Regionalna zbornica Gorenjska

Novice


Arhiv: Pomembni datumi v novi davčni zakonodaji

Z novim letom smo v Sloveniji dobili spremenjeno davčno zakonodajo, ki je za davkoplačevalce nekoliko ugodnejše. Katerih datumov ne smete prezreti?

O spremenjeni dohodninski lestvici in novostih, ki je z začetkom leta uvedla Finančna uprava Republike Slovenije, smo pisali že v predhodnem članku Uveljavljena vrsta sprememb pri davkih, tokrat pa si oglejte pomembnejše datume, ki predstavljajo nove mejnike v davčni sferi Slovenije.

Datumi, vredni zapomnitve:

  • 16. 1. 2017 je datum, ki je pomemben za tiste, ki so dosegli dohodke iz oddajanja premoženja v najem zaradi uveljavljanja dejanskih stroškov vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja. Če želijo že namesto ob izplačilu priznanih desetodstotnih normiranih stroškov uveljavljati dejanske stroške v zvezi z vzdrževanjem tega premoženja, bodo mogli do dotičnega datuma oddati zahtevek z ustreznimi dokazili o nastanku teh stroškov.
  • 5. 2. 2017 je datum pomemben za tiste, ki želijo spremeniti podatke o uveljavljenih olajšavah za vzdrževane družinske člane v primerjavi s tistim, kot jim je bilo priznano med letom pri delodajalcih. Med te spremembe spada tudi prekinitev vzdrževanja ter uveljavljanje drugih članov. Sprememba se jim bo priznala že pri informativnem izračunu dohodnine. Potemtakem ne bo potrebno oddajati ugovorov na informativni izračun.
  • 5. 2. 2017 je rok vložitve vloge in dokazil za dejanske stroške prevoza in nočitve, za tiste zavezance, ki so dosegli dohodke iz drugih pogodbenih razmerij – npr. avtorske pogodbe. Tudi ta dokumentacija se bo prištevala v informativni izračun dohodnine.
  • 28.2. 2017 pa je najbolj pomemben nov datum v davčnem sistemu, saj je treba vložiti večino napovedi za odmero dohodnine od dohodkov;iz kapitala, vrednostih papirjev, investicijskih kuponov, obresti, dividend, obresti na denarne depoziti nad 1000 evrov. Ta datum pomeni iztek roka za napoved za odmero dohodnine od najemnin (pred tem je bil rok 16. januar) in izteče se rok za vložitev napovedi za odmero davkov od dobička od osvojitve finančnih inštrumentov za leto 2016.

davki | Author:

 

Druge roke za fizične in pravne osebe najdete na FURS-ovi internetni strani, zavihek Pomembni datumi.

Davčna zakonodaja je torej precej spremenjena na področju dohodninske zakonodaje in davčnega postopka. Postala je ugodnejša za tiste, ki zaslužijo več in posameznike z nižjimi dohodki in minimalnimi plačami. Na FURS-u so prav tako uvedli nov dohodninski razred, v katerega spadajo osebe, ki zaslužijo med 24 in 48 tisoč evrov letno. Na novo so opredelili pomen rezidence, saj veliko ljudi odhaja na delo v tujino. Tudi pri teh zavezancih je prišlo do sprememb pri obdavčitvi plač iz tujine, in sicer tako, da se plači zniža vrednost stroškov prevoze ter prehrane. Precej zmanjšani so prav tako stroški izdaj sklepov izvršb.

Večini davkoplačevalcev bo prav prišla tudi sprememba roka plačila prispevkov, in sicer petdnevni zamik po izplačilu plače. Novost se nanaša na delodajalce kot druge izplačevalce, ki izplačujejo dohodke, od katerih se obračunava davčni odtegljaj ter obvezni prispevki, kot tudi za samostojne zavezance za prispevke, denimo samozaposlene osebe (s.p.-ji).

Več sprememb si oglejte tukaj.

 

 

 

Vir: Svet kapitala

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.