Novice


Arhiv: Promocija deficitarnih in perspektivnih poklicev

 Promocija deficitarnih in perspektivnih poklicev

Promocija deficitarnih in perspektivnih poklicev v Notranjsko-kraški regiji je potekala med 18. in 22. oktobrom. Osrednji dogodek je bil 21. oktobra na Šolskem centru Postojna.

RRA Notranjsko-kraške regije, d.o.o. je skupaj z GZS OZ Postojna, Šolskim centrom Postojna, Srednjo gozdarsko in lesarsko šolo Postojna, OOZ Cerknica, Ilirska Bistrica, Logatec in Postojna, Uradom za delo Postojna in Zavodom Znanje Postojna organizirala promocijo deficitarnih in perspektivnih poklicev v Notranjsko-kraški regiji. Dogodek je odziv na lani nepodeljene štipendije s področja lesarstva. Od 23 razpisanih štipendij za lesarske poklice vseh ravni, je bila podeljena le ena za lesarskega tehnika. Aktivnosti za promocijo lesarskih poklicev so se začele že lanskega decembra in se kasneje razširile tudi na ostale deficitarne oziroma perspektivne poklice v regiji.

Namen promocije poklicev je bil spodbuditi mlade, da se v večji meri odločajo za poklice, za katere obstaja s strani delodajalcev v regiji povpraševanje ter hkrati spodbuditi delodajalce, da razpišejo štipendije za tiste poklice, za katere je med mladimi zanimanje.

Osrednji dogodek ob promociji poklicev je potekal 21. oktobra na Šolskem centu Postojna. Srednje šole so predstavile poklice orodjar, avtoserviser, strojni tehnik, računalniški tehnik, ekonomski tehnik, mizar, gozdar, gozdarski tehnik, bolničar-negovalec, zdravstvena nega, mahatronik, aranžer, kuhar, natakar, kozmetični tehnik, elektrotehnik, zidar, koamnosek in frizer. Poleg obeh postojnskih srednjih šol, so dodelovale še Gimnazija Jurija Vege Idrija, Šolski center Srečka Kosovela Sežana, Srednja gostinska in turistična šola Izola, Srednja zdravstvena šola Izola, Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana, Srednja gradbena, geodetska in ekonomska šola Ljubljana in Srednja tehniška šola Koper. Predstavitev si je ogledalo okoli 400 učencev skupaj s spremljevalci iz enajstih osnovnih šol v regiji. Nekateri učenci pa so se predstavitve poklicev udeležili skupaj s starši.

Poleg predstavitve poklicev so na Šolskem centru potekale še različne spremljevalne aktivnost in sicer kviz s čarovnikom na temo »Ko bom velik, bom …«, promocija Štipendijske sheme Notranjsko-kraške regije (RRA) ter predstavitve kompetenčnega centra za orodjarje (RRA), dejavnosti CIPSa (Urad za delo Postojna), možnosti izobraževanja preko OZS (OOZ Cerknica, Ilirska Bistrica, Logatec in Postojna), službe za izobraževanje pri GZS ter CPU (GZS) projekta Center vseživljenjsko učenje (ISIO, BZ, U30), dejavnosti Središča za samostojno učenje (Zavod Znanje Postojna, OE Ljudska univerza Postojna) in zaključka projekta Podjetnost in inovativnost (OOZ Ilirska Bistrica).

Vzporedno s tem je od 18. do 22. oktobra potekala predstavitev poklicev pri delodajalcih v obliki dneva odprtih vrat. Na povabilo k sodelovanju se je odzvalo 53 delodajalcev iz celotne regije. Velik odziv je bil predvsem pri delodajalcih v Ilirski Bistrici, kjer je dan odprtih vrat potekal v soboto.

Aktivnosti so del projekta Štipendijska shema Notranjsko-kraške regije, ki je sofinanciran iz sredstev Evropskega socialnega sklada.

Utrinke iz promocije poklicev si lahko ogledate TUKAJ!


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.