji, pri čemer detergenti med testom sploh niso bili uporabljeni. Rešitev turbinske šobe z notranjim delovanjem je zaščitena s patentom, kar Belimed-u omogoča trajno prednost pred konkurenco.

 

Regijsko priznanje

Zlato priznanje v Osrednjeslovenski regiji