Regionalna zbornica Gorenjska
Vajeništvo

Novice

Mandeeps Urejanje novic

Arhiv: Tovarna leta 2018

TOVARNA LETA 2018

 Kranj, 10.10.2018

Trije finalisti za nagrado tovarna leta 2018 - Domel, Krka in Polycom – ne bodo več dolgo na trnih; na dogodku v Kranju, ki ga gosti družba Iskratel, se bo jutri mrežilo več kot 180 strokovnjakov za proizvodnjo in menedžerjev

Zmagovalca prvega izbora najboljšega industrijskega podjetja v Sloveniji oziroma tovarno leta 2018 bodo razglasili pred več kot 180 udeleženci popoldanskega dogodka, ki ga v Kranju gosti družba Iskratel d.o.o.

 

Kranj, 11.10.2018

Tovarna leta 2018 je Krka


Z laskavim nazivom tovarna leta 2018 se ponaša Krkina tovarna zdravil Notol 2. To je nova tovarna za proizvodnjo trdnih oblik zdravil, v Novem mestu jo je Krka odprla leta 2015. »Izbrali smo jo, ker je med vsemi tremi finalisti tehnološko najbolj napredna in skladna z načeli industrije 4.0,« je povedal Anton Papež, predsednik strokovne komisije, ki je v prostorih Iskratel-a popoldan izbrala zmagovalca. Zmagovalna ekipa Krke na čelu s predsednikom uprave Jožetom Colaričem, s predsednikom strokovne komisije za nagrado tovarno leta Antonom Papežem, svetovalcem družbe Interenergo, in gostiteljem sklepnega dogodka ob izboru tovarne leta Željkom Puljićem, direktorjem Iskratel-a.

Jože Colarič, predsednik uprave Krke, je ob podelitvi povedal: »Na nagrado smo ponosni. Notol 2 pomeni velik korak naprej v Krkinem razvoju in brez njega prav gotovo ne bi mogli dosegati načrtovane prodaje. Pomembno je tudi, da nam zagotavlja proizvodnjo kakovostnih in varnih zdravil. Na Notol 2 smo ponosni, ker smo ga projektirali krkaši sami, pri njegovi postavitvi so sodelovala tuja, pa tudi mnoga slovenska podjetja. To tovarno smo zgradili, ker moramo bistveno povečati količino proizvedenih izdelkov, da bi pri nekoliko znižanih maržah imeli tak končni rezultat, kot smo si zastavili v strategiji in kot si ga želimo. Proizvodnjo Notola 2 še dopolnjujemo z dodatnimi linijami in v dveh letih bomo prišli do tega, da bomo v tovarni letno lahko naredili pet milijard tablet in kapsul, kar je nujno, da lahko izpolnjujemo vsa naročila. Na nekaterih linijah delamo že v treh proizvodnih izmenah. Glede na kadrovske razmere v Sloveniji pa tudi drugje po Evropi je zelo pomembno, da je naša tovarna avtomatizirana in robotizirana, da potrebujemo malo sodelavcev, a te zelo izobražene. Poleg kemikov in farmacevtov potrebujemo še strokovnjake s področja računalništva in informacijskih tehnologij.« Več o tovarni Notol 2 v reportažnem članku tukaj.

Izbor Tovarna leta organizirajo na Časniku Finance in je del gibanja Izvozniki.si. Partner pri izboru Tovarne leta je družba KPMGposlovno svetovanje, ki na podlagi ključnih kazalnikov v prijavah izbrana podjetja obišče, si ogleda njihovo proizvodnjo in določi finaliste. Zmagovalca pa je na sklepnem dogodku izbrala strokovna komisija, v kateri so poleg Antona Papeža, svetovalca družbe Interenergo, bili še Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, Barbara Domicelj, generalna direktorica Microsofta Slovenija, in Stane Merše, vodja centra za energetsko učinkovitost pri Inštitutu Jožefa Stefana.

»Projekt Tovarna leta poudarja proizvodne prakse in povezuje proizvodno skupnost. Tu predstavljamo dobre prakse s področij digitalizacije proizvodnje in poslovanja ter dajemo zaposlenim v slovenskih proizvodnih podjetjih priznanje za trud pri napredku in blaginji Slovenije. Govorimo o tehnološki naprednosti, kot so robotizacija, oblak, internet stvari, ter učinkovitosti proizvodnje ter energetski učinkovitosti in skrbi za varstvo okolja,« je povedala urednica projekta Sabina Petrov.

Finalista sta bila še gorenjski podjetji Domel in Polycom

Pri izboru, ki so ga letos pripravili prvič, je sodelovalo 14 podjetij. Poleg zmagovalca sta bila finalista tekmovanja še družbi Domel in Polycom. V Domelu iz Železnikov izdelujejo električne motorje za sesalnike, kuhinjske aparate, elektronsko komutirane motorje za avtoindustrijo, prezračevalne in klimatizacijske sisteme, vrtna orodja, puhala ter komponente za elektromotorje. V Polycomu iz Poljan nad Škofjo Loko izdelujejo kompleksne plastične sestavne dele za avtomobilsko industrijo ter ohišja za pametne števce za merjenje. Kot je povedal Anton Papež, je imela strokovna komisija težko nalogo, saj so vsi trije finalisti odlična podjetja, vsako na svojem področju.

Izbor za tovarno leta 2019 začnejo 31. januarja prihodnje leto, ko bodo na spletni strani [tovarna.finance.si] objavili vprašalnik, s katerega izpolnitvijo se prijavite na izbor.

 

Vir: https://tovarna.finance.si/

 

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.