Ključni dogodki

 

Nagrajene najboljše inovacije 2015 v Sloveniji


Brdo pri Kranju, 16. september 2015 – V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes podelila nacionalna priznanja za najbolj inovativna podjetja in inovatorje v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. 12 zlatih, 21 srebrnih in 4 bronasta priznanja ter 1 diploma je rezultat nacionalnega finala, v katerem je na regionalni ravni sodelovalo preko 170 inovacij in preko 800 inovatorjev.

 

Priznanje za najboljše inovacije na nacionalni ravni predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. V zadnjih 13 letih smo v celotni Sloveniji nagradili prek 7.000 inovatorjev in prek 2.200 inovacij ter na nacionalni ravni z letošnjimi vred podelili 98 zlatih priznanj. Sicer se je letos za zlata, srebrna in bronasta priznanja potegovalo 38 najboljših inovacij iz vse Slovenije. GZS je nagradila tudi najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti.


Katalog dobitnikov zlatih priznanj >>>
Prejemniki priznanj 2015 >>>
Utrinki s podelitve >>>

 

Število in kakovost prijavljenih in nagrajenih inovacij dokazujejo, da ima Slovenija velik inovatorski potencial, ki je nenazadnje pomemben tudi za nadaljnji razvoj slovenskega gospodarstva.

Že v dopoldanskem času je v sklopu Dneva inovativnosti potekala 8. Konferenca o prenosu tehnologij, ki je osvetlila različne vidike in pomen strateškega mednarodnega povezovanja na področju inovativnosti.

***

-       Slovenija po podatkih SURS v inovacije vlaga 2,59 % BDP, imamo kar 46,5 % inovacijsko aktivnih podjetij.

-       Slovenija se nahaja v zgornji tretjini držav po vrednosti intelektualnih sredstev v EU28 (lestvica Innovation Union Scoreboard 2015). Visoka višina intelektualnih sredstev pomeni, da podjetja precej uporabljajo zaščito s patenti in blagovnimi znamkami.

-       Imamo 2,6-odstotna rast inovacijskega indeksa v EU28 v zadnjih 8 letih (lestvica Innovation Union Scoreboard 2015). Pomikamo se od inovacijskih sledilcev k inovacijskim vodjem.

-       Smo na 10. mestu med 61 državami (lestvica IMD) po višini izdatkov podjetij za raziskave in razvoj glede na BDP.

Na GZS se močno zavedamo velikega pomena inovacij, inovatorjev, inovacijske kulture in inovativnih podjetij za konkurenčnost posameznega podjetja in gospodarstva kot celote ter ponovni zagon gospodarstva in vnovično gospodarsko rast. Zato smo razvili tudi blagovno znamko Inovativna Slovenija, s katero pokrivamo celoten proces podpore inovativnosti, od ideje in razvoja, prek zaščite intelektualne lastnine, povezovanja s partnerji, umestitve inovacije na mednarodni trg, pa do promocije inovacij. V tem okviru podeljujemo priznanja za najboljše inovacije tako na regionalni kot na nacionalni ravni. Podelitev priznanj najbolj inovativnim ima tako na GZS že 19. letno tradicijo. Letošnja podelitev priznanj najboljšim inovacijam na nacionalni ravni pa je že 13. po vrsti.

 

Vabimo vas, da si ogledate utrinke z Regionalnih podelitev priznanj za najboljše inovacije in Dneva inovativnosti 2015

Pokrovitelji


Zlati                        
   
   
Srebrni
   
   
Bronasti                                                                                             
   
   
Mali
   
   
Pokrovitelj embalaže
   
   
Pokrovitelj tiska
   
   
Uradna voda                    


ODPRTA BANKA


Odprta banka