Regionalna zbornica Gorenjska

 

 

 

Vajeništvo

Dan INOvativnosti Gorenjske

Nagrajene najboljše inovacije na Gorenjskem

 

 

Nagrajene najboljše inovacije na Gorenjskem

 

Iskratel d.o.o., Kranj, 30. maj 2019 – Gorenjska je danes bogatejša za 3 zlate, 5 srebrnih in 2 bronasti priznanji, ki jih je GZS – Regionalna zbornica Gorenjska ob boku s podporniki INOvativnosti in v partnerstvu z MGRT in SPIRIT podelila najboljšim inovacijam v regiji. Najbolje ocenjene inovacije - zlate bodo kandidirale za priznanja na nacionalni ravni, ki bodo podeljena v okviru Dneva inovativnosti, septembra na Brdu.

 

Letos smo podelitev priznanj začeli nekoliko drugače – na parkirišču pred poslovno stavbo podjetja Iskratel, gostitelja letošnje podelitve, in sicer z uradnim odprtjem trenutno najhitrejše javne polnilnice za električna vozila v Sloveniji. S postavitvijo polnilnice, ki je plod slovenskega znanja in inovativnosti - razvilo in proizvedlo jo je podjetje Implera d.o.o. - želijo v Iskratelu kot družbeno odgovorno podjetje, spodbuditi lokalno in širše okolje k prehodu na zeleno mobilnost. Vse prisotne sta nagovorila gostitelj podelitve, mag. Željko Puljič, glavni direktor podjetja Iskratel d.o.o., Kranj in Boštjan Gorjup, predsednik GZS. Samo podelitev smo »začinili« z motivacijskim nagovorom dr. Sanele Banović.

 

Video utrinki

 

ZLATA PRIZNANJA

Zlato priznanje z največ točkami, je prejelo podjetje Mediainteractive Franc Dolenc s. p., kjer je ekipa sestavljena idealno iz strokovnjakov s področja medicine in tehnologije ter tako tvori mobilno sodelovalno izobraževalno okolje za nujno medicinsko pomoč.

 

Podjetje: Mediainteractive Franc Dolenc s. p.

Inovacija: MiTeam MediColl

Ekipa: dr. Mitja Mohor, Franc Dolenc, Smiljana Vončina Slavec, Jure Orehek, Mirko Orehek, Roman Uršič, dr. Lili Žura in Vladimir Arizanovič

 

Sistem predstavlja revolucijo v načinu sodelovanja ekip Nujne medicinske pomoči. Na vsakodnevnih nujnih intervencijah in množičnih nesrečah namesto papirja, svinčnika in radijske postaje za prenos informacij osebje uporablja mobilne naprave, kar bistveno pospeši prenos podatkov o pacientu v urgentni oddelek bolnišnice in omogoča video komunikacijo za pomoč na daljavo. Na množičnih nesrečah omogoča učinkovito delo, optimalne odločitve vodstva in s tem lahko pripomore k povečani možnosti preživetja. Gorenjska je prva regija v tem delu Evrope, ki te rešitve redno uporablja že dve leti.

 

Podjetje: Domel d. o. o.

Inovacija: Razvoj PM motorja NZ 270

Ekipa: Mirko Gaser, Milan Dolenc, Sandi Dolenc, Herman Lampret, Matej Kenda, Simon Čemažar, Borut Benedičič, Franc Potočnik, Nikolaj Kosem Matjaž Kokalj, Dušan Jauševec, Janez Luznar st., Andrej Kos , Karmen Nastran, Aleš Lavanič, Irena Bertoncelj, Irena Megušar in strateški dobavitelj Kop Commerce - Janez Gartnar

 

Elektromotorni pogoni imajo velik potencial pri energetski in materialni učinkovitosti. Zakonodaja bo z leti vse bolj omejevala uporabo asinhronskih motorjev v kombinaciji s frekvenčnim pretvornikom. Nov Domelov motor NZ 270 je svetovna novost na tem področju, kjer s standardno pločevino, feritnimi magneti in ob nizki porabi materiala dosegajo 96 % izkoristek, kar presega najvišje zahteve evropske zakonodaje o energetski učinkovitosti na tem področju. S tem Domel posega v povsem novo področje motorjev velikih moči, ki ga sedaj ni obvladoval.

 

Podjetje: Iskratel d. o. o., Kranj

Inovacija: SI3000 Lumia GPON OLT kot hibridni produkt (dvoživka)

Ekipa: Andrej Kržišnik, Janez Őri, Aleš Balanč, Primož Napotnik, Jožef Čebašek, Ante Juroš, Tomaž Meglič, Uroš Pelko, Jernej Roblek, Simon Čimžar, Uroš Bogataj, Gregor Smolej, Mitja Golja, Tomo Bogataj in Ana Robnik

 

Iskratel je prvi na svetu najavil GPON OLT »dvoživko«! S programsko nadgradnjo se GPON OLT spremeni v pOLT, kjer programje teče v oblaku, ni pa potrebe po strojni nadgradnji. V podjetju so zelo ponosni na prvi produkt, s katerim se operaterji izognejo celotnemu investicijskemu ciklu pri preobrazbi omrežja dostopa naslednje generacije. Rešitev namreč omogoča cenovno ugodno nadgradnjo obstoječe infrastrukture, še preden se operaterji lotijo varne vpeljave popolnoma virtualizirane arhitekture NGPON. Novi OLT je bil prikazan tudi na SDN NFV World kongresu!

 

Vse tri inovacije, prejemnice zlatih priznanj, se potegujejo tudi za priznanje na nacionalnem nivoju.

 

SREBRNA PRIZNANJA

 

Podjetje: Domel d. o. o.

Inovacija: Razvoj hladilne centrifuge - CENTRIC 260R

Ekipa: Primož Vidic, Marjan Prevc, Polde Benedik, Tomaž Cankar, Franci Gačnik,  Matija Pintar, Matej Galjot, Štefan Jelovčan, Roman Megušar, Tadeja Bergant, Ladi Nastran, Tomaž Veber, Irena Megušar, Boštjan Demšar, Andreja Thaler in Irena Miklavčič + sodelujoče zunanje institucije: Institut Jožefa Stefana, Biotehnična fakulteta in Kemijski inštitut ter Razvojni inštitut Krka.

 

Nova hladilna Domelova centrifuga je odgovor na zahteve uporabnikov laboratorijske opreme, ki se kaže v višini centrifuge, v preprostem upravljanju in najboljši preglednosti uporabniškega vmesnika, v kratkih zagonskih in zaviralnih časih, visoki hladilni moči in natančni regulaciji temperature, nizkem hrupu in velikem centrifugalnem pospešku. Edinstveno pri tej centrifugi je učinkovita uporaba novega plina. Vse skupaj pa je nadgrajeno v prepoznavno obliko s številnimi pomembnimi drobnimi funkcionalnostmi – slika.

 

Podjetje prejme tudi posebno pohvalo za letošnji izziv, saj so inovacijo razvili v sodelovanju z raziskovalno organizacijo.

 

Podjetje: Lotrič Meroslovje d. o. o.

Inovacija: Univerzalno gravimetrična metoda za kalibracijo volumetričnih meril – ALHS celovita rešitev

Ekipa: Klemen Čufar, Primož Hafner, Janez Bajželj, Miha Zakotnik in Radivoj Goljevšček

 

Inovacija omogoča izvedbo akreditirane kalibracije robotskih sistemov za avtomatsko pipetiranje, kalibracijo enokanalnih in večkanalnih volumetričnih meril. Ključna prednost inovacije se izkazuje v sami univerzalnosti, saj se lahko izvede kalibracijo volumetričnih naprav neodvisno od vrste, tipa ali načina doziranja. Metoda je bila razvita skladno s standardi in je akreditirana pri Slovenski akreditacijski hiši.

 

Podjetje: M SORA d. d.

Inovacija: Okenski sestav z ojačitvenimi elementi za prerazporeditev napetosti - FlowCORE

Ekipa: Razvojna skupina M Sora d.d., Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo in Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo

 

Sistem predstavlja nov pristop ojačanih okenskih elementov in možnost izdelave lesenih oken do višine šestih metrov in več. Okna brez ojačitve imajo pri obremenitvah z vetrom prevelike upogibe, zato se izdelujejo do maximalne višine treh metrov in pol. FlowCORE minimalno vpliva na toplotne lastnosti profilov, ne zmanjšuje estetike okna, saj je popolnoma nevidna in omogoča prilagajanje posamezniku in arhitekturi. Z uporabo inovacije se obremenitev vetra, ki je prisotna na površini stekla, preusmeri do ojačitvenega jedra, preko katerega »steče« v stavbo, zato se tudi imenuje FlowCORE.

 

Podjetje prejme tudi posebno pohvalo za letošnji izziv, saj so inovacijo razvili v sodelovanju z raziskovalno organizacijo.

 

Podjetje: SIJ Acroni d.o.o.

Inovacija: Digitalizacija premera svitkov na navijalnih bobnih in zdrsa v valjčni reži valjavskega ogrodja Sendzimir

Ekipa: Božidar Černe, Matjaž Zupančič, Bojan Finc

 

Inovacija vsebuje drugačen zajem hitrosti vstopajočega traku v valjčno režo in iz nje, kar zaposlenim omogoča digitalizacijo izračuna premerov svitkov na navijalnih bobnih. Obenem pa jim ponuja vpogled v samo dogajanje v valjčni reži, kjer se vrši proces valjanja. Oboje operaterjem olajša nadzor in primerno ukrepanje med samim postopkom valjanja pločevine.

 

Podjetje: INT vrata d.o.o.

Inovacija: Skrita lesena vhodna vrata poravnana s fasado – Panorama 621

Ekipa: Ignac in Peter Banič

 

INT vrata predstavlja lesena vhodna vrata poravnana s fasado. Model P 621 odlikuje dovršen, minimalističen dizajn. Vhodna vrata na prvi pogled niso opazna. Lesene letve na fasadi se neprekinjeno nadaljujejo preko vrat. Eleganten videz se nadaljuje tudi v notranjosti, kjer je podboj vrat skrit v zid. Standardno je vgrajen patentiran sistem proti krivljenju, ki omogoča izdelavo vrat do višine kar treh metrov. Inovativna pritrditev letvic preprečuje krivljenje masivnega lesa. Omogočajo LED osvetlitev in odklepanja na prstni odtis.

 

BRONASTI PRIZNANJI

 

Podjetje: zavse.eu, naravni kozmetični izdelki Edi Bagar s.p.

Inovacija: 100 % naravno domače trdo milo Razkošni oreh z vrvico – Razkošni Oreh

Ekipa: Edi Bagar z družino

 

Gre za nežno in negovalno milo, namenjeno suhi in poškodovani koži. Izdelano je iz skrbno izbranih olj, čebeljega voska, fino mletih orehov ter eteričnega olja cimetove skorje. Orehovo olje v milu skrbi za nego in obnovo kože, zaradi vsebnosti vitamina E upočasnjuje proces staranja. V kombinaciji z eteričnim oljem cimetove skorje povečuje cirkulacijo, kar vpliva na hitrejše obnavljanje kože. Milo je pakirano v posebno oblikovano škatlico iz recikliranega papirja s potiskom. Opremljeno je z vrvico, da se hitreje posuši.

 

Podjetje: Polycom Škofja Loka d. o. o. in Lovran d. o. o.

Inovacija: Fleksibilni dozirni sistem 104 – Polyflex 104

Ekipa: Miha Tušek, Peter Mencin, Martin Ilenič, Marko Željko, Marijan Maršič, Miran Rihtaršič in Marko Obid

 

Avtomatiziran sistem rešuje tri problematike: učinkovitost proizvodnega procesa, porabo proizvodnega prostora in zagotavljanje kakovosti proizvoda, kar dosežejo s stabilnostjo procesa primernega stroja za brizganje plastike in ostale opreme. Sistem je zasnovan tako, da se lahko z menjavo zgornjega - mehanskega dela, spremeni tip, zahtevnost in priprava inserta, katerega dozirajo. Kartezični robot stroja za brizganje plastike, odvzame vse pripravljene inserte samo enkrat in tako ne vpliva na cikel brizgalnega stroja, ki pomembno vpliva na ceno in kapaciteto stroja.

 

 

***

 

Gospodarska zbornica Slovenije, Regionalna zbornica Gorenjska, že 17 let, spodbuja, išče in nagrajuje uspešne zgodbe inovativnih podjetij in njihovih zaposlenih, ki izražajo močno inovativno žilico. S priznanji želimo dodatno izpostaviti vlogo inovacij v gospodarstvu in njihov vpliv pri nadaljnjem razvoju na različnih področjih, saj so inovacije pomemben del za celotno družbo.

 

Prepoznavnost in spoštovanje dosežkov ter nagrajevanja inovatorjev je prav gotovo najlepše darilo tem posebnim ljudem, ki vsakodnevno iščejo nove in boljše rešitve, dihajo s podjetjem in soustvarjajo novo dodano vrednost. Prav njim je namenjena slavnostni dogodek; prisotnost javnosti in pomembnih gostov dokazuje, kako zelo cenimo dosežke inovatorjev v gorenjskih podjetjih.

 

Priznanja najboljšim inovacijam na regionalni ravni predstavljajo najvišje priznanje inovativnim dosežkom podjetij in organizacijam zasebnega in javnega sektorja.

 

***

Posebna zahvala gostitelju prireditve podjetju Iskratel d. o. o., Kranj ter vsem podpornikom INOvativnosti, ki so nam pomagali, finančno in vsebinsko, da smo dogodek lahko izpeljali kar najbolj kakovostno in tudi prijazno!