Novice


Arhiv: Letna konferenca FIDIC in novosti v pogodbah in smernicah

Tradicionalna že 98 letna konferenca FIDIC je bila letos v Davosu ( Švica). Prvotno naj bi bila konferenca v Tunisu vendar je bila zaradi politične situacije prestavljena v Davos) v teden med 01. in 06. oktobrom ( konferenčna dvorana, kjer vsako leto poteka Svetovni ekonomski forum). Na konferenci je sodelovalo 600 delegatov iz 69 držav, kar potrjuje, da je FIDIC največja svetovna organizacija svetovalnih inženirjev, ki stalno pridobiva na pomenu. Poleg svetovalnih inženirjev so se konference udeležili tudi predstavniki evropskega združenja EFCA, ki po novem sporazumu zastopa FIDIC v Evropi. Stalni udeleženci konference so predstavniki svetovnih finančnih inštitucij predvsemWB inEBRD, ki so aktivno sodelovali v diskusijah, predvsem na temo izbora najugodnejšega ponudnika in financiranja projektov.

Poleg formalnega dela, vabljenih predavanj, delavnic in sestankov delovnih skupin, so delegati posameznih članic združenj sodelovali na letni generalni skupščini. Slovenijo je na generalni skupščini FIDIC zastopal mag. Vekoslav Korošec, direktor združenja za svetovalni inženiring pri GZS.Mag. Korošec je od maja letos tudi član upravnega odbora EFCA, ki predstavlja FIDIC v Evropi.

Generalna skupščina FIDIC

Na generalni skupščini FIDC je bilo izvoljeno novo vodstvoFIDIC. Predsednik FIDIC GregsThomopulosiz ZDA ( dolgoletni direktor družbe Stanley Consultants ) je zaključil svoj dve letni mandat, naslednji mandat je prevzel Geoff FrenchizZdruženega kraljestva ( direktor svetovalne družbeURS/Scott Wilson).

FIDIC je na generalni skupščini soglasnosprejel novo članico, združenje svetovalnih inženirjev Palestine, ki že vrsto let delujejo v okviru palestinskega združenja svetovalnih inženirjev. Sprejetje Palestine v FIDIC ima simbolni pomen, saj Palestina ni (še) priznanakot država.

Naslednji konferenci FIDIC bosta v 2012 Seulu (Koreja) in 2013 v Barceloni (Španija) kjer bo FIDIC praznoval 100. obletnico.

Nove FIDIC knjige in priporočila

Na konferenci sta bili predstavljeni dve novi FIDIC knjigi.

1.FIDIC Procurement Procedures Guide ( 1st Edition 2011)
2.Condition of Subcontract for Construction ( 1 st Edition 2011)

Obe knjigi sta za slovensko strokovno javnost zelo zanimivi. Prva knjiga sistematično obdeluje naročanje inženiring storitev in gradnjo ( primerno za javno naročanje in zasebni sektor). Knjiga je zanimiv priročnik za izbiro prave oblike pogodbe med naročnikom in svetovalnim inženirjem in naročnikom in izvajalcem del. Posamezna poglavja in sekvenčne diagrame procesov gradnje bomo v združenju za svetovalni inženiring uporabili za pripravo lastnega učbenika( smernic) v okviru šole dobre prakse.

FIDIC knjiga Condition of Subcontract for Constructionje dopolnitev stare FIDIC oblike pogodb iz leta 1999 « Condition of Contract for Construction,Rdeča knjiga. Knjiga je aktualna tudi za Slovenijo ker uvaja standardno FIDIC pogodbo tudi za podizvajalce.Problem med podizvajalciinizvajalci se ne pojavljasamo v Sloveniji. Nova oblika pogodbe na osnovi dolgoletnih izkušenj in prakse rešuje medsebojne relacije med izvajalcem in podizvajalcem. Standardno obliko nove pogodbe bo združenje za svetovalni inženiring prevedlo v Slovenščino izvajalo izobraževanje in uvajanje v prakso. Združenje se za sodelovanje in uvajanje v prakso že dogovarja z državnimi inštitucijami in ministrstvi MF, MG in MOP.


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.