Ključni dogodki

Ferročrtalič uvoz-izvoz d.o.o.: Robotizirana celica za Shot Peening tip ASP 1500 ECO


Pogovor z inovatorjemRobotizirana celica za Shot Peening tip ASP 1500 ECO

 
Naziv inovacije:

Robotizirana celica za Shot Peening tip ASP 1500 ECO

Avtorji inovacije

Darko Hočevar, Darko Malnarič, Matej Miklavčič
 

Podjetje/predlagatelj

Ferročrtalič uvoz-izvoz d.o.o.

Kratek opis inovacije

Podjetje je za znanega naročnika razvilo robotizirano celico za napredno površinsko obdelavo komponent letalskih reaktivnih motorjev.

Postopki obdelave tehnično zahtevnih letalskih komponent narekujejo posebne zahteve po standardizaciji, kontroli, regulaciji, ponovljivosti in natančnosti sicer težko obvladljivega obdelovalnega postopka.

V ta namen je bila razvita najsodobnejša obdelovalna celicaASP 1500 ECO opremljena z robotsko manipulacijo klasičnih obdelovalnih šob, posebno razvito rotacijsko šobo za majhne notranje premere in najsodobnejšimi sistemi za zaprto-zančno regulacijo masnega pretoka medija ter delovnega zračnega tlaka. Tehnologija se uporablja za preprečitev širjenja površinskih mikro-razpok ter za razbremenitev površinskih nateznih napetosti nastalih pri mehanski obdelavi površin s postopki odvzemanja materiala.

Glede na geometrijo, velikost in material obdelovancev, glede na material in kvaliteto obdelovalnega medija ter glede na intenziteto obdelave lahko postopek shot peeninga podaljša življenjsko dobo komponent tudi do 1000%.

Regijsko priznanje

zlato priznanje Gospodarske  zbornice Dolenjske in Bele krajine