Ključni dogodki

Farma GRS d.o.o.: Razvoj postopkov priprave in izolacije imatiniba v obliki farmacevtsko sprejemljivih soli in njihova uporaba v formulacijahzlato priznanje GZS za inovativnostPogovor z inovatorjem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Naziv inovacije:

Razvoj postopkov priprave in izolacije imatiniba v obliki farmacevtsko sprejemljivih soli in njihova uporaba v formulacijah

Avtorji inovacije

dr. Primož Benkič, dr. Jaroslav Tihi, dr. Anica Pečavar (Farma GRS),Tamara German, dr. Franc Vrečer, mag. Anamarija Vajs, dr. Vida Škrabanja, Iztok Klobčar, Dušan Krašovec, dr. Tatjana Mateović Rojnik (Krka d.d.), Miro Dobravc (GRS Tehfarma)

Podjetje/predlagatelj

Farma GRS d.o.o., članica skupine Krka d.d.

Kratek opis inovacije

Inovacija temelji na inventivnih rešitvah kemijske sinteze in izolacije oz. čiščenja zdravilne učinkovine imatinib v obliki mesilatne soli ter na več manjših inovativnih rešitvah pri razvoju in izdelavi končnih farmacevtskih izdelkov v obliki tablet in kapsul. Z inventivnimi rešitvami je strokovnjakom iz Farma GRS uspelo pripraviti zdravilno učinkovino v novi obliki, za katero je značilna zelo dobra procesibilnost, ki je bistvena za reševanje ključnih farmacevtskotehnoloških izzivov v proizvodnji kakovostnih, varnih in učinkovitih zdravil na patentno neodvisen način.

Inovacija je primer sodelovanja strokovnjakov iz Farme GRS in z njo povezanih podjetij, v katerih je potekal kemijski del razvoja, ter strokovnjakov Krke d.d., Novo mesto, v kateri so razvili končne farmacevtske izdelke. S tem izdelkom, ki se uporablja za zdravljenje levkemije, je Farma GRS s podjetjem Krka d.d. Novo mesto vstopila na novo terapevtsko področje onkologije.

Regijsko priznanje

 zlato priznanje Gospodarske  zbornice Dolenjske in Bele krajine