Regionalna zbornica Gorenjska
Vajeništvo

Novice

Mandeeps Urejanje novic

Arhiv: Obisk Ministrstva za obrambo na območju Gorenjske

 Obisk Ministrstva za obrambo na območju Gorenjske

 

 

Na Ministrstvu za obrambo se zelo zavzemamo za skupno pospešitev gospodarske rasti v Sloveniji, ker bo to prispevalo k splošnemu blagostanju, olajšalo pa nam bo tudi razvijanje obrambnega sistema. Menimo, da je za nadaljnji razvoj Slovenije ključno povečati sodelovanje z domačo industrijo in razvojnimi ustanovami, povečati delež lastnega znanja v produktih, vzpostaviti nove zmogljivosti in nove tehnologije s povečano dodano vrednostjo.

 

V ta namen smo konec novembra 2014 na Gospodarski zbornici Slovenije organizirali srečanje z obrambno industrijo, na katerem je sodelovalo več kot štirideset predstavnikov slovenskih družb. Na srečanju smo slovenski obrambni industriji predstavili aktualne projekte, možnosti za vključevanje v mednarodne razpise NATO in Evropske obrambne agencije (EDA) ter vlogo standardizacije, kodifikacije in zagotavljanja kakovosti kot podporne elemente temu. Zaradi pozitivnega odziva in izraženega interesa smo se odločili tudi za organizacijo regijskih posvetov obrambne industrije in dvonamenske proizvodnje, ki bodo omogočili izmenjavo informacij ter dobrih praks in kontaktov s ciljem boljšega dostopa, vključevanja in konkuriranja slovenskih podjetij na tujih trgih. Tako smo dne 27. 3. 2015 na letališču Cerklje ob Krki s pomočjo Območne zbornice Posavje, Krško, s sedežem v Krškem in Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine – samostojne regionalne zbornice s sedežem v Novem mestu že izvedli posvet z industrijo v tistem delu Slovenije.

 

Koristne informacije, kontakte, pregled postopkov in pravil želimo posredovati tudi gospodarstvu v drugih delih Slovenije, ki so zainteresirani za podporo pri skupnih nastopih na trgu ter možnosti za vključevanje v mednarodne verige dobav obrambno industrijskih in dvonamenskih proizvodov. S temi cilji predlagamo posvet Ministrstva za obrambo z zainteresiranimi gospodarskimi subjekti Gorenjske, ki jih boste zbrali.

 

Predlagamo naslednji program aktivnosti Ministrstva za obrambo z Območno zbornico za Gorenjsko, Kranj:

 

Predlagani datum: 23. 9. 2015 ob 10:00 uri.

 

Lokacija: Acroni d.o.o., Cesta Boris Kidriča 44, Jesenice, Upravna stavba, sejna soba 2.

   nadstropje.

 

Na srečanju bo Ministrstvo za obrambo predstavilo:

 

 1. Vloga in pomen sodelovanja obrambnega sistema s slovenskim gospodarstvom in razvojnimi ustanovami, uvodni nagovor Andreja Katič, ministrica.

   

 2. Opremljanje in vzdrževanje vojaške opreme in oborožitve, priložnosti za sodelovanje, mag. Željko Kralj, generalni direktor Direktorata za logistiko.

   

 3. Sodelovanje v okviru NATO in EDA, možnosti koriščenja evropskih sredstev, dr. Larisa Pograjc, vodja oddelka za vojaško tehnologijo, raziskave in razvoj.

 

 1. Vloga standardizacije, kodifikacije in kakovosti pri razvoju vojaške opreme in oborožitve, mag. Samo Podgornik, vodja oddelka za standardizacijo, kodifikacijo in kakovost.

   

 2. Primeri dobrega sodelovanja obrambnega sistema s slovenskim gospodarstvom in razvojnimi ustanovami, predstavniki slovenskih podjetij.

   

  Naj na koncu poudarimo, da se moramo vsi skupaj, tako država Slovenija kot slovensko gospodarstvo, čim bolje in čim hitreje prilagajati novim razmeram v našem okolju ter pri tem izkoristiti čim več poslovnih priložnosti ne le doma, ampak tudi v tujini, ki se pri tem ponujajo. V

  Ministrstvu za obrambno želimo z industrijo in inštitucijami deliti informacije, znanja, kontakte in vpogled v postopke in standarde, ki bi omogočili čim bolj uspešen nastop na domačih, predvsem pa mednarodnih razpisih.

   

  Podrobnejše informacije o teh priložnostih in orodjih za doseganje poslovnih priložnosti bomo s

  sodelavci predstavili na srečanju. Več informacij o načrtovanem dogodku lahko dobite pri: mag. Željko Kralj, generalni direktor Direktorata za logistiko, T: 01 471 2322, E: zeljko.kralj@mors.si.

   

  V pričakovanju čim večje udeležbe gospodarstva iz vašega območja,

   

  Vas lepo pozdravljam.

   

 

                                                                                   Andreja Katič

                                                                                   ministrica

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.