Regionalna zbornica Gorenjska

 

 

 

Vajeništvo

Dan INOvativnosti Gorenjske

 

Dan INOvativnosti s podelitvijo priznanj najboljšim inovacijam - OZ Gorenjska

Podelitev 

Nagrajene najboljše inovacije na Gorenjskem

 

Grand Hotel Toplice, 1. junij 2017 – Gorenjska je danes bogatejša za 5 zlatih, 3 srebrne in 3 bronasta priznanja, ki jih je GZS-Območna zbornica za Gorenjsko ob boku s podporniki INOvativnosti in v partnerstvu z MGRT in SPIRIT podelila najboljšim inovacijam v regiji. Prve štiri zlate inovacije bodo kandidirale za priznanja na nacionalni ravni, ki bodo podeljena v okviru Dneva inovativnosti 27. septembra.

 

ZLATA PRIZNANJA

Podjetje: Elan d.o.o.

Produktna inovacija: Zložljive turne smuči

Avtorja: Vinko Avguštin in Andrej Hrovat

Klasične turne smuči, pritrjene na nahrbtnik, zaradi svoje dolžine predstavljajo oteženo gibljivost v gorskem svetu,bodisi med hojo skozi ruševje ali plezanjem v strmem terenuOmenjeno pomanjkljivost še zlasti občutijo ekstremniturnsmučarji/alpinisti kot tudi pripadniki specialnih vojaških enot. Da bi izboljšali mobilnost in varnost turnega smučanja so bile v Elanu razvite zložljive turne smuči za vojaško rabo in smuči Elan Ibex Tactix za civilno rabo. Smuči,pritrjene na nahrbtnik, ne predstavljajo nobenih omejitev med gibanjem po terenu, kot tudi ne med spustom izhelikopterja, pri tepa jih še vedno odlikujejo vrhunske vozne lastnosti. Postopek sestavljanja smuči, ki v iztegnjenem stanju merijo 163 cm, oziroma razstavljanja v sklopljeno dolžino 90 cm traja približno 20 sekund. Turno smučarski paket, ki vsebuje smuči, vezi, kože, smučarske palice in srenače, tehta 7kg.

Podjetje: Domel Holding d.d.

Produktno-trženjska inovacija: Sesalne enote za palične sesalnike

Avtorji: Romana Kavčič, Janez Rihtaršič, Domen Vrhunc, Aleš Eržen, Igor Markič, Andrej Biček, Blaž Benedik, Marjan Kokalj, Dare Šturm, Primož Bajželj, Iztok Mohorič, Branko Jovič, Katarina Prezelj, Martina Bogataj, Teja Bertoncelj, Janez Kavčič, Ivan Mrljak, Mohorič Alojz, Ivan Krmelj, Miha Ogris, Matjaž Čemažar, Tomaž Stanonik, Matej Tadina in Domen Čemažar

Prihajajoča energijska nalepka na področjih sesalnikov v letu 2017 prinaša drastične spremembe in s tem nove možnosti za inoviranje. Domel je to izkoristil in pripravil dve novi družini sesalnikov za nov tip paličnih sesalnikov, kjer do sedaj ni bil prisoten, priljubljenost se povečuje, ponudba motorjev ni sledila izzivom. Novosti se odlikujejo po najmanjših merah in najnižji teži z dobrimi ostalimi lastnostmi. Trenutno so novost iz Domela že izkoristili trije globalni proizvajalci sesalnikov, druga  dva sta še v  fazi testiranj, z vzorčenjem še nadaljujejo. Motorja za palične sesalnike se bosta izdelovala v Sloveniji v BMC ohišju, na Kitajskem pa v pločevinastem ohišju. Z novostjo in pristopom dveh različnih tipov motorjev so odločno vstopili na trg paličnih sesalnikov.

Podjetje: Iskraemeco d.d.

Kombinirana inovacija: Platforma pametnega električnega števca

Avtorji: Tomaž Dostal, Miha Ušeničnik, Vjekoslav Delimar, Janez Zavašnik, Petar Štimac, Tibor Rafa, Uroš Jerman, Luka Šparovec, Gregor Rodič, Uroš Bizjak, Tomaž Peterman, Jure Arh, Ludvik Kumin, Tomaž Brejc, Klemen Omahen in Boštjan Dolžan

Iskraemecova inovativna platforma pametnega števca električne energije omogoča enostavno integracijo naprednih pametnih funkcionalnosti v koncept pametnega omrežja. Platforma vključuje osnovne funkcionalne zahteve pametnega merjenja, določene na evropski ravni, kot so dostopnost merilnih podatkov, daljinsko odčitavanje, dvosmerna in varna komunikacija, pa še bi lahko naštevali in omogoča enostavno ter stroškovno učinkovito prilagajanje zahtevam na nacionalnih trgih. Platforma se osredotoča na ključne izzive, s katerimi se soočajo kupci Iskraemeca, ko se odločajo za prehod na pametno omrežje.

Podjetji: SIJ Acroni d.o.o. in Razvojni center Jesenice d.o.o.

Produktna inovacija: Razvoj procesne poti izločevalno utrjenega nerjavnega jekla lastne blagovne znamke SINOXX 4542 – Poletimo z jeklom SINOXX 4542

Avtorji: dr. Boštjan Bradaškja, mag. Boštjan Pirnar, dr. Matevž Fazarinc, dr. Grega Klančnik, Stanislav Jakelj, mag. Viktorija Marušič, mag. Milan Klinar, Robert Robič, mag. Anton Košir, dr. Anton Jaklič, Primož Jan in Borut Lešnik

Z inovacijo postopka izdelave in predelave jekla SINOXX 4542, so postavili temelj za vpeljavo nove skupine nerjavnih vrst jekel v proizvodnji asortima podjetja SIJ Acroni. Tako so poleg avstenitnih, feritnih, dupleksnih in martenzitnih nerjavnih jekel, postali proizvajalec skupine izločevalno utrjenih nerjavnih jekel, ki so namenjena za uporabo v tehnološko in korozijsko zahtevnih aplikacijah. Z zmožnostjo izvedbe končne toplotne obdelave, na ploščah večjih dimenzij, kupcem omogočajo hitrejši čas in nižji strošek izdelave končnega izdelka, ter dvigajo dodano vrednost svojega polizdelka.

Podjetji: Alpineon d.o.o. in Amebis d.o.o. v sodelovanju z Institutom Jožefa Stefana

Produktna inovacija: Sintetizator govora eBralec

Avtorji: dr. Jerneja Žganec Gros, dr. Boštjan Vesnicer, dr. Aleš Mihelič (Alpineon), mag. Simon Rozman, dr. Peter Holozan (Amebis), dr. Tomaž Šef (IJS)

V okviru projekta Knjižnica slepih in slabovidnih je bil razvit nov sintetizator govora slovenskega jezika. eBralec omogoča samodejno prebiranje poljubnih elektronsko shranjenih besedil, zapisanih v slovenskem jeziku, ponuja tudi prvi ženski slovenski sintetični glas. Kakovost sinteze govora je na zavidljivi ravni, saj se povsem približa naravnemu govoru, čeprav so besedila pretvorjena v govor povsem samodejno. eBralec predstavlja tehnološki preboj, saj po kakovosti in naravnosti izgovarjave izrazito prekaša predhodne sintetizatorje.

SREBRNA PRIZNANJA

SREBRNA PRIZNANJA

Podjetje: Iskratel d.o.o.

Produktna inovacija: Simulacija blokade SFP modula na i2c vodilu

Avtor: Anton Gorjanc

Ob koncu razvoja določenega produkta, ki je namenjen za povezavo naročnikov v internet in ostale storitve preko optičnih vlaken, se je na sistemu pojavila napaka z oznako CRITICAL. Avtor inovacije ni s tega področja, vendar je s svojimi multidisciplinarnimi izkušnjami predpostavljal, kaj bi lahko bil vzrok nezaželene blokade, zato je doma v prostem času sestavil posebno elektronsko vezje, ki je uspelo napako simulirati in pokazati na pravi vzrok blokade. Unikatno in prilagojeno vezje je tako zelo hitro pomagalo odkriti vzrok kritične napake na naročniški plošči in produkt je bil pravočasno na trgu.

 

Podjetje: Iskratel d.o.o.

Produktna inovacija: Iskratel Universal Communications - kompaktna platforma – UC rešitev

Avtor: Janez Jesenovec

Osnova rešitve so Iskratel aplikacije za iOS, za Android in za namizje Windows. Naprave na katerih tečejo aplikacije so dostopne preko WiFi, mobilnih 3G/4G ali fiksnih širokopasovnih omrežij. Delujejo v bistvu kot mobilne naprave in imajo številko mobilnega telefona - vendar ne potrebujejo kartice SIM. Namesto tega izkoriščajo del Iskratel UC rešitve: "Virtualno SIM". Enotna identiteta vsakega posameznega uporabnika je bistvena prednost Iskratel UC rešitve, saj uporabnik tako lahko komunicira s kateregakoli terminala, obenem pa se vedno predstavlja in je dosegljiv preko ene identitete.

 

Podjetje: M SORA d.d.

Produktna inovacija: Leseno okno WINTHERWAX®

Avtorji: M SORA Mizarstvo

Leseno okno WINTHERWAX® predstavlja globalno inovacijo, njegov razvoj pa je bil podprt s strani evropske komisije v okviru projekta WINTHERWAX (Obzorje 2020, SME instrument). Okno sestavljata dve ključni komponenti: termično modificirana smrekovina in vosek na naravni osnovi, ki je namenjen površinski zaščiti lesenih okenskih profilov. Smrekovina izhaja iz slovenskih gozdov in je termično modificirana po patentiranem postopku Silvapro®, vosek Silvacera® pa je plod desetletnega razvoja Univerze v Ljubljani ter podjetja Silvaprodukt in je bil dokončno razvit ter apliciran v okviru projekta

BRONASTA PRIZNANJA

Podjetje: Lotrič certificiranje d.o.o.

Trženjska inovacija: Vertikalno-informacijsko trženje storitev

Avtorji: Mitja Lotrič, Vita Vukotič, Marjetka Vrščaj, Nives Gregorc in Ana Krivic         

Zaradi kompleksnosti in obsežnosti področij dela v podjetju so si oblikovali nov-prilagojen model trženja, ki združuje in dopolnjuje vertikalno in informacijsko trženje in je namenjen tehnično orientiranim storitvenim podjetjem, ki imajo zaradi široke ponudbe storitev na trgu zelo različne stranke. Bistvena lastnost je postavitev podjetja v vlogo centralnega člena pretoka informacij med podjetji, ki se nahajajo v isti branži, saj je tako omogočeno povezovanje in prenos dobrih praks med podjetji, sami pa s tem na učinkovit način sledijo potrebam na trgu.

Podjetje: Lotrič meroslovje d.o.o.

Produktna inovacija: Merilnik dolžine žic in kablov M1 in M2

Avtorji: Nejc Demšar, Primož Hafner in Marko Lotrič

Uporabniku omogoča enostavno in precizno merjenje debeline kablov različnih premerov, dolžin in materialov z izredno točnostjo in ločljivostjo merilnega števca. Ohišje je izdelano iz nerjavečega jekla, prilagodljivost merilnika glede na zahteve kupca, možnost vgradnje na proizvodno linijo, pridobljen CE certifikat, skladnost z MID direktivo, in še in še omogoča konkurenčno prednost na trgu pred ostalimi ponudniki. Za enostavnejšo namestitev in uporabo so sočasno razvili tudi univerzalno mizo z navijalnim in odvijalnim kolutom. 

Podjetje: ISKRATEL d.o.o.

Procesno-produktna inovacija: Innbox Configuration file utility

Avtorja: Rok Okorn in Gašper Bodlaj

Inovacija lahko manjšim telekomunikacijskim operaterjem enakovredno nadomešča drage in zapletene sisteme za upravljanje telekomunikacijske opreme, ki se nahaja pri končnem kupcu. Upravljanje z aplikacijo je hitro in enostavno. Operaterju je potrebno le vnesti ključne podatke naročnika. Aplikacija nato na podlagi vnesenih podatkov sama izdela konfiguracijsko datoteko z uporabo izbrane matične konfiguracije. Z uporabo drugega dela inovacije operater lahko enostavno prepreči prehajanje konfiguracije med modemi. Tretji del inovacije pa omogoča naprednejšim operaterjem, da sami postavijo lasten sistem upravljanja.

*Priznanja najboljšim inovacijam na regionalni ravni predstavljajo najvišje priznanje inovativnim dosežkom podjetij in organizacijam zasebnega in javnega sektorja.

Gospodarska zbornica Slovenije – Območna zbornica za Gorenjsko že polnih 15 let išče in nagrajuje uspešne zgodbe inovativnih podjetij oziroma njihovih zaposlenih, ki imajo močno izraženo inovativno žilico. V letošnjem letu smo lahko izredno ponosni na gorenjske inovatorje, ki so s svojimi idejami na razpisu predstavili intelektualne dosežke. Ne samo po številu prijav, tudi po kakovosti inovacij je letošnji razpis postregel še z boljšimi rezultati kot lanski.