Novice


Arhiv: Strokovni posvet Svetovalni inženiring in njegova vloga v investicijskem procesu

 

Strokovni posvet Svetovalni inženiring in njegova vloga v investicijskem procesu

kdaj in kje?

 petek, 2. oktober, 8.30 - 14.30

GZS, Dvorana A / 1.nadstropje

 

POVABILO

 

 Svetovalni inženiring vključuje izvajanje strokovne (tehnične, pravne, ekonomske) in organizacijske dejavnosti v celotnem investicijskem procesu ali v njegovem delu. Začne se s prostorskim načrtovanjem, nadaljuje s projektiranjem, tehničnim in poslovnim svetovanjem, nadzorom in ostalimi dejavnostmi, vse v smislu strokovnega ustvarjanja, povezovanja in koordiniranja, pri čemer je svetovalni inženiring poleg zakonitih interesov naročnika dolžan spoštovati tudi javni interes. Pomembno je, da je svetovalni inženiring ustrezno dimenzioniran glede na velikost in naravo investicije.

 

Svetovalni inženiring v Evropski Uniji dosega preko 26 mrd EUR letnega prometa in je obvezni sopotnik zasebnih in javnih investitorjev. Vodilni predstavniki največjih svetovalnih inženiringov so v svetu zaželeni sogovorniki politike, medijev in gospodarskega okolja. V izbranih gospodarskih delegacijah, ki vzpostavljajo gospodarsko sodelovanje med državami in kontinenti, so svetovalni inženiringi eden od najpomembnejših stebrov, ki odpira vrata, ustvarja pogoje za delovanje in daje ustrezne izvedbene rešitve.

 

Kako pa pri nas v Sloveniji?

Svetovalni inženiring je dejavnost, ki je pri nas razmeroma dobro razvita, kljub temu da prostorska, gradbena in investicijska zakonodaja ni naravnana na njegovo vzpodbujanje. S strani javnih in zasebnih naročnikov je svetovalni inženiring  slabo prepoznan, s strani politike in medijev pa bolj kot ne prezrt. V Sloveniji trenutno deluje 2.400 podjetij, ki so registrirani za izvajanje svetovalnega inženiringa. Zaradi slabega poslovnega okolja in zmanjševanja investicij, se število podjetij povečuje, pada pa obseg dejavnosti in povprečna dodana vrednost. Podjetja se za zagotovitev svojega obstoja krčijo in izgubljajo vitalne razvojne dele.

 

Pri številnih infrastrukturnih sektorjih kot so prometni, energetski, okoljski in drugi smo pred pomembnimi odločitvami. Za dobre odločitve in sprejemanje izzivov potrebujemo znanje in pogum, potrebujemo ciljno delovanje doma in v tujini, potrebujemo zaupanje, sodelovanje in povezovanje. Veliko tega imamo združenega v podjetjih svetovalnega inženiringa in njihovega skupnega Združenja za svetovalni inženiring v GZS. In tej tematiki bo posrečen bližnji strokovni posvet.

 

VABLJENI !

 

 

Slovenko Henigman                                                          mag. Uroš Mikoš

Direktor GZS-ZSI                                                              Predsednik GZS-ZSI

Pripete datoteke

Fotogalerija

Obrazec za prijavo





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.