Novice


Arhiv: Obvestilo o prodaji podjetja Turizem Kras d.d. Postojna, ki upravlja s Postojnsko jamo

Poleti 2008 so se v medijih pojavile informacije o težavah Istrabenza. Decembra 2008 je prišla pobuda iz gospodarstva, da se organiziramo če bo prišlo do prodaje Turizma Kras. Marca 2009 se je zgodila hitra in netransparentna  prodaja Marine Koper, za katero ni vedel niti predsednik nadzornega sveta Istrabenza Janko Kosmina. Da se taka netransparentna prodaja ne bi zgodila tudi s podjetjem Turizem Kras, je 27. marca 2009  GZS OZ Postojna obvestila javnost preko TV Koper o interesu lokalnega gospodarstva za nakup podjetja, ki upravlja s Postojnsko jamo. 17. aprila  2009 je nastal Konzrocij lokalnega gospodarstva in prebivalstva katerega cilj je, da  s skupnimi močmi kupimo podjetje.  

GZS OZ Postojna podpira prizadevanja lokalnega gospodarstva zato k nakupu vabimo vse gospodarske družbe, samostojne podjetnike, obrtnike iz  Notranjsko kraške regije -občina Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica, Cerknica, Loška Dolina in Bloke ter prebivalce  s sedežem stalnega prebivališča v občini  Postojna in Pivka.  

V soboto 13. februarja 2010 je bil v DELU objavljen Poziv za javno zbiranje pisnih ponudb za prodajo podjetja Turizem Kras d.d..  Ne želimo, da bi podjetje kupili tujci, saj menimo, da je ohranitev podjetja Turizem Kras d.d. v rokah lokalnega gospodarstva in prebivalstva največje jamstvo za uspešen razvoj podjetja in okolja v katerem se nahaja. 
Do 15. marca 2010  je potrebno oddati nezavezujočo ponudbo. Do takrat je potrebno zbrati denar, po naši grobi oceni od 6 do 10  milijonov eurov. Naprodaj je 100 % delnic podjetja Turizem Kras d.d. Postojna, z vsemi pravicami in dolžnostmi.   

Ob oddaji nezavezujoče ponudbeje potrebno izkazati resnost, sposobnost in kredibilnost, da bo prodajalec oddano ponudbo uvrstil v drugi krog izbora. Šele takrat bo lahko izveden skrbni pregled in določen znesek do katerega je nakup ekonomsko opravičljiv. Tako določen znesek bo oddan kot zavezujoča ponudba, katero je potrebno podkrepiti z bančno garancijo.  Sledijo pogajanja do končnega nakupa ali odstopa od nakupa, če bo cena ekonomsko neupravičena. Prodajalec si je zadržal pravico, da lahko kadarkoli odstopi od namere o prodaji in podjetja ne proda nikomur. 

Glede na to, da je vsa razpisna dokumentacija za prodajo podjetja v angleščini in da je novico o prodaji včeraj objavil na prvi strani časopis Il Piccolo z besedami "Postojnska jama naprodaj - na trgu je zaklad svetovne dediščine - ne gre za pustno šalo", o tem pa je poročal tudi večerni dnevnik italijanskega RAI 1, menimo, da se bodo za nakup potegovali številni kupci iz tujine. 

V kolikor vas zanima sodelovanje pri nakupu, vas naprošamo, da vaše zanimanje čimprej sporočite na oz.postojna@gzs.si in sporočili vam bomo  dodatne informacije. 

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.