Novice


Arhiv: Efos d.o.o. prejemnik zlatega nacionalnega priznanja na Dnevu inovativnosti 2018

Dan inovativnosti 2018: 10 zlatih priznanj in posebno priznanje za mlado podjetje.
 

Brdo pri Kranju, 26. september 2018 – V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) že 16. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. 10 zlatih, 1 posebno priznanje, 28 srebrnih priznanj ter 3 posebna priznanja za potencialno inovacijo krožnega gospodarstva je rezultat nacionalnega finala, v katerem je na regionalni ravni sodelovalo 197 inovacij in 772 inovatorjev. Nagrajena je bila tudi najboljša inovacija leta po izboru javnosti. Priznanje GZS za najboljše inovacije na nacionalni ravni predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji.


Predsednik GZS Boštjan Gorjup je ob priložnosti slavnostne podelitve poudaril, da so inovatorji ljudje, ki skrbijo za našo skupno prihodnost. Politike je pozval, da naj kot ustvarjalci gospodarskega okolja poskrbijo, da bodo inovatorji lahko uspešno inovirali tudi vnaprej. »Poskrbimo zanje, da bodo oni skrbeli za nas,« je bil jasen. Tako kot v inovatorskih procesih v podjetjih sodelujejo različni ljudje, naj deluje tudi sodobna družba. Smo različni, pa vendar smo povezani. Smo odvisni drug do drugega. Pomembno je, da skrbimo za naše zaposlene, za naše državljane. Omogočiti jim moramo dostojno delo, življenje, priložnosti, da delajo tisto, kar jih veseli, za kar imajo talente. Na ta način bomo lahko napredovali kot družba, kot mednarodno konkurenčna, inovativna država z zadovoljnimi državljani in zaposlenimi, je še dodal. 
Slovenija na lestvici Innovation Union Scoreboard 2018 zaseda mesto v drugi skupini tako imenovanih »močnih inovatorjev«, kjer so tudi bolj razvite države od naše, kot je denimo Nemčija. Relativni konkurenčni prednosti naše države v primerjavi z drugimi državami EU so v kakovostnih človeških virih in v investicijah podjetij v raziskave in razvoj.


Predsednik GZS Boštjan Gorjup

Samo letos se je za priznanja na nacionalni ravni potegovalo 42 najboljših inovacij iz vse Slovenije. GZS je nagradila tudi najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti – v letu 2018 je to inovacija podjetja TPV d.o.o. - Integriran zvezni zadrževalnik vrat, delujoč v širokem temperaturnem območju. 

Med prejemniki priznanj so bila tudi 3 podjetja iz Primorsko-notranjske regije: 

ZLATO PRIZNANJE: Efos informacijske rešitve d. o. o., Inovacija: Trapview, vpeljava umetne inteligence 
Sodobni načini zaščite rastlin v kmetijstvu morajo biti učinkoviti, hkrati pa imeti čim manjši negativen vpliv na okolje in prehransko verigo. Za dosego teh ciljev je ključna pravilna časovna uporaba zaščitnih sredstev na rastlinah. Z uvedbo tehnoloških novosti in vpeljavo umetne inteligence je sistem Trapview postal najbolj napreden tovrstni sistem na svetu. Strankam ponuja (področno) avtomatsko storitev spremljanja in napovedovanja populacije škodljivcev, s tem pa omogoča cenovno ugoden in učinkovit način planiranja aktivnosti na terenu. Rezultati so vidni v manjših vplivih na okolje in tudi v izboljšani dobičkonosnosti pridelovalcev. 

Inovatorji: mag. Matej Štefančič, dr. Katarina Mele, dr. Mateja Štefančič, dr. Dorjan Šuc, Dejan Jerič, Mitja Strojanšek


SREBRNO PRIZNANJE: Ebm-PAPST Slovenija d. o. o., Inovacija: Razvoj vibroizolacije motorja na ventilatorju za pomivalni stroj
V domovih uporabljamo različne gospodinjske aparate, ki so lahko glasni in slabo vplivajo na počutje človeka. V podjetju ebm-PAPST sledijo trendom razvoja vse bolj tihih produktov, zato so razvili princip vibroizolacije, ki zniža prenos vibracij iz elektromotorja na sosednje komponente. Gospodinjski aparat s tem proizvaja manj hrupa in končnemu uporabniku omogoča bolj sproščeno in kakovostno življenje.   
Inovatorji: Tadej Kranjc, Alen Turk, Matjaž Velikajne 


SREBRNO PRIZNANJE: Kovinoplastika Lož d. o.o., Inovacija: Vratna zapora Comfort
Vratne zapore Comfort spadajo v družino zapor, ki se poslužujejo s ključem. Vgrajuje se jih v vrata najsodobnejšega designa, ki nimajo vgrajenih klasičnih kljuk, ampak imajo vgrajene ročaje. Poleg tega je posebnost zapore Comfort v integriranem sistemu za avtomatsko aktiviranje elementov zapiranja. Le-ta poskrbi, da so elementi zapiranja aktivirani vsakič, ko se vratno krilo zapre. To pomeni, da je vratno krilo v vsakem trenutku zaprto v 3 točkah. S tem se občutno izboljša tesnjenje vratnega krila, zmanjšajo se toplotne izgube in s tem stroški energije. Odlično tesnjenje vrat ima za posledico tudi zmanjšano emisijo hrupa iz okolice in s tem dvig bivanjske kakovosti.   
Inovatorja: Petar Tadić, Samo Petrič


PREJEMNIKOM PRIZNANJ ISKRENO ČESTITAMO!

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.