Regionalna zbornica Gorenjska

 

 

Vajeništvo

 

Nagrajene najboljše inovacije Gorenjske za leto 2021

 

Sporočilo medijem

Zavarovalnica Triglav, Kranj, 3. september 2021 – Gorenjska je danes bogatejša za 4 zlata, 3 srebrna, 3 bronasta priznanja in prispevek na področju inovativnosti, ki jih je GZS – Regionalna zbornica Gorenjska ob boku s podporniki INOvativnosti in v partnerstvu z MGRT in SPIRIT podelila najboljšim inovacijam v regiji. Podeljena je bila tudi nagrada za izziv 2021: INOVACIJE, KI REŠUJEJO IZZIVE COVID-19. Najbolje ocenjene inovacije - zlate bodo kandidirale za priznanja na nacionalni ravni, ki bodo podeljena v okviru Dneva inovativnosti, 12. oktobra na Gospodarskem razstavišču.

Kot lansko, je tudi letošnje leto posebno. Minilo je namreč v duhu epidemije, kateri se tudi inovatorji niso mogli izogniti - tako imenovana nova realnost, pa vendar je bila velika večina inovacijskih projektov odlično pripravljenih, kar je bistvenega pomena za dobro in jasno predstavitev ter ocenjevanje. Na razpis za podelitev priznanj najboljšim inovacijam Gorenjske za leto 2021, se je odzvalo 10 podjetij, s skupaj 11 prijavljenimi inovacijskimi projekti. Za podelitev priznanj so se upoštevali projekti, ki so vsebovali kriterij odličnosti in učinkovitosti, ter so obenem uspešno uporabljeni v praksi. V nagrajenih inovacijskih projektih je sodelovalo preko 70 imenovanih inovatork in inovatorjev ter več skupin.

Da je Slovenija dežela inovatorjev, potrjujejo tudi podatki. Global Innovation Index (GII) uvršča svetovna gospodarstva glede na njihove inovacijske zmogljivosti. Cilj GII, ki ga sestavlja približno 80 kazalnikov, združenih v vložke in izhode za inovacije, da bi zajeli večdimenzionalni vidik inovacij. Slovenija se je uvrstila na 32. mesto med 131 gospodarstvi, predstavljenimi v GII 2020.

Relativne konkurenčne prednosti naše države v primerjavi z drugimi državami EU so v človeških virih, v investicijah podjetij v raziskave in razvoj ter v poslovnem okolju, prijaznem do inovativnosti.

Zbrane inovatorje so nagovorili gostiteljica Janka Planinc - predsednica Upravnega odbora pri Regionalni zbornici Gorenjska, mag. Aleš Cantarutti - generalni direktor GZS in Stanislav Jakelj - predsednik ocenjevalne komisije pri GZS Kranj.

V Elan-u smo slišali misel, ki si jo velja zapomniti: Užitek je treba jemati resno, kajti svet bi bil brez njega en sam dolgčas. In vse dobre stvari vedno nastanejo iz ljubezni, veselja in predanosti.

 

ZLATA PRIZNANJA

Podjetje: Domel d.o.o.

Domel d.o.o. - globalni razvojni dobavitelj EC-sistemov in komponent za trg sesalnih enot. Je družbeno odgovorno podjetje, saj kot globalni razvojni dobavitelj dovršenih rešitev elektromotornih pogonov in komponent, zasnovanih na lastnih inovativnih tehnologijah, omogočajo rast in trajnostni razvoj skupine Domel.

Inovacija: Razvoj in industrializacija motorja 721

Ekipa: Martin Tolar, Aljoša Močnik, Tomaž Stanonik, Andraž Rant, Tadeja Bergant, Gašper Zdravje, Cene Rant, Gregor Bernik, Simon Gaber, Kristjan Kostelec, Peter Kovač, Žiga Ravnihar, Izidor Tušek, Jure Pfajfar, Matevž Mali

Črpalka MP 150 je namenjena delovanju v hladilnem mediju, mešanici glikola in vode. Razvita je bila za uporabo v e-vozilih in sicer za trajno hlajenje baterijskega sklopa in pogonskih elektromotorjev. Povsem nov koncept črpalk in njihovo inovativnost potrjujejo kupci, karakteristike pa presegajo najstrožje zahteve, postavljene s strani proizvajalcev e-avtomobilov. Proizvajalci vozil (OEM-i) so prepoznali izdelek kot izredno inovativen, tržno zanimiv, načrtovane proizvodne kapacitete pa so takoj razprodali. S tem aktivno sodelujejo pri razvoju nove generacije električnih vozil.                                                                                                                   

  

Podjetje: ELAN d.o.o.

ELAN je proizvajalec smučarskih izdelkov v slovenskih Alpah, ki ima več kot sedemdeset let izkušenj pri izdelavi najboljših smuči na svetu za ljubitelje smučanja, ki uživajo v življenjskem slogu smučarja ter si radi privoščijo uživanje v gorah. Septembra 1945 je bila rojena zadruga Elan za izdelavo športnega orodja. Elanov razvojni inštitut si je kmalu prislužil sloves nekakšnega smučarskega trendseterja v smučarski industriji. Blagovna znamka Elan si je zastavila en in edini cilj, to je zagotoviti kar najboljši dan na snegu za elanove smučarje.

Inovacija: Elan VOYAGER – Prve zložljive, vsestranske karving smuči na svetu

Ekipa: Vinko Avguštin, Andrej Hrovat, Bogdan Rozman, Marko Kozjek, Melanja Korošec, Luka Bassanese

V novem dinamičnem svetu obstaja dejstvo, da smučarski navdušenci želijo svoj dragoceni prosti čas preživeti v objemu zasneženih gora. Za mestne smučarske navdušence, ki se trudijo svoj delovni urnik uskladiti s potovanji, družino in športom, pomeni hiter smučarski izlet izjemno izkušnjo doživetja na snegu. Glede na hitro spreminjajoče se predpise o potovanjih je vse, kar lahko olajša doseganje tega cilja, neprecenljivo. Vabljeni v prihodnost. Tu je novi Elan Voyager - prve zložljive, vsestranske karving smuči na svetu.

 

Podjetje: Iskratel, d.o.o., Kranj

Podjetje je z več kot 70 leti izkušenj vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno transformacijo telekomunikacij, transporta, javne varnosti in energetike. Z lastnimi razvojnimi in proizvodnimi centri, več kot 900 zaposlenimi in lokalno prisotnostjo v več kot 50 državah, združuje izkušnje in strokovnost z ustvarjalnostjo in inovativnostjo.

Inovacija: Geografsko porazdeljeno privatno oblačno okolje za kritično infrastrukturo – Iskratel Cloud Platform (ICP)

Ekipa: ICP ekipa

Ogromne količine podatkov, povezljivost in oddaljene lokacije predstavljajo velike izzive. Z rešitvijo ICP zgradijo več zasebnih oblakov na oddaljenih lokacijah, ki uporabniku približajo računsko moč, avtomatizirajo delovanje ter skrajšajo čas obdelave podatkov. Storitve se izvajajo lokalno, podatki ne zapuščajo varnega okolja podjetja. Dodana vrednost je centralni nadzor z upravljanjem in avtomatizacijo. Sistem je lahko ekstremno kompakten, preprosto nadgradljiv, brez prekinitev delovanja. Uporabniki si zagotovijo lasten nadzor nad strateško infrastrukturo, stalno razpoložljivost storitev, najvišjo varnost podatkov ter enostavno vključevanje novih aplikacij.

 Prve tri prejemnice zlatih priznanj, se potegujejo za priznanje na nacionalnem nivoju.

 

 

Podjetje: SIJ Acroni d.o.o.

SIJ ACRONI je proizvajalec ploščato valjanih izdelkov iz jekla različnih vrst. Sodi med vodilne svetovne proizvajalce nerjavne debele pločevine ter debele pločevine iz visokotrdnostnih, obraboodpornih, orodnih in ostalih specialnih jekel, program neorientirane elektro pločevine ter toplo in hladno valjanih trakov iz specialnih jekel.

Inovacija: Razvoj nove vrste jekla za električna vozila EV22AL1

Ekipa: Ermina Pašić, Anica Pesjak, Stanislav Jakelj, Roman Robič, Janez Katnik, Martin Jeram, Igor Smolej, Anton Jaklič, Zmago Jeraj, Mojca Smolej

Z inovacijo se družba SIJ Acroni odločno usmerja na obetavne in hitro rastoče trge neorientiranih (NO) pločevin. Uspešno so zaključili drugi sklop poglavja razvoja izdelkov zahtevnejših specialnih neorientiranih elektro pločevin za vgradnjo v pogonske motorje električnih in hibridnih vozil, ki jih odlikujejo znatno izboljšane elektromagnetne lastnosti. Razvoj novega jekla v skupini specialnih neorientiranih elektro pločevin velja za eno od pomembnih usmeritev znotraj strateških smernic razvoja hladno valjanega programa v SIJ Acroni, saj so izboljšali končni izplen materiala, znižali stroške izdelave in obenem postavili novo stabilno platformo za nadaljnji razvoj najzahtevnejših končnih NO pločevin.

 

 

SREBRNA PRIZNANJA

Podjetje: Iskraemeco d.d.

Inovacija: Modularna platforma eloT

Ekipa: Ludvik Kumin, Mitja Peternelj, Tibor Rafa, Jernej Turnšek, Peter Žos, Janez Arnolj, Andrej Županc, Primož Cuznar, Izidor Lavtar, Matjaž Dolinar, Jan Moštrokol, Gregor Rihter, Miha Mubi, Dejan Zorc, Klemen Belec, Tomaž Dostal, Andrej Ciglič

Gre za inovativno programsko platformo za pametna omrežja z najsodobnejšo modularno tehnološko in operacijsko zasnovo. Platforma na podlagi modularne arhitekture pomembno vpliva na prihodnost merilnih sistemov ter nudi podporo vsem sodobnim Energy loT rešitvam v pametnem digitalnem omrežju in pri grajenju pametnih mest s poudarkom na trajnostnem razvoju. Merilniki na osnovi eloT Modularne platforme, v okviru katere je bil razvit sistem – eMOS, omogočajo zagotavljanje novih funkcionalnosti povezanih s sodobnimi izzivi podjetij.

 

Podjetje: SRC Infonet d.o.o.

Inovacija: Mobilna aplikacija v podporo množičnemu testiranju na Covid-19

Ekipa: Janez Žumer, Lovro Strniša, prof.dr. Miroslav Petrovec, dr.med. (Inštitut za mikrobiologijo), Aleš Razinger (Codemonkee d.o.o.)

Mobilna aplikacija eMBL – mediskop predstavlja nov standard pri podpori izvajalcem hitrega testiranja z antigenskimi testi in zdravstvenimi ustanovami pri napotitvah na PCR testiranje. Omogoča hiter zajem podatkov pacientov na podlagi številke zdravstvenega zavarovanja, QR kode ali osebnega dokumenta ter poročanje o pozitivnih izidih ločeno za PCR in antigenske teste. Obdelava podatkov in obveščanje uporabnika o rezultatu testiranja je avtomatizirana. Aplikacijo odlikuje modularnost, enostavno dodajanje funkcionalnosti, kot je npr. podpora cepilnim točkam ter povezanost z eZdravjem. 

 

Podjetje prejme priznanje za razpisani izziv: INOVACIJE, KI REŠUJEJO IZZIVE COVID-19.Podjetje: Anže Šavs s.p.

Inovacija: Samo-zavorni magnetni voziček za spust po strmi jeklenici

Ekipa: Anže Šavs

Voziček NEODYMIUS deluje z magnetno indukcijo in se lahko uporablja v adrenalinskih ali pustolovskih parkih. Naprava je namenjena strmemu spuščanju posameznikov po jeklenici, pri čemer je potrebno stalno zaviranje in pojemanje, ne da bi uporabnik na to vplival. Pri magnetnem zaviranju se kot stranski produkt proizvaja toplota, kar znatno zmanjšuje zavorno funkcijo vozička in življenjsko dobo komponent. Inovacija pa s pomočjo samohladilnega sistema, z vgrajenimi lameli v oba kolesa, omogoča, da je voziček primeren za daljše in bolj strme spuste, pri čemer ostane karseda ohlajen.

 

BRONASTA PRIZNANJA

 Podjetje: Alples d.d.

Inovacija: Pohištvo z zaščito pred RF EM sevanjem

Ekipa: Razvojna skupina Alples

Spimo vsaj 7-8 ur na dan, pogosto v neposredni bližini elektronskih naprav, skrb za prijetno in zdravo spanje pa je ena od Alplesovih razvojnih prioritet. Vključitev tkanine s filamenti niklja in bakra v novo vzglavje postelje in nočno omarico nudi zaščito pred radio-frekvenčnimi elektromagnetnimi sevanji, ki jih oddajajo mobilni telefoni in ostale z internetom povezane brezžične naprave. Glede na zahteve reprezentativnih neodvisnih raziskav, ter rezultate meritev v referenčno postavljeni sobi, je škodljiv vpliv na zdravje znižan do 99.9%, moč frekvence pa spuščena do skoraj ničnih vrednosti.

 

Podjetje: SIJ Acroni d.o.o.

Inovacija: Razvoj in vpeljava lastne realno-časovne mobilne storitve

Ekipa: Aljoša Vister, Jure Siega, Aleks Kobentar

V podjetju so razvili in vpeljali novo informacijsko arhitekturo za razvoj informacijskih rešitev v oblaku. Nova platforma za mobilne storitve z uporabo najboljših praks razvoja omogoča avtomatiziran in hiter razvoj novih informacijskih rešitev, skladnih s poslovno strategijo organizacije. Prednosti z vidika uporabnika so boljša uporabniška izkušnja, preglednejši uporabniški vmesnik, enostavna uporaba, hitra ter zanesljiva odzivnost mobilne naprave s čitalcem črtne kode ter možnost hitrega prilagajanja vseh delov programa glede na želje uporabnika.

 

Podjetje: M SORA d.d.

Inovacija: M SORA REMOTE Upravljanje procesov pri proizvodnji oken 

Ekipa: M SORA d.d. Mizarstvo, Etiketa Interactive d.o.o.

Gre za mobilno aplikacijo, ki podjetju M SORA d.d., enoti Mizarstvo, omogoča digitalizacijo, do sedaj papirnato vodenih procesov na terenu. Vsi procesi so sedaj dostopni in vidni v trenutku, ko so vneseni, in to vsem uporabnikom internega sistem. Inovacija omogoča takojšnje daljinsko vnašanje, potrjevanje in nadaljnje planiranje procesov ter s tem doprinese h ključnim trajnostnim izzivom podjetja: točnim dobavnim rokom, popolnim odpremam, celostnim svetovanjem kupcem, zaključenemu in profesionalnemu procesu montaže ter poprodajnim storitvam.

 

 

PRISPEVEK NA PODROČJU INOVATIVNOSTI

Podjetje: ResEvo d.o.o.

Inovacija: Platforma za popolno digitalizacijo procesov/projektov – ResEvo.Proces/Project

Ekipa: Victor Scorpan, Miloš Mladenovič, Klemen Kovačič, Danijel Logar, Tomaž Bergant

Projekt podjetjem omogoča digitalizacijo vseh procesov poslovanja in vodenja. Rešitev je nadgrajena na rešitvi HRM, katere srce so sodelovanje, vodenje in upravljanje kompetenc ter postavitev jasne matrike odgovornosti s pomočjo organizacijske strukture, kar v sklopu celotne rešitve omogoča transparentno in pravično nagrajevanje in stimuliranje sodelavcev na podlagi dejanskih podatkov in digitalizacije.

 

INOVACIJSKI IZZIV - INOVACIJE, KI REŠUJEJO IZZIVE COVID-19

Podjetje: SRC Infonet d.o.o. za inovacijo: Mobilna aplikacija v podporo množičnemu testiranju na Covid-19.

Člani ekipe: Janez Žumer, Lovro Strniša, prof.dr. Miroslav Petrovec, dr.med. (Inštitut za mikrobiologijo), Aleš Razinger (Codemonkee d.o.o.)

 

***

Priznanja najboljšim inovacijam na regionalni ravni predstavljajo najvišje priznanje inovativnim dosežkom podjetij in organizacijam zasebnega in javnega sektorja.

 ***

Lepa hvala strokovnjakom v Ocenjevalni komisiji: Stanislavu Jaklju, Ruliju Kaštrunu in Martinu Pintarju - vedno znova strokovno, požrtvovalno in odgovorno pristopajo k projektu!

 

Lepa hvala podpornikoma Zavarovalnici Triglav Kranj in BKS banki ter partnerju v projektu SPIRIT.

 

Vsem inovatorjem iskreno čestitamo, zlatim, ki bodo tekmovala na državnem nivoju, pa kar največ uspeha! Prepričani smo, da bomo tudi letos pobrali najžlahtnejša priznanja!

PP podelitev Foto: Klavdija Žitnik s.p., Korporativna fotografija

Moderatorka: Maruša Kobal

Catering: Delikatesa Figa