Novice


Arhiv: GZS Regionalna zbornica Postojna nagradila najboljše inovatorje v regiji

Prejemniki priznanj za inovacije 2022 Regionalna zbornica Postojna

 

Podeljena priznanja najboljšim inovatorjem
Regionalne zbornice Postojna za leto 2022

 

 

      Pivka, 7. junij 2022

Pivka, 7.6.2022 - Regionalna zbornica Postojna je na slavnostni podelitvi v okviru Dneva inovativnosti podelila priznanja najboljšim inovatorjem v regiji. Regionalna zbornica Postojna je tako sklenila 20. jubilejni razpis za izbor najboljših inovacij v Primorsko-notranjski regiji. Podelila je 3 zlate, 1 srebrno, 3 bronasta priznanja ter 8 priznanj za prispevek na področju inovativnosti. Tri najboljše inovacije, ki so jih prispevala podjetja Efos Razdrto, Kovinoplastika Lož ter Kolektor ATP, se je uvrstilo v nadaljnjo tekmovanje za najvišje nagrade na nacionalni ravni, ki bodo podeljene na Dnevu inovativnosti 20. septembra

Uvodoma so obiskovalce nagovorili mag. Boštjan Požar, direktor RRA Zeleni kras in GZS RZ Postojna; Robert Smrdelj, župan Občine Pivka; Marko Rupar, predsednik Sveta Primorsko-notranjske regije ter Goran Petek, predsednik upravnega odbora GZS Regionalne zbornice Postojna.

Vesna Nahtigal, izvršna direktorica GZS za industrijsko politiko

 

S svojo predstavitvijo so obet inovativne družbe prihodnosti nakazali tudi mladi, ekipa OŠ Miroslava Vilharja iz Postojne, ki je s svojo idejo E-FAIRYTALES zmagala na letošnjem natečaju POPRI 2022.

Ekipa OŠ Miroslava Vilharja iz Postojne, zmagovalci natečaja POPRI 2022

 

O izzivih sodobnega inoviranja je spregovoril dr. Aleš Ugovšek (M Sora).

Ekipa OŠ Miroslava Vilharja iz Postojne, zmagovalci natečaja POPRI 2022

 

Na slavnostni podelitvi je nagrajence nagovorila tudi izvršna direktorica GZS za industrijsko politiko Vesna Nahtigal. »Ne glede na to, ali gre za produktne, družbene ali trženjske inovacije, za prebojne in disruptivne inovacije ali inovacije, ki v temeljih spreminjajo svet - njihova skupna značilnost je, da izboljšujejo naša življenja. Skupni imenovalec vseh je ustvarjalnost, ki pa se ji morajo na poti - kot radi rečemo - od ideje do izvedbe - pridružiti še druge odlike, kot so sistematičnost, disciplina, vztrajnost, doslednost in sodelovanje. Zmagovita kombinacija teh lastnosti, povezanih z znanjem, je inovativnost,« je poudarila Nahtigalova.

Vesna Nahtigal, izvršna direktorica GZS za industrijsko politiko







PREJEMNIKI PRIZNANJ ZA NAJBOLJŠE INOVACIJE V PRIMORSKO-NOTRANJSKI REGIJI ZA LETO 2022


ZLATA PRIZNANJA:

 

Podjetje EFOS Razdrto za inovacijo Trajnostno ohišje pasti za žuželke Trapview (v svetovnem merilu tehnološko najnaprednejša rešitev za avtomatizirano spremljanje in napovedovanje škodljivih žuželk v kmetijstvu).


Podjetje Kovinoplastika Lož za inovacijo ARX DOOR, avtomatski samonastavljiv varnostni sistem za vrata (novost v svetovnem merilu, ki zagotavlja brezhibno zapiranje in odpiranje vhodnih vrat, skrbi za avtomatsko zapiranje ter samodejno regulacijo naležnega pritiska vratnega krila).


Podjetje Kolektor ATP Postojna za inovacij Sistem za lokalno precizno oplaščanje z žlahtnimi kovinami (omogoča ekstremno natančno nanašanje žlahtnih in ostalih kovin le na funkcionalna mesta, pomembna za delovanje končnih aplikacij).


SREBRNO PRIZNANJE: 

 

Podjetje Kolektor ATP Postojna za inovacijo Razvoj procesa izdelave izdelka - Zobnik BR223 Daimler (postopek predgrevanja in vstavljanja v brizgalno orodje s posebnim prijemalom, ki omogoča hkraten odvzem končnega obrizganega izdelka iz brizgalnega orodja v stabilnem procesu, je odgovor na izziv, kako združiti tri komponente - kovinski zobnik in palici v orodje za brizganje plastičnih komponent za izdelek, ki predstavlja funkcionalni del sovoznikovega vzglavnika v avtomobilu).


BRONASTO PRIZNANJE:

 

Izoterm Plama Podgradza inovacijo Izolacijski profili iz pene iz polietilena za aluminijaste fasadne sisteme (novi izolacijski profili se uporabljajo kot stikala toplotnih mostov z uporabo mikroekstruzijske tehnologije in posebej oblikovanih profilov. Največji sta zmanjšanje učinka toplotnega mostu in preprečevanje kondenzacije);


Pivka perutninarstvo Pivka za inovacijo Pivka piščančja mortadela (edina 100% piščančja mortadela na slovenskem trgu je lahek in lahko prebavljiv izdelek).


Primož Rojc Ilirska Bistrica za inovacijo Lesena igrača Lisičji brlog (igrača krepi večje mišice rok, fino motoriko in propriorecepcijo prstov ter integracijo oko-roka. Pri otrocih razvija kreativnost in ustvarjalno mišljenje, omogoča razvoj logičnega mišljenja)


PRIZNANJE ZA PRISPEVEK NA PODROČJU INOVATIVNOSTI:

 

Pivka perutninarstvo Pivka za inovacijo Pivka piščanji pohanček brez cvrtja.


IZOTERM PLAMA Podgrad za inovacijI Ojačana vrhunska večplastna zvočna izolacija TE ter za inovacijo Specializiran dilatacijski trak za talno ogrevanje.


Termoplasti-Plama Podgrad za inovacijo Fleksibilna embalaža s 80% vsebnostjo PCR-ja in certifikatom Modri Angel.

 

Samostojna inovatorka Nataša Frank iz Ilirske Bistrice za inovacijo Lesena didaktična igrača Mišek Bami.

 

Samostojna inovatorja Alenka in Janez Rutar iz Ilirske Bistrice za inovacijo Didaktični pripomoček za slepe in slabovidne učence pri učenju matematike.

 

Podjetje Lenja - izdelki iz lesa, Janez Rutar s.p. iz Ilirske Bistrice za inovacijo Blagovna znamka LENJA.

 

Samostojni inovator Vilko Škrab iz Ilirske Bistrice za inovacijo Izboljšave na stojalu za kotno brusilko.




Vsem nagrajencem čestitamo!


Regionalna zbornica Postojna je priznanja podelila v partnerstvu z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javno agencijo Spirit Slovenija.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.